GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog povećane potražnje za drvom procvjetala ilegalna sječa

Zbog povećane potražnje za drvom procvjetala ilegalna sječa
ILEGALNA SJEČA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2022 / 09:50
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - U Hrvatskoj je 76 posto šumskog područja državno i taj se teren stalno obilazi i štiti, no kaos je u privatnim šumama koje se protežu na 600.000 hektara koliko je, zapravo i vlasnika, piše Večernji list.

Potražnja se povećala otkako rastu cijene energenata, a u jedanaest mjeseci 2022. godine u Hrvatskoj je evidentirano 528 kaznenih djela krađe drva, navodi dnevnik.

– Svakodnevno teški šleperi izvlače trupce iz šume te su lokalni putovi toliko uništen i izbrazdani da ni traktorima, posebno kada je kišno vrijeme, ne možemo do svojih kuća. Nitko ne zna tko i za koga sječe po šumi, ali to ne prestaje, govore nam već očajni stanovnici Karlovačke županije.

Prema riječima Marina Svetića, voditelja karlovačke podružnice Uprave šuma, potražnja za drvnom masom zadnjih je godina sve veća, posebno otkako su počele rasti cijene energenata.

– Problem povećanog broja šumskih krađa uglavnom se događa u privatnim šumama, koje čine četvrtinu ukupnih šuma u Hrvatskoj i za koje su nadležni njihovi vlasnici i za njih nemamo aktualne podatke. Oni se za čuvanje šuma mogu organizirati u okviru udruga privatnih šumoposjednika, a na raspolaganju im je i Savjetodavna služba pri Ministarstvu poljoprivrede. Privatni šumski posjedi uglavnom su malen, prostiru se na oko 600.000 hektara te je gotovo isti toliki i broj vlasnika, dodaju u Hrvatskim šumama.

U privatnim šumama, kažu nam upućeni, zapravo vlada pravi kaos, a najgora je situacija na području Korduna. Vlasnici šuma u kojima se događa ilegalna sječa mahom ne žive u Hrvatskoj, nego daju dozvolu tvrtki za sječu, ali ne mogu kontrolirati što oni rade, a tvrtke to često iskorištavaju. Problem su i nerazriješeni imovinskopravni odnosi pa se zna dogoditi da je na parceli i nekoliko vlasnika koji tuže jedan drugoga. Drvna je masa sve traženija, cijene na tržištu također rastu, a i vlasnici privatnih šuma često i sami krše zakon i sijeku bez potrebnih dozvola piše novinarka Večernjeg lista Snježana Bičak.

Tagovi: ilegalna sječa drva, drvo, drvna industrija
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE