GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Željko Lovrinčević: Hrvatska se mora i kulturološki otvoriti za kineske investicije

Željko Lovrinčević: Hrvatska se mora i kulturološki otvoriti za kineske investicije
KINA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2012 / 09:07
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Očekivano, ali s upitnim rezultatima – tako, ukratko, ekonomski stručnjaci komentiraju najavljenu političku i gospodarsku »ofenzivu« prema Kini u okviru koje će jednu od vodećih svjetskih sila, u razmaku od svega nekoliko tjedana, posjetiti čak četiri hrvatske delegacije.

Planovi hrvatske strane pritom su prilično ambiciozni: spominje se, primjerice, da bi se Kini moglo ponuditi da ulaže u modernizaciju pojedinih zračnih luka ili da bi im se ponudilo korištenje gospodarskih zona pod bitno povoljnijim uvjetima u odnosu na sadašnje. Sve su to dobre namjere, no za konkretne rezultate potrebno je više, smatraju ekonomski stručnjaci.

– Kineski pristup investicijama je geopolitički, a Hrvatska je u tom kontekstu preslab partner. Moguće je realizirati neke sporadične investicije, ali ne i državne. Pristup po kojem se obraćamo državnim investitorima je promašen, smatra ekonomist Damir Novotny, dodajući da bi se trebali fokusirati na privatne investitore. On ističe da bi hrvatska gospodarska politika treba imati drugačiji smjer, trebala bi poticati ulaganja privatnih poduzeća iz Europske unije, osobito malih i srednjih, te naročito investicije u industrijskom sektoru, a ne toliko u infrastrukturu.

I bivše hrvatske Vlade s puno su se optimizma okretale kineskom tržištu očekujući i nadajući se ulaganjima iz te velike zemlje. Vidljiviji rezultati su dosad, međutim, izostali. Zato Novotny slikovito kaže: »Kineske su investicije kao Jeti – svi o njima pričaju, a nitko ih još nije vidio«.

Razloge zbog kojih su dosad izostala velika kineska ulaganja ekonomist Željko Lovrinčević pronalazi i u činjenici da za Hrvatsku ograničenje predstavlja »ulazak u EU koji ima svoju cijenu, a to je cijena koja podrazumijeva procedure kroz javne međunarodne natječaje«.

– Koje god aranžmane radili, moraju završiti međunarodnim natječajem, ističe Lovrinčević za kojeg je, međutim, prirodno da se i Hrvatska okreće Kini.

Cijeli se svijet i europske zemlje, napominje Lovrinčević, okreću azijskim partnerima koji trenutno jedini imaju kapitala za investiranje i kapacitet za širenje.

– No, ono što je specifično za azijske investitore, to je da oni rado vežu poslove. Nije im primarni interes sam projekt i zarada na njemu, nego širenje poslovanja i prostora u regiji gdje je taj projekt realiziran te zapošljavanje dijela vlastitiih kapaciteta, ističe Lovrinčević koji stoga smatra da će se Hrvatska i njezini građani u tom kontekstu morati suočiti i s novim fenomenima otvorenosti i multikulturalnosti.

Tagovi: Željko Lovrinčević, Damir Novotny, Kina, kineske investicije
PROČITAJ I OVO
Dolar ojačao pod utjecajem većeg zazora ulagača od rizika
FOREX
Dolar ojačao pod utjecajem većeg zazora ulagača od rizika
LONDON - Dolar je u četvrtak blago ojačao na svjetskim tržištima prema vodećim svjetskim valutama jer su investitori zazirali od rizika zbog neizvjesnih globalnih gospodarskih izgleda.
Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala
SMJERNICE
Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je Smjernice o provjeri i odobrenju prospekta te o izvršavanju ostalih obaveza u vezi s javnom ponudom i uvrštenjem vrijednosnih papira na uređeno tržište, kojima precizno i na jednom mjestu opisuje postupak odobrenja prospekta kod javne ponude i uvrštenja vrijednosnih papira na uređeno tržište, a u skladu s odredbama Uredbe o prospektu i Zakona o tržištu kapitala.
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer su iznenadni oštar pad Wall Streeta i daljnje širenje koronavirusa naveli ulagače da povuku dio zarade s tržišta.
Wall Street: Najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca
OŠTAR PAD
Wall Street: Najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u tri mjeseca, pri čemu je pad cijena dionica nastavljen i nakon poruka iz američke središnje banke.
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE