GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zdravstveni turizam mogao bi biti rijetka svijetla točka

Zdravstveni turizam mogao bi biti rijetka svijetla točka
IZNIMKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2020 / 11:19
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Nakon što je zdravstveni turizam zbog epidemije koronavirusa potpuno zamro, vlasnici dentalnih ordinacija i poliklinika u Hrvatskoj nadaju se skorom otvaranju granica. Povratak gostiju iz inozemstva priželjkuju i druge zdravstvene ustanove koje dio svojih prihoda realiziraju od pružanja usluga inozemnim klijentima, primjerice estetski kirurzi ili toplice.

Procjene su da je dnevna potrošnja korisnika wellnessa lani bila gotovo 150 eura, u lječilišnom turizmu 60 eura, a u medicinskom turizmu 240 eura. Prema službenim procjenama, zdravstveni turizam donosi godišnje oko 500 milijuna eura, a mahom ugošćuje stanovnike Njemačke, Slovenije, Austrije i Italije. Kako se pokazalo, hrvatska granica danas više nije prepreka dolasku stranih klijenata koji su zainteresirani za ugradnju zubnih implantata ili povećanje grudi, jer u našu zemlju načelno može ući svatko tko rezervira sobu u hotelu. Ali talijanska granica, na primjer, još uvijek je zatvorena, dok i većina drugih zemalja još uvijek ima režime strože od našega. A upravo iz Italije dolazi najveći broj klijenata ustanova dentalne medicine na području Primorsko-goranske i Istarske županije.

- Morali smo otkazati brojne termine u posljednja dva mjeseca, a našim se klijentima za to vrijeme zakomplicirala situacija u ustima. Čekamo svaki trenutak da granice postanu propusne, a oni su, prema informacijama koje imamo, spremni i nestrpljivo čekaju da dođu, kaže za Novi list Željko Miljanić, osnivač i vlasnik Poliklinike Rident.

Upravo klijenti iz Italije čine 90 posto njihovih korisnika. Zbog zatvaranja granica, 210 djelatnika u tri poliklinike već su dva mjeseca doma, na čekanju, u nadi da će se granice napokon otvoriti. Zasad su, kaže Miljanić, uspjeli prebroditi ovo vrijeme bez otpuštanja ijednog zaposlenog, no ako se nešto ubrzo ne promijeni neće još dugo izdržati. »I hladni pogon koji uključuje održavanje i investicije nama je izuzetno velik«, ističe.

- Kao zdravstveni turizam druga smo djelatnost po profitu u županiji, nadam se da će i lokalna samouprava početi razmišljati o tome da će velik dio ljudi ovisiti o nama, o porezu i prirezu koji uplaćujemo, veli Miljanić.

Nada se da će Talijani u lipnju od svojih vlasti dobiti dozvolu za izlazak iz zemlje, što bi našim poduzetnicima u području dentalnog turizma omogućilo kakav-takav nastavak rada.

U Hrvatskoj komori dentalne medicine (HKDM) kažu kako do obnove rada s inozemnim klijentima neće doći preko noći, ali očekuju postupno vraćanje stvari u normalu.

- S obzirom na dinamiku postepenog, faznog povlačenja zaštitnih mjera u Hrvatskoj, kao i u ostalim zemljama Europske unije, očekujemo i adekvatno postepeno vraćanje u svakodnevni način života, pod kojim podrazumijevamo i pružanje cjelovite dentalne skrbi u ordinacijama dentalne medicine stranim državljanima. Pružanje tih usluga u opsegu koji smo imali prije proglašenja pandemije, zasigurno neće biti »preko noći«, no kvalitetne dentalne usluge koje strani pacijenti ostvaruju u našim ordinacijama i nadalje će zasigurno biti interesantne za strane pacijente, koji će vjerujemo i ubuduće iskazivati interes za usluge dentalnog turizma u Hrvatskoj, ističe predsjednik Komore, Hrvoje Pezo. Pri tom je, ističe, izuzetno važan maksimalni oprez i zaštita kako stranog pacijenta, tako i pružatelja dentalne usluge.

Protokol postupanja razrađen je do u detalje, pa se kod dolaska u ordinacije dentalne medicine dobro znaju pravila ponašanja i osobne zaštite. U Poliklinici Rident ističu kako su i prije epidemije koronavirusa imali izuzetno visoke standarde zaštite, a to potvrđuju podatkom da unatoč velikom broju klijenata iz Italije nisu imali niti jedan slučaj zaraze koronavirusom neposredno pred zatvaranje granice.

- Još u veljači imali smo klijente baš iz zona u Italiji koje su bile najjače pogođene zarazom. Unatoč tome, niti jedan doktor dentalne medicine nije obolio od Covida, naglašava Miljanić.

Pravila prelaska hrvatske državne granice su danas takva da je za ulazak stranog državljana u zemlju poželjno najprije e-mailom kontaktirati graničnu policiju, ako osoba želi biti sigurna da joj na granici nekim slučajem neće zabraniti ulazak u Hrvatsku. U Komori ističu da su njihovi članovi spremni pomoći svojim klijentima u tome.

- Doktori dentalne medicine spremni su pomoći strancima u prikupljanju potrebne dokumentacije vezane uz ulazak u Hrvatsku u svrhu pružanja dentalne skrbi. No, detalje oko prelaska granice, kao i zemalja u tranzitu, potrebno je još detaljnije razraditi te svakako omogućiti što jednostavniji postupak ulaska u zemlju, što sukladno EU direktivama osigurava slobodnu migraciju državljana članica EU, kao i državljana ostalih zemalja, poručuje Pezo.

Epidemija koronavirusa ljude je naučila oprezu, a pitanje je koliko će se Talijani uopće upuštati u odlaske zubaru u drugu zemlju u okolnostima pandemije koja je još uvijek aktualna, doduše u bitno manjim razmjerima nego prije mjesec-dva. Oprez bi, kao što će to biti i u ukupnom turizmu, mogao bitno smanjiti dolaske stranaca u Hrvatsku. U Komori dentalne medicine svjesni su tog problema, no ipak vjeruju da interes stranih klijenata neće izostati.

Tagovi: zdravstveni turizam, Željko Mijanić, Poliklinika Rident, dentalni turizam, talijanski turisti, hrvatski turizam, Hrvatska komora dentalne medicine, Hrvoje Pezo
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE