" /> "> Žilnik: Budalaština je raspad Jugoslavije porediti sa Brexitom | SEEbiz.eu

Žilnik: Budalaština je raspad Jugoslavije porediti sa Brexitom

Žilnik: Budalaština je raspad Jugoslavije porediti sa Brexitom
DEBATA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2016 / 18:35
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - U okviru književnog festivala "Krokodil" u UK Parobrod danas je održana debata "Između čekića ideologije i nakovnja politike - umetnost u post Jugoslaviji", na kojoj je Brexit bio povod da se učesnici prisete raspada Jugoslavije.
Reditelj Želimir Žilnik ocenio je da nema mesta poređenju raspada bivše Jugoslavije sa Brexitom, a istoričarka Dubravka Stojanović navela da su Britanci izabrali da budu svoj na svome, podsećajući da se taj izraz koristio na prostoru bivše Jugoslavije 1989-90.

Debata je održana iz dva dela, kako je rekla Stojanović za Tanjug, "kao ženska i muška", pa su osim Stojanovićeve na prvoj učestvovale Rumena Bužarovska i Tanja Stupar Trifunović, a na drugoj Oliver Frljić i Želimir Žilnik.

Iako Brexit nije trebalo da bude tema debate, učesnici su se neizbežno prisetili izlaska Slovenije iz Jugoslavije i svega onoga što je usledilo, zbog čega su, kaže Stojanovićeva, učesnici debate podelili osećaj poraza.

"Uprkos svim racionalnim argumentima i svim savetima finansijskih stručnjaka i računicama, Britanci su izabrali da budu svoj na svome i da se vrate sebi. To su oni argumenti koje smo slušali ovde 1989-90. godine", rekla je Stanojević.

Ona navodi da se sa Bužarovksom i Stupar-Trifunovićevom šalila na račun Jugoslavije kao avangarde koja je prva pokrenula taj čuveni argument "svoj na svome", kao i da se i dalje nada da je Evropska unija racionalni koncept i interesna zajednica, ali ne oko kase, već oko  vrednosti koje ona treba da brani.

"Želim da verujem i Julianu Assangeu da je Britanija oduvek kočila Evropsku uniju da postane bolja, da postane socijalno pravednija, što je Britanija uvek sprečavala. Sad ostaje da verujemo Assangeu da će ovo biti dobro za Evropsku uniju", rekla je Stojanović.

Tokom drugog dela debate, reditelj Želimir Žilnik, kao engleski đak, kaže da se na temu Brexita u domaćim medijima navođeni neadekvatni primeri iz naše prošlosti.

"Britanci su bili kolonijalna sila i iz njihove perspektive izlazak iz Unije je drugačija strvar. Porediti izlazak Britanije iz Unije sa raspadom Jugoslavije deluje kao budalaština", rekao je Žilnik.

Hrvatski pisac Oliver Frljić smatra da je Brexit za Srbiju dramatičan čin, jer je kandidat za članicu, ali da je u pitanju demokratska odluka u kojoj su učestvovali politički nepismeni i nekompetentni, kao i kod nas, s čime se Žilnik ne slaže:

"Raspad Jugoslavije nije došao jer su se mase pobunile, već su političari dizajnirali takvu retoriku i salto mortale u ime ideologije kojom su vladali."  

Poznati reditelj smatra i da cenzura u umetnosti u bivšoj SFRJ nije bila tolika koliko se to predstavlja, već da se odluka donosila na osnovu dijaloga kao razgovora koji sadrži intelektualne argumente i kritičke tonove.

"Umetnost ne može da promeni tok stvari, ali umetnost je promenjeni tok", rekao je Žilnik i dodao da umetnici treba da budu srećni što izazivaju gnev onih koje žele da nerviraju.

"Moramo biti svesni da živimo u malim kulturama, gde su mladi pred zidom pred kojim treba da smisle kako da obezbede egzistenciju ako neće da budu robovi aparatčika", poručio je Žilnik na tribinu u Parobrodu.
Tagovi: Želimir Žilnik:, raspad Jugoslavije, Jugoslavija, Brexit, Dubravka Stojanović, Oliver Frljić, Julian Assange, književni festival Krokodil
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze zabeležili su mešovite rezultate poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, a investiciona aktivnost je ostala prigušena.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
ZAGREB - Kraj tjedna Zagrebačkoj je burzi donio dramatičnio manji promet i blagi pad indeksa.
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BRENDOVI
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BJELOVAR - Sir "Bjelovarski kvargl" dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i postao 25. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), objavili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
KRIPTOVALUTE
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
STOCKHOLM - Švedska središnja banka Riksbank započela je ovoga tjedna s testiranjem tehničkog rješenja koje bi moglo poslužiti za digitalizaciju nacionalne valute.
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
LONDON - Dolar je u petak oslabio prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, pritisnut stabilizacijom tečaja jena koji je prethodnih dana bio izložen jačim prodajnim pritiscima uslijed veće sklonosti riziku investitora na globalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE