GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žene na Vračaru najdugovečnije u Srbiji

Žene na Vračaru najdugovečnije u Srbiji
STATISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2014 / 10:30
Autor: SEEbiz / Telegraf
BEOGRAD - Najkraći životni vek u Srbiji imaju muškarci, stanovnici Kovina, čije je očekivano trajanje života ni punih 67 godina. Najdugovečniji stanovnici su dame iz beogradske opštine Vračar čije je očekivano trajanje života 79 i po godina.

Najveće vrednosti očekivanog trajanja života muškaraca i žena, u periodu od 2010. do 2012. godine, beleže se u Beogradskom regionu i iznose 73 za muškarce i 78 godina za žene. Najkraći životni vek očekuje se u Vojvodini gde će muškarci živeti 71, a žene 76 i po godina, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Na opštinskom nivou, u periodu 2010 do 2012. najduže očekivano trajanje života za dečake zabeleženo je u Svrljigu – 75, a za devojčice u beogradskoj opštini Vračar – skoro 80 godina. Najkraće očekivano trajanje života beleži se u Kovinu- 67 za dečake i Sečnju- 70 za devojčice.

Prvih 10 očekivano najdugovečnijih dečaka i devojčica žive u opštinama Svrljig, Novi Beograd, Vračar i Petrovaradin. Poslednjih 10 po opadajućem poretku su Čoka, Novi Kneževac i Preševo.

Najveće promene na opštinskom nivou u trajanju života između dva popisa su Barajevo, Sopot, Irig, Lapovo, Surdulica. Ovde je očekivano trajanje života muškaraca duže za više od četiri i po godine nego u prethodnom popisu. U Barajevu je porast najveći, za više od pet godina u plusu. U Kanjiži, Svrljigu i Mionici vrednost srednjeg trajanja života žena povećala se za više od četiri godine.

Promena u smislu smanjenja prosečnog životnog veka muškaraca beleži se u Žagubici i to za dve i po godine, a u opštini Sečanj prosečan životni vek žena je manji čak za pet i po godina! Između 2010. i 2012. godine očekivano trajanje života pri živorođenju za muško stanovništvo je oko 72 godine, a za žensko oko 77.

U poređenju sa zemljama u svetu, Srbija je u grupi sa Poljskom, Slovačkom, Iranom, Jordanom. Što se tiče očekivanog trajanja života žena, u rangu je sa Makedonijom, Belorusijom, Kinom, Tajlandom, Vijetnamom...

Zemlje koje su postigle najveće vrednosti očekivanog trajanja života u svetu su Island, Švedska, Švajcarska, Singapur, Kanada...Dužina očekivanog trajanja života muškaraca je više od 80, a žena prelazi 84 godine života.

Najkraće trajanje života zabeleženo je u afričkim državama, gde je očekivano trajanje života ispod 51 godine za muškarce i 53 godina za žene.

Tagovi: Srbija, životni vek, Vračar, Kovin, Beograd, Vojvodina, Republički zavod za statistiku, statistika
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE