GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žigman: Hrvatska će nakon koronakrize financirati gospodarstvo preko tržišta kapitala EU

Žigman: Hrvatska će nakon koronakrize financirati gospodarstvo preko tržišta kapitala EU
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2020 / 13:22
Autor: SEEbiz
ROVINJ – „Europska komisija je prije mjesec dana donijela novi, osvježeni akcijski plan stvaranja jedinstvene unije tržišta kapitala koja bi trebala u potpunosti zaživjeti do kraja 2022. godine.“ – istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman tijekom prezentacije na temu „Što nakon koronakrize“, održane danas u Rovinju, na konferenciji „Izazov promjene“.

Kroz 16 mjera Europska komisija ima namjeru otvoriti prostor malim i većim ulagačima za veće trgovanje vrijednosnim papirima, pobuditi izlazak novih izdavatelja na burzama, omogućiti lakše i jeftinije financiranje održivih malih i srednjih poduzeća koji putem banaka i nemaju pristup oporavku vlasničkog kapitala te olakšati prelazak gospodarstva na održivo i ekološki prihvatljivo poslovanje što je dio i jedinstvenog zelenog plana cijele Unije.

Prijedlog akcijskog plana ne umanjuje značaj nacionalnih burzi već ih povezuje da kroz buduće ujednačene propise investitori mogu pronaći dobre prilike za prekogranično ulaganje i da se porezni tretman takvih ulaganja izjednači na cijelom području EU. Da bi tržište kapitala bio novi poligon rasta i intenzivnijeg trgovanja, plan uključuje i namjeru obvezne edukacije i zaštite malih ulagača te jačanje sigurnosti mirovinske štednje. Pritom se kao preduvjet integriranja tržišta predlaže i ublažavanje poreznog tereta u prekograničnim ulaganjima, standardiziranje ishoda stečajnih postupaka te da se cijelom EU jednoznačno odredi pojam dioničara i pravila koja reguliraju odnos između investitora, posrednika i izdavatelja u pogledu ostvarivanja glasačkih prava. Uz to, dugoročno se teži ukloniti prepreke za upotrebu novih digitalnih tehnologija na svim tržištima kapitala.

Integracija lokalnih tržišta po EU pravilima doprinijet će jačanju financijske stabilnosti Unije, oporavku našeg i EU gospodarstva nakon COVID krize, olakšati zelenu i digitalnu tranziciju i povećati konkurentnost cijele Unije na međunarodnoj razini. Za Hrvatsku to će konačno biti prilika da se osnaže neke druge ekonomske grane i kao izdavatelji vrijednosnih papira pojave na našoj burzi. Ako se pripremimo za jedinstveno tržište, možemo potaknuti brojne male tehnološke tvrtke na izlazak na burze i da kroz veća ulaganja domaćih institucionalnih investitora zadržimo njihov fokus ostanka i ulaganja na domaćem tržištu.

U budućnosti će veći naglasak biti na zelenim obveznicama, zelenom investiranju i HANFA će predlagati da se u zakone ugrade elementi koji bi povećali atraktivnost za ulaganje u održive oblike imovine. No, za sustavno uključenje institucionalnih investitora u vlak financiranja zelenih projekata, potrebno je ispunjenje nekolicine preduvjeta. Prvi preduvjet je kvalitetno mjerenje ekološke prihvatljivosti poslovanja djelatnosti i pojedinih poduzeća, gdje su ESG faktori (eng. Environmental, Social and Governance) dobar početak, no trenutno ih relativno mali broj poduzeća redovito mjeri i javno objavljuje.

ESG faktori će usmjeriti izdavatelje i na poželjne promjene u rodnoj ravnopravnosti i većoj zastupljenosti žena u upravama i nadzornim odborima u svojim kompanijama te da kroz bolji odnos prema potrošačima i okolišu u budućnosti ne trpe dodatne regulatorne namete. Primjena faktora nastojat će kroz drugačije modele poslovanja dugoročno pozitivno utjecati i na smanjenje društvenih i međugeneracijskih nejednakosti, čemu mi posebno moramo težiti.

Tagovi: Ante Žigman, Hanfa, tržište kapitala
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi porasli treći uzastopni dan
UZLET
Azijska tržišta: Indeksi porasli treći uzastopni dan
TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u četvrtak, treći dan zaredom, zahvaljujući optimizmu u vezi cjepiva protiv koronavirusa, no trguje se suzdržano s obzirom da se indeksi kreću na rekordnim razinama.
Wall Street: Pfizer i BioNTech predvodnici optimizma
OPTIMIZAM
Wall Street: Pfizer i BioNTech predvodnici optimizma
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, no trgovalo se oprezno jer su slabi gospodarski pokazatelji zasjenili pozitivne vijesti o cjepivu protiv koronavirusa.
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE