GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zdeslav Šantić: Rast ove godine manji od 1%, teško je govoriti o izlasku iz krize

Zdeslav Šantić: Rast ove godine manji od 1%, teško je govoriti o izlasku iz krize
REALNA SLIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2011 / 12:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod porastao za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, prva je procjena koju je danas objavio Državni zavod za statistiku.
Ovaj rast BDP-a znači da je, nakon više od dvije godine, gospodarstvo izašlo iz recesije. Osim blagog, 0,3-postotnog rasta u trećem lanjskom tromjesečju, BDP je neprestano slabio od prvog kvartala 2009. godine.

Tako je, prema revidiranim podacima DZS-a, u 2009. godini hrvatsko gospodarstvo palo 6,0 posto u odnosu na prethodnu godinu, a u 2010. je oslabilo 1,2 posto. U prvom tromjesečju ove godine BDP je pao daljnjih 0,8 posto na godišnjoj razini.

Rast BDP-a u drugom ovogodišnjem tromjesečju manji je nego što se očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u tom tromjesečju gospodarstvo ojačalo 1,1 posto. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 0,5 do 1,4 posto.

„Rast gospodarske aktivnosti je ispod očekivanja, posebice ako uzmemo u obzir nisku prošlogodišnju bazu, ali i činjenicu da se zbog kasnijeg termina uskršnjih blagdana ove godine dio aktivnosti prenio iz prvog u drugo tromjesečje. Tako je promet u trgovini na malo u drugom tromjesečju povećan za oko 1,8 posto realno, a upravo je najdinamičniji rast prodaje zabilježen u travnju. Ipak, značajnije dinamiziranje maloprodaje bilo je onemogućeno snažnijim inflatornim pritiscima, odnosno stagnacijom neto plaća u realnim iznosima, te daljnjim smanjenjem zaposlenosti na godišnjoj razini“, navodi Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke, u osvrtu na podatak DZS-a.

Detaljnije izvješće o BDP-u bit će objavljeno za mjesec dana, a Šantić očekuje da će podaci pokazati pozitivan doprinos neto izvoza rastu BDP-a.

„U razdoblju od travnja do lipnja robni deficit izražen u kunama smanjen je za oko 6,8 posto na godišnjoj razini. Također, očekuje se i rast prihoda u turizmu iz inozemstva, dijelom i zbog kasnijeg termina Uskrsa“, navodi Šantić.

Očekuje da će u 2011., nakon dvije godine pada, prihodi od turizma porasti između 5 i 8 posto, no to će, navodi Šantić, i dalje biti osjetno niži prihod u odnosu na njegove rekordne razine iz 2008. godine.

Šantić smatra da daljnji pad građevinskih radova u ovogodišnjem travnju i svibnju ukazuje kako će pad kapitalnih investicija i dalje ostati najznačajnija prepreka gospodarskom oporavku.

„Uz manji rast BDP-a nego što se očekivalo u drugom tromjesečju, ne treba očekivati niti značajnije dinamiziranje gospodarske aktivnosti u ostatku godine. Štoviše, gospodarska aktivnost bi u posljednjem tromjesečju, kada su ključni domaći generatori rasta, poput osobne potrošnje i kapitalnih ulaganja, ponovno mogla stagnirati. Iako će rast BDP-a ove godine vjerojatno biti pozitivan, ispod 1 posto, teško je govoriti o izlasku iz krize, pogotovo ako uzmemo u obzir nastavak nepovoljnih trendova na domaćem tržištu rada“, navodi Šantić.

Dodatni rizik za oporavak domaćeg gospodarstva proizlazi i iz pogoršanja u međunarodnom okruženju. Tako su zemlje Europske unije u drugom tromjesečju zabilježile usporavanje godišnjeg rasta s 2,5 posto, u prvom tromjesečju, na 1,7 posto u drugom.

„Međutim, i dalje je evidentno kako je domaće gospodarstvo jedno od onih kojih se najteže i najsporije oporavljaju od krize. Nadalje, indikatori aktivnosti ukazuju na daljnje usporavanje gospodarstava EU, a i većina prognoza je revidirana na niže posljednjih mjeseci. U slučaju daljnjeg pogoršanja trendova u gospodarstvima EU-a, posljedice će osjetiti i Hrvatska“, zaključuje Zdeslav Šantić.

Dio je makroekonomista stoga snizio procjene rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini. Prije tri mjeseca osam makroekonomista procjenjivalo je u prosjeku da će BDP u 2011. godini porasti 1,2 posto, dok sada očekuju rast od 1,1 posto. Pritom se njihove procjene kreću u rasponu od 1 do 1,3 posto, dok su se prije tri mjeseca kretale između 1 i 1,6 posto.
Tagovi: Zdeslav Šantić, BDP, hrvatski BDP, investicije, maloprodaja, Izvoz, potrošnja, turizam
PROČITAJ I OVO
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ZSE
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ANALIZA - U posljednjih šesnaest mjeseci CROBEX10 zabilježio solidan rast od 8%, dok je polovica sastavnica nadmašila indeks.
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
ENORMNO
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
OSLO - Norveški stabilizacijski fond izvijestio je u srijedu da je u prvom tromjesečju ostvario dobit od 382 milijarde kruna (45,7 milijardi dolara) ponajprije zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u financijskom i energetskom sektoru.
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
OPORAVAK
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
ZAGREB - Projekcije globalne tvrtke za istraživanje tržišta Euromonitor iznesene na 15. sastanku Tematske upravljačke grupe za Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, pokazuju da bi se turistički promet mogao oporaviti za tri do pet godina.
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, pa tako prate jučerašnji uspon Wall Street, dok su cijene nafte pale treći dan zaredom.
Wall Street porastao nakon dva dana pada
RAST
Wall Street porastao nakon dva dana pada
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle i tako nadoknadile dio gubitaka od prethodna dva dana, pri čemu su se oporavili gotovo svi sektori.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE