GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zmajlović: Tek ako se ugrozi zdravlje Ministarstvo rješava problem otpada

Zmajlović: Tek ako se ugrozi zdravlje Ministarstvo rješava problem otpada
OTPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2014 / 13:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je danas da će se u rješavanje problema s odlaganjem otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji Ministarstvo uključiti ako dođe do takve situacije da će sigurnost i zdravlje građana biti ugroženo.
Poručio je da je to "primarno lokalno pitanje i Ministarstvo se uključuje tek kada jedinica lokalne samouprave, a u interesu građana, ne ispuni svoju obvezu".

"Mi nastupamo u trenutku kada dođe do takve situacije da će sigurnost i zdravlje građana biti ugroženo. Do tada dajemo stručnu i financijsku pomoć, ali ne možemo preuzeti odgovornost i ne može se neodgovorno ponašati i tražiti od Ministarstva da riješi probleme po principu 'brigo moja pređi na drugoga'", istaknuo je ministar Zmajlović na konferenciji za novinare.

Upitan što točno znači kada kaže da će Ministarstvo nastupiti ako dođe do takve situacije da će sigurnost i zdravlje građana biti ugroženo, Zmajlović je pojasnio da to znači "kada bi se dogodilo da se otpad prestane odvoziti, sakupljati i uklanjati iz kanta".

"To bi značilo da imamo 'Napuljski scenarij' da kante nisu ispražnjene, da se smeće gomila izvan njih, posvuda. U tom slučaju inspekcija zaštite okoliša ima instrumente da postupi na prisilan način. No, to ne smije postati princip da lokalni čelnici na taj način misle da su riješili problem. To su izuzeci i to je postupak koji provodimo samo radi interesa zdravlja i sigurnosti građana, a ne zato da preuzmemo posao za koji je netko nadležan i plaćen", poručio je ministar upitan o problemu s odlaganjem otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"Općine i gradovi imaju odgovornost da uspostave sustav, no naravno mi ne želimo i ne možemo prebacivati isključivo odgovornost na jedinice lokalne samouprave jer da bi sustav funkcionirao svaki dio u njemu mora funkcionirati", dodao je.

Trogirsko odlagalište otpada zatvoreno je u listopadu prošle godine nakon inspekcijskog nadzora. Grad Makarska također je na to odlagalište dovozila svoj otpad pa se i Makarska našla u problemu zatvaranjem trogirskog odlagališta otpada. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode naložilo je sanaciju trogirskog odlagališta zbog čega su nešto više od tri mjeseca Trogir i Makarska svoj otpad dovozili u Split na odlagalište otpada Karepovac, sve dok spliski gradonačelnik Ivo Baldasar nije odlučio da otpad mogu dovoziti samo do 7. veljače.

Ministar Zmajlović je jučer izjavio kako problemi s odlaganjem otpada koji muče Trogir i Makarsku nisu od jučer, jer se u zadnjih 10 do 15 godina na tom području nije činilo gotovo ništa, obećavši stručnu i financijsku pomoć ministarstva tim gradovima u rješavanju problema.

Tagovi: Mihael Zmajlović, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, otpad, Makarska, Trogir
PROČITAJ I OVO
U 2019. rasla proizvodnja svinja i goveda, no pala proizvodnja mlijeka
HRANA
U 2019. rasla proizvodnja svinja i goveda, no pala proizvodnja mlijeka

ZAGREB - Podaci Državnog zavoda za statistiku o stočnoj proizvodnji u 2019., u odnosu na godinu prije, pokazuju porast proizvodnje svinja i goveda, ali i pad ukupne proizvodnje kravljeg mlijeka.

Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 369,8 miliona dinara (3,14 miliona evra), od čega gro otpada na trgovanje državnim dugom.
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice
OBVEZNICE
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice

BEOGRAD - Kompanija Telekom Srbija uspešno je emitovala svoje prve korporativne obveznice u iznosu od 23,5 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije.

Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
HRANA
Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
ZAGREB - Drugi Okrugli stol u sklopu projekta „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ održao se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a stručnjaci su raspravljali o metodama i primjeni senzorske analize u vrednovanju i kontroli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
DESTINACIJE
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
ZAGREB - Zadar, Rovinj i Lošinj našli su se među 50 svjetskih destinacija koje je odabrao i uvrstio u svoju novu knjigu "Wish you were here" međunarodno priznati turistički konzultant i profesor Terry Stevens iz Walesa, objavili su u petak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE