GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Znakovi oporavka tržišta nekretnina u Hrvatskoj

Znakovi oporavka tržišta nekretnina u Hrvatskoj
CIJENE NEKRETNINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2015 / 10:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema Indeksu cijena nekretnina koje izrađuje CentarNekretnina, tražene cijene nekretnina na mjesečnoj razini rastu za 0,6%, dok su na godišnjoj razini više 1,6%.

U 2006. godini cijene nekretnina na Jadranu, uz povremena kolebanja, prate rast cijena nekretnina u Zagrebu. Međutim, već početkom 2007. godine cijene nekretnina na Jadranu pokazuju brži rast u odnosu na one u Zagrebu. Sredinom 2008. cijene i na Jadranu i u Zagrebu su se ustabilile, i njihova razlika se više ne povećava.

Od 2011. godine razlika u indeksima se ponovno povećava i od onda se razlika nije ustabilila, iako općenito kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu. Ovaj mjesec tražene cijene nekretnina i na Jadranu i u Zagrebu rastu u odnosu na prethodni mjesec.
 
Tablica pokazuje prosječne cijene stanova, kuća i apartmana u Zagrebu i na Jadranu te njihove promjene na mjesečnoj i godišnjoj razini. Najskuplji kvadrat zagrebačkog stana prosječno iznosi 2.104 eura/m2 Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u rujnu 2015. u odnosu na kolovoz više su za 0,7%. Na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici više su za 1,5% u odnosu na rujan 2014. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u rujnu iznosila je 1.604 eura/m2, što je 0,3% više nego u kolovozu te 0,9% više u odnosu na rujan 2014. godine.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu su rasle u većini gradskih četvrti. Najveći porast zabilježile su cijene na Gornjem Gradu – Medveščaku, (4,0%) te na zapadu Novog Zagreba (4,4%).
Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od  2.107 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s prosječnom cijenom od 2.006 eura/m2.  Najniže cijene stanova i dalje su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u rujnu iznosi 1.127 eura/m2.  


Na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu narasle su za 1,7%. Na mjesečnoj razini, u odnosu na kolovoz cijene su više za 0,5%.  Tražena cijena kuća na Jadranu, u rujnu je iznosila 1.614 eura/m2 što je 0,4% više nego prethodnog mjeseca, a 5,7% više u odnosu na rujan 2014. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u odnosu na kolovoz viša je za 0,7%, dok je na godišnjoj razini niža za 0,6% i iznosi 2.008 eura/m2.

Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje su cijene nekretnina očekivano najviše te Splitsko-dalmatinskoj županiji, tražene cijene apartmana više su od 2.000 eura i u Primorsko-goranskoj županiji. Prosječna cijena kvadrata vikendice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u rujnu je iznosila 2.579 eura/m2, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2.239 eura/m2, dok je u Primorsko-goranskoj županiji prosječna tražena cijena apartmana u rujnu iznosila 2.177 eura/m2.
S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Ličko-senjskoj županiji s cijenom od 1.661 euro/m2 te Istarskoj županiji s 1.700 eura/m2.
 
Tablica pokazuje prosječne cijene apartmana na Jadranu te njihove promjene na godišnjoj razini.

Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na kolovoz viša je za 0,5% i iznosi 1.649 eura/m2. U odnosu na godinu dana ranije tražena cijena stanova niža je za 0,5%.
Kada pogledamo kretanje cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, prosječna cijena stana u Splitu u odnosu na kolovoz viša je za 0,6% te iznosi 2.223 eura/m2.
U Rijeci je prosječna tražena cijena stana u rujnu iznosila 1.489 eura/m2, što je 1,1% više nego u kolovozu, dok je u Zadru iznosila 2.031 euro/m2, odnosno 5,1% više u odnosu na prethodni mjesec.

Tagovi: tržište nekretnina, tražene cijene nekretnina, Zagreb, Jadran, Dubrovnik, Zadar, Istra
PROČITAJ I OVO
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
NALIČJE
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
ZAGREB – Prekovremeni rad u trgovini nije bio ni evidentiran ni plaćen kod 40,2 posto radnika, to je jedan od argumenata na koji se Vlada poziva kad navodi razloge koji su je motivirali na zabranu rada nedjeljom u trgovinama.
Od sada direktnim vozom na Zlatibor
POVEZANOST
Od sada direktnim vozom na Zlatibor

BEOGRAD - „Srbija voz“ saopštio je danas da se od 13. juna uvodi direktan voz sa stanice Beograd centar do stanice Zlatibor i sa stanice Zlatibor do stanice Beograd centar.

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
ANALIZA - S  inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
NEDELJNI PREGLED BSE
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze završili su poslednji trgovački dan u nedelji s mešovitim rezultatima, ali su u odnosu na prošlu sedmicu u minimalnom plusu, dok je aktivnost investitora ostala anemična.
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
LUKE
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
ROVINJ - Prizor nepraktičnog priveza brodica u više redova u rovinjskoj lučici Andana, odnosno u južnoj luci Svete Katarine, uskoro će postati dio prošlosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE