GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZKM-ov "Idiot" najbolja predstava Gavellinih večeri

ZKM-ov
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2012 / 09:46
Autor: najbolja predstava Gavellinih večeri
ZAGREB - Predstava "Idiot" Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), nastala prema istoimenom romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u dramatizaciji i režiji Ivana Popovskog, osvojila je nagradu "Dr. Branko Gavella" ovogodišnjih Gavellinih večeri, objavljeno je na večerašnjoj dodjeli nagrade koja nosi ime osnivača zagrebačkog dramskog kazališta u Frankopanskoj ulici.
Na ovogodišnjim 27. Gavellinim večerima, u izborničkom ključu Tomislava Zajeca, bile su prikazane predstava zagrebačkih kazališta, produkcije nacionalnih kazališta iz Rijeke i Splita te Kazališta Virovitica.

Po jednoglasnoj odluci prosudbenog povjerenstva, u kojemu su bili Dubravka Ostojić, Lada Čale Feldman i Aida Bukvić, najboljom je predstavom proglašen ZKM-ov "Idiot" koji je postavio "najviše standarde u inscenaciji proznog predloška".

U obrazloženju nagrade ističe se "izvrsna dramatizacija i efektna organizacija scenskog prostora te odmjereno alterniranje komornih i dramski potenciranih ansambl prizora, napose zbog pojedinih glumačkih kreacija" koje su ostvarili Frano Mašković, Goran Bogdan, Milivoj Beader, Nina Violić, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Lucija Šerbedžija i drugi članovi ZKM-ova ansambla.

Nagrađenoj predstavi ove je godine po prvi put dodijeljena bista utemeljitelja kazališta Branka Gavelle, rad akademika Ivana Sabolića. Bista je večeras uručena ravnateljici ZKM-a Dubravki Vrgoč, koja je zahvalila žiriju što je prepoznao smjer kojim ide Zagrebačko kazalište mladih, a publici što je, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, ostala vjerna tom kazalištu.

Na Gavellinim večerima od 12. listopada izvedeno je sedam hrvatskih predstava prema izboru dramatičara, pjesnika i romanopisca Tomislava Zajeca. Izvan konkurencije, a nakon uručenja nagrade, izvedena je još predstava "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana i produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane.

Tagovi: Idiot, ZKM, Gavelline večeri, Ivan Popovski, Tomislav Zajec, Frano Mašković, Goran Bogdan, Lucija Šerbedžija
PROČITAJ I OVO
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
KATAPULT
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
NEE YORK - Dionice GameStopa prošle su godine u travnju vrijedile samo 2,80 dolara, a u srijedu su se mogle prodati za nevjerojatnih 340 dolara.
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
UPOZORENJE
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
NEW YORK - U Goldman Sachsu odbacuju tvrdnju da su burze jako precijenjene. S obzirom na prinose obveznica i cijenu novca, indeksi se i dalje trguju ispod povijesnog prosjeka, rekli su svojim klijentima.
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
CLOSING BELL BSE
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
BEOGRAD – Pokazatelji o današnjem prometu na domaćem tržištu akcija i vrednostima indeksa Beogradske berze i dalje su tmurni.
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
OBVEZNICE
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
LJUBLJANA - Slovenija se u srijedu na međunarodnom financijskom tržištu zadužila za 500 milijuna eura putem državnih obveznica sa 60-godišnjim dospijećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovensko ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE