GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žestok pad na Beogradskoj berzi

Žestok pad na Beogradskoj berzi
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2020 / 18:03
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Rasprodaja akcija uz oštar pad cena zahvatila je danas i Beogradsku berzu, gurnuvši indekse u još dublji minus.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je na 1,12 milijardi dinara (9,5 miliona evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX 15, pao je za 3,5 procenata na 726,17 poena, a BELEXlajn je oslabio za 2,6 posto na 1.609,63 poena.

Najveći promet je zabeležila akcija proizvođača i distributera tehničkih gasova, Messer Tehnogasa, u iznosu od 29,8 miliona dinara, koja je istovremeno bila i jedan od velikih gubitnika potonuvši za 7,0 procenata na 13.022 dinara.

Gornjomilanovački Metalac je zaključio trgovanje u minusu od 3,2 procenta na nivou od 1.951 dinara, uz realizaciju od 19,9 miliona dinara.

Akcija Naftne industrije Srbije je pala za 6,3 odsto na 613 dinara, a isprometovana je u iznosu od 9,7 miliona dinara, dok se valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna spustila za 1,7 posto na 3.489 dinara, uz realizaciju od 1,0 milion dinara.

Obična akcija Komercijalne banke je bila dobitnik dana s rastom cene od 0,7 procenata na 2.737 dinara, uz trgovanje od približno 0,8 miliona dinara, dok je, s druge strane, preferencijalna akcija te banke pala za 10,1 odsto na 899 dinara, uz promet od 0,2 miliona dinara.

Na čelu liste gubitnika bilo je Globos osiguranje s gubitkom vrednosti od čak 11,1 posto na 400 dinara, uz neveliku realizaciju, a veliki pad je registrovala i akcija Aerodroma „Nikola Tesla“, od 5,2 procenta na 1.005 dinara, uz skromno trgovanje.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 36,60 odsto, pri čemu u kupovini 28,54 procenta a u prodaji 44,67 posto.

Dve serije dinarskih obveznica Republike Srbije istrgovane su zajedno za 1,0 milijardu dinara, pri čemu je serija RSO19182, koja dospeva u januaru 2022. godine, ostvarila veći promet, u vrednosti 520,3 miliona dinara. Strani investitori su imali udeo od 74 odsto u kupovini dinarskih državnih dužničkih hartija.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Aerodrom Nikola Tesla, Metalac, Philip Morris, Naftna industrija Srbije, Messer Tehnogas, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Povećane površine pod sojom i suncokretom
KULTURE
Povećane površine pod sojom i suncokretom
ZAGREB - Podaci o ranim površinama najvažnijih usjeva pokazuju da je ove godine pšenice zasijano na istim površinama kao i lani, najznačajni porast bilježe površine zasijane suncokretom i sojom, dok je pad zabilježen kod šećerne repe.
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZSE INTRADAY UPDATE
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak ujutro trguje mirno, na što ukazuje mršav promet, dok su Crobex indeks blago porasli, nakon što su prošloga tjedna zabilježili prve dobitke nakon tri tjedna pada.
Aluminij ispao iz elitnog indeksa Sarajevske berze
INDEKSI
Aluminij ispao iz elitnog indeksa Sarajevske berze
SARAJEVO - Aluminij d.d. Mostar ispao je iz elitnog indeksa Sarajevske berze SASX-10, objavila je Sarajevska berza.
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u četiri mjeseca
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u četiri mjeseca
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak burzovni indeksi znatno porasli, dosegnuvši nove najviše razine u četiri mjeseca, što se ponajviše zahvaljuje snažnom skoku cijena kineskih dionica.
Dolina Neretve: Jedini stranci su Kinezi koji rade na Pelješkom mostu
NEMA GOSTIJU
Dolina Neretve: Jedini stranci su Kinezi koji rade na Pelješkom mostu
METKOVIĆ - Jedini stranci u dolini Neretve su Kinezi. I to ne turisti iz Kine, već oni na gradilištu pelješkog mosta. Korona je učinila svoje, inozemnih posjetitelja u dolini Neretve nema niotkud.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE