GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Znanstvenici iz Genosa otkrili potencijalne biomarkere za nekoliko upalnih bolesti

Znanstvenici iz Genosa otkrili potencijalne biomarkere za nekoliko upalnih bolesti
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2015 / 11:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB -  Znanstvenici Genosovog laboratorija za glikobiologiju objavili su nekoliko zapaženih radova koje su publicirali najugledniji znanstveni časopisi.
Glikani su potencijalni biomarkeri za čitav niz bolesti i stanja te pomažu u stratifikaciji pacijenata s ciljem razvoja personalizirane medicine. Analizom glikana moguće je utvrditi da li će određena terapija biti učinkovita za pojedinog pacijenta što podrazumijeva velike uštede pri liječenju.

Rad "Inflammatory Bowel Disease Associates with Proinflammatory Potential of the Immunoglobulin G Glycome", objavljen u časopisu "Inflammatory Bowel Disease", rezultat je nedavnog istraživanja u kojem su Genosovi znanstvenici usporedili  glikozilaciju imunoglobulina G kod pacijenata koji boluju od upalne bolesti crijeva (Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa) te kod zdravih ispitanika. Uočeno je da je glikozilacija imunoglobulina G značajno promijenjena u upalnoj bolesti crijeva, a intenzitet promjene je u pravilu viši u slučaju Crohnove bolesti. Budući da glikozilacija imunoglobulina izravno sudjeluje u regulaciji upalnog procesa, ovo će istraživanje pridonijeti razumijevanju patofiziologije upalne bolesti crijeva te razvoju novih terapeutika.

Rad "Glycosylation Profile of IgG in Moderate Kidney Dysfunction", objavljen u "Journal of the American Society of Nephrology", ukazao je na važnu ulogu glikozilacije imunoglobulina za gubitak funkcije bubrega. Mjerena je povezanost 76 glikanskih markera i funkcije bubrega kod tri tisuće ispitanika. Za 14 markera pokazana je značajna statistička povezanost s gubitkom funkcije bubrega. Dobiveni rezultati su potvrđeni u replikacijskoj studiji 31 para jednojajčanih blizanaca s kroničnom bolesti bubrega. Ovo istraživanje daje novi uvid u ulogu glikozilacije proteina kao i patofiziologiju kronične bolesti bubrega te potencijalnih meta za dijagnostiku i terapiju te bolesti.

Rad "Systemic lupus erythematosus associates with the decreased immunosuppressive potential of the IgG glycome", objavljen u uglednom časopisu "Arthritis &Rheumatology", istražuje sistemski eritemski lupus (SEL), autoimunu bolest koja može zahvatiti kožu, zglobove, bubrege, pluća i živčani sustav. Prevalencija SEL-a iznosi od 4 do 250 na 100 000 stanovnika, s omjerom oboljelih žena prema muškarcima 5:1. Analizom glikozilacije imunoglobulina G (IgG) kod osoba oboljelih od SEL-a u tri različite populacije (Latinska Amerika, Trinidad i Kina) pronađene su značajne razlike između pacijenata i zdravih kontrola koje upućuju na smanjeni imunosupresivni učinak IgG-a u SEL-u. Ovi rezultati upućuju na to da bi promijenjena glikozilacija IgG-a mogla biti važan faktor u molekularnom mehanizmu SEL-a te biti povezana s progresijom bolesti.

Sva tri navedena rada upućuju na značaj glikozilacije imunoglobulina u regulaciji imunog sustava i pojavi upalnih bolesti. Kako je ovo područje do sada bilo u velikoj mjeri zanemareno, ova otkrića otvaraju brojne mogućnosti za pronalaženje potencijalnih dijagnostičkih i prognostičkih biomarkera za upalne bolesti te razvoj personaliziranih metoda liječenja ovih teških bolesti.

Genosov laboratorij za glikobiologiju vodeći je laboratori za visokoprotočnu analizu glikana u svijetu, a znanstveni tim predvodi prof. dr. sc. Gordan Lauc. Trenutno zapošljava dvadesetak mladih znanstvenika iz cijelog svijeta, pa tako uz znanstvenike iz Hrvatske u Genosu trenutno rade i  znanstvenici iz Rusije, Australije i Njemačke. Genosovi stručnjaci kao dio velikih konzorcija sudjeluju na FP7 i Horizon 2020 projektima surađujući na uglednim svjetskim sveučilištima, klinikama i institutima.

U okviru svog svakodnevnog rada mladi doktorandi rade na otkrićima iz područja glikobiologije koja mogu biti iskorištena u poboljšanju kvalitete zdravlja i života pacijenata pogođenih najtežim malignim oboljenjima.


Tagovi: Genos, biomarkeri, glikani, Inflammatory Bowel Disease, Gordan Lauc
PROČITAJ I OVO
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
USUSRET LJETU
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
BERLIN - Hrvatska je i prije korone bila kod Nijemaca jedna od omiljenih destinacija za ljetni godišnji odmor. Razvoj korona–krize ju je sada učinio atraktivnijom od nekih drugih zemalja u koje Nijemci inače rado odlaze.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli više od pola posto, ostvarivši dobitke peti dan zaredom, a zahvaljujući tome na tjednoj razini su u plusu za više od 4 posto.
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
NAUTIČKI TURIZAM
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
ROVINJ - Šteta je velika, naročito ako se uzme u obzir da je luka Valdibora, koja je domaćin brodovima dužim od četrdeset metara, prošle sezone ugostila osamdesetak kruzera, s oko 24 tisuće ljudi.
Kineski investitori s rekordnim investicijama na burzi u Hong Kongu
REKORDI
Kineski investitori s rekordnim investicijama na burzi u Hong Kongu
HONG KONG – Zakon o sigurnosti u Hong Kongu, koji je već usvojen u Pekingu, postaje snažan poticaj investitorima iz NR Kine da svoja sredstva ulažu u Hong Kong, bez obzira na svakodnevne turbulencije na tržištu kapitala.
Washington odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot
RAKETE
Washington odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot
WASHINGTON - Washington je u četvrtak objavio da je odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot najnovije generacije te pošiljku opreme namijenjene modernizaciji proturaketnih sustava emirata u ukupnoj vrijednosti 1,425 milijarda dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE