GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Znanstveni skup o 60 godina Pulskog filmskog festivala

Znanstveni skup o 60 godina Pulskog filmskog festivala
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2013 / 16:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U povodu 60 godina Festivala igranog filma u Puli danas se u Matici hrvatskoj u Zagrebu održava prvi filmološki skup u povijesti te institucije, a ove je godine posvećen obljetnici festivala te hrvatskoj kinematografiji nastaloj u tom razdoblju. Skup je pokrenut u okviru djelatnosti Odjela za kazalište i film, trebao bi postati tradicionalan, a organizatori su Hrvoje Turković, Nikica Gilić, Bruno Kragić i Zlatko Vidačković.
Na povijest festivala podsjetio je njegov direktor u pet mandata, Dejan Kosanović, beogradski povjesničar filma, rekavši kako je taj festival nastao iz potrebe da se na jednom mjestu prikažu svi proizvedeni filmovi, a kojih je od 1947. bilo sve više.

Nakon što se sedamdesetih počelo snimati više od 30 filmova počele su selekcije i iščekivanja koji će film biti uvršten u program, jer kada bi se neki film tamo pojavio ili dobio nagradu to je nešto značilo i vrijedilo, istaknuo je Kosanović, dodavši kako je šezdesetih godina na festivalu znalo biti više od stotinu inozemnih gostiju, kritičara, producenata, redatelja.

Iznijevši podatak da je do devedesetih u Jugoslaviji snimljeno 889 filmova, od čega 183 hrvatska i 426 srpskih, Kosanović je rekao da je festival u Puli bio nacionalnog karaktera, njegova povijest je i povijest jugoslavenske kinematografije, no bio je i mjesto gdje se mogao vidjeti međusobni utjecaj filmova iz različitih republika tadašnje države.

Hrvatski film afirmirao je književna djela, temu NOB-a tematizirao drukčije od tipičnih partizanskih filmova što su preuzeli i drugi redatelji, a veliki je bio i utjecaj hrvatskih filmskih spekatakla kakve su onda i ostali željeli snimati, napomenuo je.

Bruno Kragić, ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, ustvrdio je kako taj festival nastoji afirmirati filmologiju "kao relativno mladu, ali propulzivnu disciplinu", a u svom se izlaganju bavio historiografskom problematikom. Kragić smatra da postoji potreba za većom historiografijom hrvatskoga filma, s obzirom da sada postoje samo ona Ive Škrabala, parcijalna Nikice Gilića te brojne individualne studije.

Zlatko Vidačković, umjetnički direktor festivala u Puli, svoje je izlaganje posvetio kritičkoj recepciji hrvatskog filma u hrvatskom tisku u proteklih pet godina, u razdoblju kada je, rekao je, kritika postala puno pozitivnija prema hrvatskom filmu jer je i sam hrvatski film postao bolji.

Najzanimljiviji obrat za njega je odnos prema Branku Schmidtu i Tomislavu Radiću koji su, ustvrdio je, u devedesetima bili omraženi redatelji među filmskim kritičarima, a danas dobivaju njihove strukovne nagrade.

Filmolog Slaven Zečević predstavio je kratki dokumentarni film "Prva revija domaćeg filma" Branka Bauera iz 1954. kao zanimljiv spoj dokumentarnog i namjenskog filma koji zabilježava stvaranja jedne manifestacije ispred i iza kamera, a taj je film i prikazan na skupu.

Među ostalim, na skupu je bilo riječi o hrvatskom filmu pedesetih između klasičnoga stila i ranog modernizma, stilističkim aspektima klasičnog i modernističkog hrvatskog igranog filma te partiturama za film "Bitka na Neretvi".

U poslijepodnevnim satima Nikica Gilić bavit će se dvjema 'vojničkim naracijama' u filmovima Dejana Šorka "Oficir s ružom" i "Najbolji", Marijan Krivak hrvatskim filmom i filmskom kritikom devedesetih, Nikša Sviličić kauzalitetom semiotičko–naratoloških aspekata strukture filmskog izraza i paradigmi recepcije hrvatskog igranog filma od 1991. do 2012.

Prva smotra filmova u Areni održana je 1938., a na inicijativu Marijana Rotara 1953. se tamo održava međunarodna filmska revija, čiji uspjeh stvara temelje za organizaciju nacionalnog filmskog festivala godinu dana kasnije. S više od 78 tisuća gledatelja danas je taj festival najposjećenija kulturna manifestacija u Hrvatskoj.

Matica hrvatska će sa skupa, koji bi trebao postati tradicionalan, objaviti zbornik radova, a predstavit će se na 60. Festivalu igranog filma u Puli koji će se održati od 13. do 27. srpnja.

Tagovi: Pula Film Festival, Zlatko Vidačković, Branko Schmidt, Dejan Kosanović, Hrvoje Turković, Nikica Gilić, Bruno Kragić
PROČITAJ I OVO
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
RUDNICI
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Zijin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Zijin.
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVI ISKORAK
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVALJA - Trendovi u turizmu nesumnjivo su se promijenili, gostima više nije dovoljno sunce, more i ugostiteljska ponuda, nego sve više i češće odmore provode aktivno se baveći sportovima na otvorenom.
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE