GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelena akcija: Za Jakuševac su krivi i Bandić i Gradska skupština i Ministarstvo

Zelena akcija: Za Jakuševac su krivi i Bandić i Gradska skupština i Ministarstvo
JAKUŠEVAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2012 / 16:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zelena akcija smatra da je sadašnje stanje u gospodarenju otpadom Grada Zagreba rezultat dugogodišnje nebrige i brojnih propusta zagrebačkog gradonačelnika, Gradske skupštine i Ministarstva zaštite okoliša, ističući kako je potrebno uvesti više mjera za smanjenje nastanka otpada te povećanje mogućnosti njegova recikliranja.
Zelena akcija u priopćenju ističe kako ni jučerašnja sjednica Gradske skupštine nije donijela nikakvo rješenje tog problema.

Podsjeća da je Grad Zagreb prije tri godine pokrenuo proces izrade Plana gospodarenja otpadom, koji do danas nije završen, što je, ocjenjuju, dovelo do neodržive situacijom u kojoj se količina otpada na Jakuševcu svake godine povećava za oko 300.000 tona. Time se, naglašavaju, Grad Zagreb oglušio na odredbu Zakona o gospodarenju otpadom prema kojem je donošenje Plana obavezno.

Gradsku skupštinu Zelena akcija proziva zbog toga što nije preuzela aktivnu ulogu u rješavanju problema gospodarenja otpadom, a Ministarstvo zaštite okoliša što zakonskim mjerama nije prisililo Grad Zagreb na odgovorno ponašanje prema tom problemu.

Kako bi se problem gospodarenja otpadom riješio, ističe Zelena akcija, potrebno je uvesti mjere za smanjenje nastanka otpada poput naplaćivanja prema količini otpada, a ne prema kvadraturi kućanstva ili poduzeća, mjere za povećanje recikliranja/kompostiranja otpada poput skupljanja sortiranog otpada "od vrata do vrata". Također, dodaju, potrebno je izgraditi sortirnice otpada, kompostanu i postrojenje za bioplin u kojima bi se odvajale različite vrste otpada koji se može reciklirati te izgraditi postrojenja za mehaničko – biološku obradu otpada, kojim se od ostatnog otpada dodatno izdvajale vrijedne sirovine.

"Ovim koracima postojeća se količina otpada može smanjiti za više od 80 posto, dok postrojenje za termičku obradu otpada, tj. spalionica, može smanjiti količinu otpada za maksimalno 70 posto, uništavajući pri tome vrijedne sirovine koje se nalaze u otpadu. Iako se trenutno u Zagrebu odvaja tek 25 posto otpada, problem se može početi rješavati relativno brzo", ističe Zelena akcija ocjenjujući kako bi takav sustav gospodarenja otpadom u razumnom roku omogućio zatvaranje odlagališta na Jakuševcu.

Tagovi: Jakuševac, Milan Bandić, Zelena akcija, Plan gospodarenja otpadom, Gradska skupština, Ministarstvo zaštite okoliša
PROČITAJ I OVO
Ruske banke s rekordnim investicijama u zlato i ostale plemenite metale
INVESTICIJE
Ruske banke s rekordnim investicijama u zlato i ostale plemenite metale
MOSKVA - Ruske banke počele su aktivnije investirati u zlato i druge plemenite metale.
Pola Europske unije na njemačkoj crvenoj listi
CRVENA LISTA
Pola Europske unije na njemačkoj crvenoj listi
BERLIN - Njemačka vlada je još jedanaest regija u EU-u proglasila rizičnima zbog opasnosti od širenja pandemije koronavirusa. Na «crvenoj listi» se našlo nekoliko metropola Unije i još jedna hrvatska županija.
Od Slovenaca koji su putovali u inozemstvo, čak 92% išlo u Hrvatsku
PUTOVANJA
Od Slovenaca koji su putovali u inozemstvo, čak 92% išlo u Hrvatsku
LJUBLJANA - U drugom tromjesečju ove godine 15 posto stanovništva Slovenije starijih od 15 godina otišlo je na barem jedno privatno putovanje.
SNB spreman pojačati intervencije na deviznom tržištu
OBUZDAVANJE FRANKA
SNB spreman pojačati intervencije na deviznom tržištu
BERN - Švicarska središnja banka (SNB) objavila je u četvrtak da je spremna povećati kupnje deviza, ukazujući na globalne političke rizike zbog kojih bi ulagači mogli pojačano kupovati franak i time zakočiti oporavak švicarskog gospodarstva.
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivan niz, pojačan interes za dionice Podravke i HT-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivan niz, pojačan interes za dionice Podravke i HT-a
ZAGREB - U četvrtak je na hrvatskom tržištu kapitala zaustavljen pozitivan niz koji je trajao četiri uzastopna dana, a u fokusu investitora su bile dionice Podravke i Hrvatskog Telekoma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE