GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika

Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2020 / 15:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Željeznicom je u drugom tromjesečju ove godine zbog koronakrize prevezeno gotovo 67 posto manje putnika nego u istom lanjskom razdoblju, no prijevoz tereta je porastao za 2,5 posto, kao rezultat preuzimanje dijela tereta od drugih vrsta prijevoza, koji je ukupno gledano u Hrvatskoj smanjen, ističu u petak iz HAKOM-a.

Napominjući kako je smanjenje broja putnika prevezenih željeznicom u drugom tromjesečju očekivano zbog 'lockdowna' i s time povezane privremene obustave putničkog prijevoza, iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) u petak uz podatke o stanju na tržištu željezničkih usluga potvrđuju i nedavne izjave ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića da na željeznici u cargo segmentu nije bilo gubitaka.

Robe je ukupno, po podacima HAKOM-a, u drugom tromjesečju prevezeno 3,66 milijuna tona, što je tih 2,5 posto više nego u istom tromjesečju 2019., ali i ipak za 'malih' 11.000 tona tereta manje nego prvom tromjesečju ove godine.

Uz više prevezene robe/tereta, u drugom je tromjesečju na željeznici ostvareno i više vlak-kilometara te tonskih kilometara u teretnom prijevozu, što također pokazuje, po HAKOM-u, da je preuzela prijevoz dijela tereta drugim vrstama prijevoza, cestovnom i zračnom.

Udjel vlak kilometara u prijevozu tereta u ukupno ostvarenim vlak kilometrima, koji uključuju i putnički prijevoz, iznosio je 47,7 posto, iznose iz HAKOM-a.

HŽ Cargo prevezao najviše, ali 'ojačalo' i osam novih teretnih prijevoznika

Kao i do sada, i u drugom je tromjesečju ove godine najveći prijevoznik tereta bio HŽ Cargo, s udjelom vlak kilometara od 56,3 posto, dok je ostatak ostvarilo osam novih prijevoznika na tom tržištu.

"Pokazatelj ostvarenih tonskih kilometara u drugom je tromjesečju rastao 17,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu su najveće povećanje od 34,3 posto imali novi teretni prijevoznici, dok je HŽ Cargo ostvario povećanje od 6,4 posto", navode iz HAKOM-a.

Ističu i da su novi teretni prijevoznici prevezli i 16,2 posto više robe te povećali svoj udjel tonskih kilometara za 5,7 posto, čime su dosegnuli ukupno 45,4 posto udjela ostvarenih tonskih kilometara na željezničkom tržištu.

Istovremeno, HŽ Cargo je prevezao 12,6 posto manje robe i trenutno ima 54,6 posto udjela ostvarenih tonskih kilometara.

Putnički prijevoz smanjen zbog epidemije

Za razliku od teretnog prijevoza, koji je na željeznici funkcionirao cijelo vrijeme 'lockdowna' bez nekih većih ograničenja, prijevoz putnika je u drugom tromjesečju željeznicom znatno smanjen u odnosu na isto vrijeme 2019., za gotovo 67 posto.

To znači da se tim prijevozom služilo gotovo 1,7 milijuna putnika u drugom tromjesečju ove godine, za razliku od njih 5,1 milijun koliko ih se vozilo u istom tromjesečju 2019.

Manje ih se vozilo i u odnosu na prvo tromjesečje ove godine, kada se željeznicom prevezlo 4,7 milijuna putnika.

Uz to, HŽ Putnički prijevoz (koji jedini u Hrvatskoj može željeznicom prevoziti putnike) zabilježio je i 68 posto manje putničkih kilometara te 49,1 posto manje vlak kilometara za 49,1 posto.

"Glavni uzrok tom smanjenju bila je odluka Stožera civilne zaštite RH o privremenoj obustavi javnog željezničkog prijevoza putnika od 22. ožujka do 10. svibnja 2020.", komentiraju iz HAKOM-a.

Tagovi: željeznica, HAKOM, HŽ Cargo, HŽ Infrastruktura
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE