GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žigman: Tržišta će ove godine završiti u minusu

Žigman: Tržišta će ove godine završiti u minusu
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2022 / 15:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ova godina, nakon ruske invazije na Ukrajinu, nosi nove izazove za financijsku industriju, uz rast inflacije, troškova energije i nužne tranzicije na ekološki održive izvore energije, kazao je u četvrtak predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman, poručivši da će financijska tržišta ove godine završiti u minusu, što će se odraziti na bilance većine financijskih institucija.

Na konferenciji "Izazov promjene" u organizaciji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava i Zagrebačke burze, koja je ove godine u Dubrovniku okupila više od 400 sudionika te vodeće domaće i strane stručnjake, Žigman je iznio očekivanja će fondovska industrija u 2022. imati negativne prinose, navodi se u priopćenju iz Hanfe.

To je sudbina koju Hrvatska dijeli sa svim drugim mirovinskim fondovima diljem svijeta – od Norveške, EU do SAD-a, ocijenio je.

"Međutim, s obzirom na posljednje trendove, možemo u 2023. ipak očekivati blagi oporavak. Vidimo da Inflacija lagano usporava, a kamatne stope moguće više neće značajnije rasti, zbog čega Hrvatska s ulaskom u eurozonu ne bi nužno morala strahovati od značajnih negativnih posljedica i financijskih kriza", istaknuo je Žigman.

Ključno je u ovom trenutku, naveo je, da se pokrene energetska tranzicija i promijeni način kako će se doći do održivog izvora za grijanje, jer oslanjanje na sadašnji model predstavlja dugoročno veliki rizik za građane i gospodarstvo.

Po njegovim riječima, u toj će tranziciji financijski sektor imati ključni ulogu, budući da ju treba financirati i provoditi ne samo kroz financiranje gospodarstva, već i kroz vlastite zelene projekte.

Žigman smatra da će mirovinski fondovi u tim okolnostima dodatno mijenjati svoj ulagački portfelj. "Koncentracija ulaganja u obveznicama je danas manja nego prije pet godina. Osim porasta ulaganja u druge vrste imovine, bit će važno promijeniti i geografsku strukturu ulaganja. Očekuje se da će fondovi nastaviti ulagati ne samo u Hrvatskoj, već i u dionice i obveznice s inozemnog tržišta, a u tome ih može pogurati uvođenje eura", naveo je.

Žigman je iznio i rezultate Hanfine ankete, koji pokazuju da su poduzeća - izdavatelji na domaćem tržištu kapitala pod velikim pritiskom rastućih troškova, za koje očekuju da će se nastaviti i u 2023., ali u puno manjoj mjeri nego što je to u ovoj godini. Najveći izazov predstavljat će im porast troškova energije, ali i rast troškova zaposlenika. Taj će izazov pokušati premostiti smanjenjem operativnih troškova, ali ipak zbog trenutne krize ne žele odustati od novih investicija, rekao je Žigman.

Tagovi: Ante Žigman, Hanfa, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
Predstavljanje Hrvatske na sajmu New York Travel Adventure Show
TURIZAM
Predstavljanje Hrvatske na sajmu New York Travel Adventure Show
NEW YORK - Hrvatska turistička zajednica i njezino Predstavništvo u SAD-u predstavljaju hrvatsku turističku ponudu na sajmu New York Travel Adventure Show, koji se 28. i 29. siječnja održava u New Yorku.
Što tržište očekuje od Feda?
OČEKIVANJA
Što tržište očekuje od Feda?
NEW YORK - Federalne rezerve i dalje su u fokusu investitora širom svijeta, a posebno u SAD-u.
Petrol najveći krivac za tjedni pad Ljubljanske borze
LJSE
Petrol najveći krivac za tjedni pad Ljubljanske borze
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj je burzi indeks SBITOP prošli tjedan skliznuo za trećinu postotka, nakon što su dionice Petrola pale za 2,65 posto.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, splasnuli recesijski strahovi
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, splasnuli recesijski strahovi
LONDON - Svjetska su tržišta prošloga tjedna znatno porasla, a recesijski strahovi kao da su splasnuli.
Od danas nove cijene cigareta
CIGARETE
Od danas nove cijene cigareta
ZAGREB - Carinska uprava objavila je na svojim stranicama kako su pojedine tvrtke prijavile, sukladno članku 89. Zakona o trošarinama, promjene maloprodajnih cijena za određene marke cigareta, s datumom važenja od 29. siječnja 2023. godine, piše 24 sata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE