GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZEW/Erste: Snižena očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u kolovozu

ZEW/Erste: Snižena očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u kolovozu
SLABLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2014 / 12:26
Autor: SEEbiz / H
MANNHEIM - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo oslabila su u kolovozu u skladu s trendom pogoršanja u široj regiji srednje i istočne Europe, pokazalo je današnje izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste banke.
Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za gospodarstvo srednje i istočne Europe u idućih šest mjeseci znatno je oslabio u kolovozu, drugi mjesec zaredom, i to za 16,1 bod, na 11,2 boda.

Hrvatska je u kolovozu zabilježila pad indeksa koji mjeri očekivanja za gospodarstvo u idućih šest mjeseci za 12 bodova, na ukupno 18,6 bodova.

Izvješće ZEW-a i Erste Banka uključuje uz Hrvatsku i Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, te Tursku.

Najviše je u kolovozu potonuo indeks Turske, za 25,7 bodova, na minus 16,7 bodova, pri čemu u ZEW-u i Ersteu napominju da je pad vjerojatno povezan s političkom nesigurnošću. Značajan pad indeksa zabilježila je i Rumunjska, za 21,8 bodova, na 20 bodova.

Neznatno su poboljšana očekivanja samo za poljsko gospodarstvo, za 1,9 bodova, na 26,9 bodova.

Istraživanje ZEW-a i Erstea pokazuje i osjetno pogoršanu ocjenu aktualne situacije u gospodarstvu srednje i istočne Europe, uz pad odgovarajućeg indeksa za 7,0 bodova, na minus 7,1 bod.

Indeks koji mjeri ocjenu sadašnjeg stanja u hrvatskom gospodarstvu zabilježio je gotovo isti pad, spustivši se za 7,5 bodova, na minus 51,9 bodova, što znači da i dalje prevladavaju negativne ocjene.

Rumunjska je ponovo prednjačila najvećim padom indeksa, koji se spustio za 20,9 bodova, na minus 8,4 boda. Blago je poboljšana ocjena aktualnog stanja u samo dvije zemlje, za tri boda u Turskoj, te za 1,6 bodova u Mađarskoj.

Tagovi: ZEW, Erste, očekivanja, hrvatsko gospodarstvo
PROČITAJ I OVO
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
Izjednačio se promet na Zagrebačkoj burzi i u kriptomjenjačnicama
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Izjednačio se promet na Zagrebačkoj burzi i u kriptomjenjačnicama
ZAGREB - Žigman: Niz je raznih financijskih institucija ušlo u kriptoimovinu, npr. bitcoin, i tu bi se mogao stvoriti problem za nas regulatore.
Beogradska berza: Messer Tehnogas gubitnik dana, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Messer Tehnogas gubitnik dana, indeksi pali
BEOGRAD - Akcije na Beogradskoj berzi nastavile su kretanje silaznm putanjom, gurajući indekse u minus i na dnevnom i na nedeljenom nivou, dok su investitori bili malo aktivniji poslednjeg trgovačkog dana u ovoj sedmici.
Fedova najava promjene smjera poduprla dolar
FOREX
Fedova najava promjene smjera poduprla dolar
LONDON - Dolar je u petak ojačao na međunarodnim tržištima valuta, poduprt najavom američke središnje banke da će početi podizati ključne kamatne stope prije no što je namjeravala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE