GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žestok pad na Beogradskoj berzi

Žestok pad na Beogradskoj berzi
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2020 / 18:03
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Rasprodaja akcija uz oštar pad cena zahvatila je danas i Beogradsku berzu, gurnuvši indekse u još dublji minus.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je na 1,12 milijardi dinara (9,5 miliona evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX 15, pao je za 3,5 procenata na 726,17 poena, a BELEXlajn je oslabio za 2,6 posto na 1.609,63 poena.

Najveći promet je zabeležila akcija proizvođača i distributera tehničkih gasova, Messer Tehnogasa, u iznosu od 29,8 miliona dinara, koja je istovremeno bila i jedan od velikih gubitnika potonuvši za 7,0 procenata na 13.022 dinara.

Gornjomilanovački Metalac je zaključio trgovanje u minusu od 3,2 procenta na nivou od 1.951 dinara, uz realizaciju od 19,9 miliona dinara.

Akcija Naftne industrije Srbije je pala za 6,3 odsto na 613 dinara, a isprometovana je u iznosu od 9,7 miliona dinara, dok se valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna spustila za 1,7 posto na 3.489 dinara, uz realizaciju od 1,0 milion dinara.

Obična akcija Komercijalne banke je bila dobitnik dana s rastom cene od 0,7 procenata na 2.737 dinara, uz trgovanje od približno 0,8 miliona dinara, dok je, s druge strane, preferencijalna akcija te banke pala za 10,1 odsto na 899 dinara, uz promet od 0,2 miliona dinara.

Na čelu liste gubitnika bilo je Globos osiguranje s gubitkom vrednosti od čak 11,1 posto na 400 dinara, uz neveliku realizaciju, a veliki pad je registrovala i akcija Aerodroma „Nikola Tesla“, od 5,2 procenta na 1.005 dinara, uz skromno trgovanje.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 36,60 odsto, pri čemu u kupovini 28,54 procenta a u prodaji 44,67 posto.

Dve serije dinarskih obveznica Republike Srbije istrgovane su zajedno za 1,0 milijardu dinara, pri čemu je serija RSO19182, koja dospeva u januaru 2022. godine, ostvarila veći promet, u vrednosti 520,3 miliona dinara. Strani investitori su imali udeo od 74 odsto u kupovini dinarskih državnih dužničkih hartija.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Aerodrom Nikola Tesla, Metalac, Philip Morris, Naftna industrija Srbije, Messer Tehnogas, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE