GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žigmanov od Vučića zatražio zaštitu od napada njegovih stranačkih kolega

Žigmanov od Vučića zatražio zaštitu od napada njegovih stranačkih kolega
ZAŠTITA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2016 / 21:36
Autor: SEEbiz / H
SUBOTICA - Zastupnik Skupštine Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov objavio je u četvrtak otvoreno pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kojemu je zatražio zaštitu političkih predstavnika Hrvata u Srbiji od prijetnji i verbalnih napada njegovih stranačkih kolega izgovorenih u Skupštini grada Subotice.
Žigmanov je u pismu naveo da je poslije govora o jednoj točki dnevnoga reda bio izložen "neprimjerenoj i za demokratska društva nedopustivoj reakciji uglednoga člana Srpske napredne stranke" (SNS).

"Osim što je ton njegova obraćanja bio povišen, u njemu su iznesene i prijetnje koje Hrvati u Vojvodini davno nisu doživjeli. One se nisu odnosile samo na zabranu javnog tematiziranja određenih događaja iz povijesti i na upozorenja o čemu kao politički Hrvati imamo pravo govoriti, nego je bilo i prijeteće dijeljenje lekcija kako svoje djelovanje Hrvati u Vojvodini moraju usmjeravati na to da se položaj Srba u Hrvatskoj poboljša", naveo je Žigmanov.

Ta vrsta napada na slobodu govora i prijetnje da Hrvati u Srbiji trebaju paziti što će govoriti i što će činiti, dodaje predsjednik DSHV-a, nije naišla na osudu ili protivljenje predstavnika vladajuće skupštinske većine.

„Gospodine Vučiću, ta vrsta odnosa od strane dužnosnika Srpske napredne stranke je nešto što Hrvatima u Vojvodini najmanje treba", rekao je Žigmanov, rekavši kako bi Vučić trebao raditi na smirivanju napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima.

Međutim, rekao je da je ono čemu je danas kao politički predstavnik bio izložen zacijelo tomu suprotno, i u tom smislu zamolio je Vučića da "zaštiti političke predstavnike Hrvata u Srbiji od navedenoga neprihvatljivog djelovanja dužnosnika Srpske napredne stranke".

Sjednica Skupštine grada Subotice na kojoj je došlo do incidenta održana je u četvrtak, a Žigmanov je na ovaj način reagirao zbog istupa potpredsjednika kluba vijećnika SNS-a Stevana Bakića.

Žigmanov je ranije hrvatskim medijima u Vojvodini izrazio žaljenje što su "Hrvati u Srbiji brutalno isključeni iz svih procesa donošenja odluka, od mjesne, preko gradske, pokrajinske do republičke razine".

DSHV godinama zahtijeva da Srbija ispuni obvezu iz Međudržavnog sporazuma Srbije i Hrvatske o osiguranju zajamčenog mandata za hrvatsku manjinu u Skupštini Srbije i na drugim razinama vlasti, kako je to riješeno u Hrvatskoj za srpsku manjinu.

Tagovi: Tomislav Žigmanov, Aleksandar Vučić, Stevan Bakić, Srpska napredna stranka
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi mešoviti na startu nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi mešoviti na startu nedelje
BEOGRAD – Početak trgovačke nedelje na domaćem tržištu kapitala obeležili su mešoviti rezultati berzanskih indeksa i nevelika investiciona aktivnost, pri čemu je najviše trgovano akcijama „Dunav osiguranja“.
Morgan Stanley: Ovo su najveće glavobolje vezane uz kriptovalute
ANALITIČARI
Morgan Stanley: Ovo su najveće glavobolje vezane uz kriptovalute
NEW YORK - Bitcoin je pao za 40% od travnja, a to više nije zbog njegove korelacije s tržištima dionica, piše Morgan Stanley u istraživačkom izvješću od 12. svibnja.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Institut IGH dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Institut IGH dobitnik dana
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u opreznom trgovanju u ponedjeljak Crobex indeksi su kliznuli 0,2 posto, prateći tako smjer europskih burzovnih indeksa, a pritom je u fokusu investitora bila dionica HPB-a, jedina s milijunskim prometom.
Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta
UPOZORENJE
Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta
BERLIN - Egipat, Kenija, Južni Sudan, Libanon i mnoge druge zemlje ovise izravno ili neizravno o ruskom i ukrajinskom izvozu, pa bi rat u Ukrajini mogao potaknuti glad i izbjegličke valove širom svijeta, a posebno u siromašnim zemljama, objavila je njemačka humanitarna organizacija Welthungerhilfe.
Bloomberg: ECB će ove godine tri puta podići svoje kamatne stope
KAMATNE STOPE
Bloomberg: ECB će ove godine tri puta podići svoje kamatne stope
NEW YORK - Europska središnja banka (ECB) povećat će svoje kamatne stope tri puta ove godine kako bi ugušila inflaciju, kažu ekonomisti u anketi Bloomberga, koji svoje stavove temelje na sve većem mišljenju među kreatorima politike ECB-a da je potrebno hitno djelovati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE