GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zdeslav Šantić: Tvrtke orijentirane na izvoz mogu očekivati oporavak već ove godine

Zdeslav Šantić: Tvrtke orijentirane na izvoz mogu očekivati oporavak već ove godine
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2012 / 16:30
Autor: SEEbiz / Lider


ZAGREB - Osim zanimljivog okruglog stola na 4. Liderovoj konferenciji Budućnosti obiteljskih tvrtki na kojem su vrlo interaktivno i duhovito o vlastitim iskustvima pričali vlasnici obiteljskih tvrtki, poznati financijski analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić poduzetnicima je predstavio svoja predviđanja financijskog sektora u iduće dvije godine.
- Kratkoročni izgledi za izlazak iz krize nisu dobri, no potencijala za rast u privatnom poduzetništvu ima. Ohrabruju potezi Vlade koji približavaju izvore financiranja privatnom sektoru, no obiteljskim tvrtkama je potrebna i tehnička pomoć koja će im približiti nova tržišta i upoznati ih s konkurencijom. Većina obiteljskih tvrtki orijentirana je na domaće tržište pa se u njihovom slučaju oporavak ne očekuje prije druge polovice 2013. godine, dok one orijentirane na izvoz mogu, sukladno događanjima u eurozoni, bilježiti bolje trendove već u drugoj polovici ove godine, najavio je Šantić.

Predstavnici glavnog pokrovitelja konferencije, Splitske banke – Societe Generale , Tomislav Aljinović i Ranko Jeftić predstavili su poduzetnicima svoje programe kreditiranja, uz napomenu da se banke ne treba isključivo gledati kao kreditore, već i partnere koji svojim savjetima mogu pomoći. Bankama su, naime, nasljednici ponekad odlučujući faktor u davanju kreditnih linija.

- Jedan čovjek ne može raditi sve. Ako nema nasljednika, odnosno osobe koja će nastaviti biznis, banka će se povući - izjavio je Jeftić.

Drugi pak model financiranja poslovanja predstavio je Mladen Eror, direktor tvrtke Adriatik Kapital koja je u partnerstvu sa američkom kompanijom CD Invest Consult. Njegovo mišljenje je da obiteljske tvrtke ne moraju u pravilu uzimati kredite, već dozvoliti fondovima rizičnog kapitala da uđu u suvlasništvo tvrtke. Međutim, za takav model potrebno je ulaganje od minimalno tri milijuna kuna.
Tagovi: Zdeslav Šantić, izvoz, obiteljske tvrtke, Tomislav Aljinović, Ranko Jeftić
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
BEOGRAD – Tržišna aktivnost na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) spasila je današnji ukupan promet na Beogradskoj berzi, budući da je investiciona aktivnost na Regulisanom tržištu potpuno zatajila.
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
KONTEJNERI
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
BERLIN - Usprkos pandemiji koronavirusa ili možda upravo zbog nje, već skoro šest mjeseci ne posustaje potražnja za kontejnerima za prijevoz tereta. Porastao je i promet brodara. Novinari Deutsche Wellea pokušali su odgovoriti zašto.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
ZAGREB - Četvrtak je Zagrerbačkoj burzi donio pad indeksa, ali i znatno veći promet što se može pripisati vrhuncu sezone objava poslovnih rezultata.
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
DOBAR ISKORAK
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
ANALIZA - Ministarstvo poljoprivrede je početkom veljače predložilo izmjene uvjeta pod kojima će se odobravati proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.
Snažan rast azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Snažan rast azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja od jačanja inflacije i povećanja kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE