GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zoran Milanović: Vratit ćemo se u Sabor samo zbog važnih odluka

Zoran Milanović: Vratit ćemo se u Sabor samo zbog važnih odluka
KUKURIKU KOALICIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2011 / 16:14
Autor: SEEbiz / H
KARLOVAC - U uvodnom govoru prije današnjeg javnog predstavljanja Plana 21 o obrazovanju i znanost u karlovačkoj sportskoj dvorani, predsjednik SDP-a Zoran Milanović je rekao da Kukuriku koalicija neće okrenuti leđa Hrvatskoj, već će se vratiti u Sabor da bi se mogle izlasati odluke važne za funkcioniranje države, a to je privremeno financijanje i raspuštanje parlamenta.

"Hrvatski sabor je postalo mjesto verbalnog nasilja i Kukuriku koalicija u toj degradaciji središnje državne institucije ne želi sudjelovati. Treba zaštititi ono malo povjerenja u hrvatske institucije što ga još imaju imaju građani", kazao je predsjednik SDP-a Milanović dodajući da će se u Sabor vratiti samo kad će se glasati o odlukama važnim za državu, poput privremenog financiranja ili raspuštanja Sabora.

Vesna Pusić je rekla da će Kukuriku koalicija odazvati proširenoj sjednici Predsjedništva Sabora.

"Treba definirati samo nekoliko najnužnijih stvari, uključujući i odluku o raspuštanju Sabora. Predsjednik Sabora je i rekao da će sjednica trajati do 21. ovog mjeseca, a samo izuzetno dulje od toga. Sadašnje su okolnosti da se zasjedanje skratiti, a ne produži, kako bi se završilo s vođenjem izborne kampanje iz sabornice", kazala je Pusić.

Najavljujući Vesnu Pusić i Branka Grčića kao govornike koji će iznijeti zajednički plan 21 SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a za obrazovanje i znanost, Milanović je rekao da je to „tema na kojoj se ne dobivaju izbori“, ali da je istina da „o načinu upravljanja znanošću i obrazovanju ovisi hoće li Hrvatska postati bogata i neovisna, i to i financijski neovisna, ili će kao proteklih 40 i više godina biti zemlja srednjeg dohotka i mediokriteta“.

Predstavljajući plan znanosti i obrazovanja Vesna Pusić je kazala da se kvaliteta na tom području neće sama od sebe postići, već kao politički izbor i politička odluka, da se dosadašnji trend smanjenja izdvajanja postotka BDP za znanost i obrazovanje preokrene u rast, pa da primjerice za znanost ne izdvajamo više 0,7 posto nego najmanje kao zemlje EU prosječno dva posto ili kao najbolje od njih 3,5 posto.

Uz ocjenu da je model Bologne u Hrvatskoj „velika prijevara, jer se ne obrazuju grupe od dvadesetak studenata nego pune dvorane s po 500 ili 700 ljudi“, Pusić je kazala da Kukuriku plan podrazumijeva povezivanje obrazovnih i znanstvenih ustanova s međunarodnim centrima izvrsnosti, da se u Hrvatskoj uspostavi takav sustav da će svaki pojedinac po svojim sposobnostima moći postići vlastitu izvrsnost, svoj maksimum, a da to ujedno bude i instrument za razvoj gospodarstva i društva u cjelini.

Branko Grčić je ocijenio da je Hrvatska u proteklim godinama usvojila čak 220 raznih dokumenata i strategija, a „unatoč tome Hrvatska strategiju nema“. Kako je rekao strategija Kukuriku koalicije uključuje ključnih , 'pet i' – investicija, nova industrijalizacija, izvoz, istraživanje i razvoj, inovacije, a peti 'i' podrazumijeva punu integraciju Hrvatske u europski prostor.

Novac koji se utroši u znanost i obrazovanje nije trošak nego ulaganje u budućnost i mi ćemo promijeniti prioritete u raspodjele proračuna i vratiti se na put povećanja, a ne smanjenja ulaganja u znanost i obrazovanje, kazao je Grčić i ocijenio da su kvalitetno obrazovanje i znanost ključne pretpostavke za konkurentnost gospodarstva, razvoj društva i boljitka svakog pojedinca. Po tom planu, Hrvatska će se uklopiti u pet razvojnih ciljeva EU; da se do 2020. postigne puna zaposlenost, uspostavi borba protiv siromaštva, s aspekta ekologije održivi razvoj, da se za znanost i inovacije svake godine izdvaja od tri posto BDP i postigne razina obrazovanja nacije s 10 do 40 posto visokoobrazovanih građana u dobi između 30 i 34 godine.

Tagovi: Zoran Milanović, Sabor RH, Kukuriku koalicija, Vesna Pusić, Branko Grčić, Plan 21
PROČITAJ I OVO
Nautika u srpnju dosegla 75 posto lanjskih dolazaka
VRLO DOBRO
Nautika u srpnju dosegla 75 posto lanjskih dolazaka
ZAGREB - Kako sezona odmiče, hrvatska nautika bilježi sve bolje rezultate, naročito u srpnju. Ako isključimo podatke o mini kruzerima, ukupan pad od početka godine iznosi 59 posto, dok je u sedmom mjesecu zabilježen pad od samo 25 posto.
Španjolski restoran uveo aplikaciju virtualnog konobara
BIZARNO
Španjolski restoran uveo aplikaciju virtualnog konobara

MADRID - Restoran na španjolskoj obali odlučio se na novu mjeru borbe protiv koronavirusa uvodeći aplikaciju virtualnog konobara kako bi smanjio kontakte s osobljem i rizik zaraze.

Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu
UPOZORENJE
Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu
NEW YORK - Inflacija je više od desetljeća niža od želja monetarnih vlasti. Na primjer, u eurozoni, iznosila je samo 0,4% u srpnju (na godišnjoj razini).
Pula u srpnju dosegnula gotovo polovicu lanjskog prometa
SOLIDNO
Pula u srpnju dosegnula gotovo polovicu lanjskog prometa
PULA - Za nama je udarni turistički vikend kada je u Istru ušlo više od 116 tisuća turista, a na Poluotoku ih trenutno boravi gotovo dvjesto tisuća.
Zlato na novom rekordu
UZLET
Zlato na novom rekordu
LONDON - Cijene zlata dohvatile su jutros novi rekord na poticajjima slabijeg dolara i padajućih obvezničkih prinosa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE