GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žgomba: U svom životnom vijeku više neću vidjeti brojke koje smo dosad ostvarivali

Žgomba: U svom životnom vijeku više neću vidjeti brojke koje smo dosad ostvarivali
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2020 / 07:43
Autor: SEEbiz / Glas Istre
ZAGREB - Regionalne turističke priče ovih dana nisu nimalo svijetle, a nema optimizma niti što se tiče nastavka godine.

- S prometom smo u ovom trenutku bukvalno na nuli! Kad su hoteli u pitanju, sve je otkazano do kraja srpnja. Za svoju kompaniju mogu reći da je za travanj, svibanj i lipanj šest milijuna i 300 tisuća eura ugovorenih poslova - stornirano. A troškove koji su trebali biti slični, smanjio sam na oko dva milijuna. Ogroman će problem biti s viškom radne snage. Moj trošak za plaće je pola milijuna eura mjesečno, a takvog hotelijera u Španjolskoj, uz državne mjere pomoći, taj trošak stoji 40 tisuća eura. Najave za kolovoz, naročito za rujan i listopad, su obećavajuće ako, jasno, to dozvole prilike. Najveću šansu vidim u regiji - ako gubim pet, da zaradim bar dva, pa da izgubim tri. Manje para, ali to je mnogo više nego nula, istaknuo je crnogorski hotelijer Žarko Radulović, suvlasnik lanca hotela "Montenegro stars" za večerašnjeg prvog međunarodnog, ovaj put regionalnog online panela "Turizam na respiratoru", u organizaciji novosadskog Exit festivala, na relaciji Zagreb-Pula, Beograd- Podgorica-Budva-Novi Sad.

Gotovo svi sudionici isticali su važnost partnerskog odnosa države i privatnog sektora u očuvanju turizma.

Boris Žgomba, vlasnik Unilinea i predsjednik Udruženja putničkih agencija rekao je da sada rijetko tko analizira kako je sada u glavi potencijalnog klijenta turiste.

- Iza svih su dva mjeseca neviđene medijske i stvarne zdravstvene ugroze i bombardiranja raznoraznim negativnim informacijama. Nije realno očekivati da će klijent nakon tog dvomjesečnog drila reći: "Evo mene". Financijski je rizik gosta sada drugačiji nego kad je rezervirao putovanje. U Hrvatsku dolazi dosta ljudi srednjeg sloja, a taj je slom dobio možda najveći udarac. Kad je prije korona krize rezervirao putovanje, nije imao problem s godišnjim odmorom, a koji će mu sada, s pokretanjem poslova, teško odobriti poslodavac, zanimljivo je nastavio Žgomba.

- Ove godine ne očekujem ništa, možda 15 do 18 posto. Iduće godine očekujem 30 do 50 posto onog što smo imali 2019. godine, a 2022. očekujem povratak na turističku kartu. Objektivno, kolikogod zvučao pesimistički, ne očekujem da ću u svom životnom vijeku vidjeti brojke koje smo dosad ostvarivali, pesimistično zaključuje Žgomba.

Tagovi: regionalni turizam, hrvatski turizam, Boris Žgomba, Žarko Radulović, Montenegro stars, Uniline
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE