GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Živković: Vučić bez većine za promenu Ustava

Živković: Vučić bez većine za promenu Ustava
USTAV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2016 / 13:14
Autor: SEEbiz / beta
BEOGRAD - Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u novom sazivu parlamenta neće imati dvotrećinsku većinu za promenu Ustava Srbije.

Živković je agenciji Beta rekao da je promena Ustava zadatak koji je Vučić dobio od onih koji ga podržavaju iz Evrope, pa i nekih drugih zemalja, ali da nije realno da ga ispuni u ovakvom sazivu parlamenta.

"On je dobio zadatak od onih koji ga podržavaju - a to su službenici na nižim nivoima po ministarstvima inostranih poslova Evrope, pa i nekih drugih zemalja, da promeni Ustav u vezi s položajem Kosova, kao i jedan deo koji se tiče izbora poslanika i izbora predsednika Srbije", rekao je Živković koji će biti poslanik i u novom sazivu Skupštine.

Živković je kazao da Ustav ima dosta nedostataka i da treba precizno definisati autonomiju Vojvodine koja treba da bude ograničena samo državnošću Srbije, i da budu jasno utvrdjeni odnosi centralne vlasti u Beogradu i vojvodjanskih vlasti. On je naveo da Srbiju ne treba decentralizovati kroz izmišljanje regiona kojih nikada nije bilo u Srbiji, već kroz jačanje lokalne samouprave, odnosno opština i gradova.

"Samo kroz jačanje lokalne samouprave može da se dodje do toga da se Srbija decentralizuje na adekvatan način, a to jeste u tradiciji Srbije, koja je u svojoj istoriji imala lokalne samouprave s većim nadležnostima", dodao je Živković.

Po njegovim rečima, predsednik Srbije treba da bude biran u parlamentu, i da kandidati budu oni koji nisu politički aktivisti i koji su svojim životom i profesionalnom karijerom došli do pozicije i standarda da mogu da budu pravi predstavnici gradjana.

"Mi sada imamo predsednika koji ima prevelik legitimitet, jer je biran od gradjana, a nadležnosti praktično i da ne postoje, osim komandovanja vojskom u ratu, a mislim da niko ne bi voleo da dodje do konzumacije te njegove mogućnosti. Ostalo su čestitke, pozdravi i podela ordenja, bar kako to sad izgleda u kabinetu sadašnjeg predsednika", rekao je Živković.

Tagovi: Zoran Živković, Aleksandar Vučić, Ustav Srbije, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
VODA I TRŽIŠTE
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
NEW YORK - Na robnoj burzi u Chicagu investitori odnedavno mogu trgovati i - vodom. S jedne strane to bi gradovima i poljoprivrednicima moglo olakšati planiranje opskrbe vodom, ali kritičari su zabrinuti.
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
REGIONALNA TRŽIŠTA
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
ANALIZA - Zagrebačka burza je zabilježila rast od samo 4%, čime je ostala ispod prosjeka u usporedbi s dvoznamenkastim rastom ostalih regionalnih burzi.
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
PROGNOZE
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
LONDON - Unatoč pandemijskoj krizi i velikom padom turizma u 2020. te nastavku negativnih trendova na početku 2021., svjetski turistički analitičari i stručnjaci ipak predviđaju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 posto u odnosu na 2020.S
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
ŠEĆER
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
BRUXELLES - Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati uvoziti šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
PIVO
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
LJUBLJANA - Zbog epidemije koronavirusa slovenski pivari imaju na tržištu i u zalihama najmanje 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja, obznanilo je Udruženje slovenskih pivovara te pozvalo vladu na hitnu pomoć.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE