GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZB Trader: Nova platforma za online trgovanje na svjetskim burzama i ZSE

ZB Trader: Nova platforma za online trgovanje na svjetskim burzama i ZSE
TRGOVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2015 / 14:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka banka predstavila je danas ZB Trader, novu multi-asset trgovinsku platformu koja omogućava korisnicima online trgovanje na svjetskim burzama kao i na Zagrebačkoj burzi.
Ova usluga na hrvatskom jeziku omogućava jednostavnije i brže trgovanje vrijednosnim papirima na domaćem i inozemnim tržištima, a sastoji se od ZB Tradera Global za inozemna tržišta i ZB Tradera HR za ZSE. O ZB Traderu na predstavljanju su govorili Ivo Balen, direktor Tržišta i Jurica Jednačak, voditelj Brokerskih poslova dok je pregled situacije na dioničkim tržištima iznijela Ivana Blašković, voditeljica Istraživanja u odjelu Korporativnih analiza Zagrebačke banke.

Zagrebačka banka još je 2009. uvela uslugu e-trade koja je omogućavala online trgovanje dionicama na Zagrebačkoj burzi, istaknuo je Ivo Balen napomenuvši kako je uz pomoć e-tradea dosad trgovalo više od pet tisuća klijenata koji su se odlučili za ulaganja na Zagrebačkoj burzi.

„ZB Trader odsada omogućava njima, kao i svim drugim korisnicima e-zabe da, uz Zagrebačku burzu, ulažu na svjetskim tržištima kapitala", naglasio je direktor Tržišta Ivo Balen.

ZB Trader omogućava online trgovanje više od 19 tisuća dionica širom svijeta, više od 2600 ETF-ova i više od 40 certifikata, a uz klijente korisnike e-zabe, usluga je dostupna i ostalim korisnicima putem desktop verzije.

„ZB Trader omogućava formiranje vlastitog portfelja dionica koji uključuje najlikvidnije dionice te pruža mogućnost investiranja u pojedino tržište, investiranjem u indeksne ETF-ove, čime se stvara mogućnost širenja vlastitog portfelja uz raspršivanje rizika", izjavio je voditelj Brokerskih poslova Jurica Jednačak.

Prednosti ZB Tradera Global su jednostavnije i brže trgovanje vrijednosnim papirima na inozemnim tržištima, veliki izbor tržišta i financijskih instrumenata, niži transakcijski troškovi, praćenje statusa naloga i upravljanje pozicijom te mogućnost praćenja cijena u realnom vremenu kao i integrirane usluge skrbi nad vrijednosnim papirima.

Prednosti ZB Tradera HR su zadavanje naloga neovisno o radnom vremenu brokera ili burze, jednostavnost trgovanja papirima na ZSE, upravljanje pozicijom i nalozima te praćenje cijena u realnom vremenu, promjena registracije vrijednosnih papira, skraćeni pregled tržišta s 10 najboljih ponuda na burzi u realnom vremenu kao i praćenje vrijednosti indeksa ZSE tijekom radnog vremena burze.

Jedini dolazak u poslovnicu radi ZB Tradera potreban je radi otvaranja računa, što je moguće u svakoj poslovnici Zagrebačke banke, kao i kod brokera Zabe u Savskoj 62, u radnom vremenu od 9 do 17 sati radnim danom.

Kratki prikaz stanja na svjetskim tržištima koja su dostupna zahvaljujući ZB Traderu iznijela je voditeljica Istraživanja u odjelu Korporativnih analiza Ivana Blašković. „Ukupan promet na svjetskim burzama je u 2014. rastao 12.5 % na 117 bilijuna američkih dolara. Za taj rast prometa ponajviše je zaslužan 17-postot

ni rast dioničkog prometa te 14-postotni rast prometa ETF-ovima", rekla je Ivana Blašković te dodala kako je tijekom 2014. tržišna kapitalizacija dionica je rasla 5 % na skoro 70 bilijuna dolara što predstavlja gotovo 90 % svjetskog BDP-a. U 2014. 46 % ukupnog prometa se odvilo na američkom tržištu, 35 % na tržištima Azije i Pacifika te preostalih 19 % u EMEA-a regiji.

Krajem 2014. na burzama je bilo uvršteno gotovo 50.000 različitih poduzeća. Apple je dionica s najvećom tržišnom kapitalizacijom na svijetu (743 mlrd. USD), a ETF koji replicira kretanje S&P 500 indeksa najtrgovaniji je dionički vrijednosni papir u proteklih godinu dana (7.689 mlrd. USD), zaključila je Ivana Blašković.

Tagovi: ZB Trader, tržište kapitala, Zagrebačka burza, Ivana Blašković, Ivo Balen, Jurica Jednačak
PROČITAJ I OVO
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
USUSRET LJETU
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
BERLIN - Hrvatska je i prije korone bila kod Nijemaca jedna od omiljenih destinacija za ljetni godišnji odmor. Razvoj korona–krize ju je sada učinio atraktivnijom od nekih drugih zemalja u koje Nijemci inače rado odlaze.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli više od pola posto, ostvarivši dobitke peti dan zaredom, a zahvaljujući tome na tjednoj razini su u plusu za više od 4 posto.
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
NAUTIČKI TURIZAM
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
ROVINJ - Šteta je velika, naročito ako se uzme u obzir da je luka Valdibora, koja je domaćin brodovima dužim od četrdeset metara, prošle sezone ugostila osamdesetak kruzera, s oko 24 tisuće ljudi.
Kineski investitori s rekordnim investicijama na burzi u Hong Kongu
REKORDI
Kineski investitori s rekordnim investicijama na burzi u Hong Kongu
HONG KONG – Zakon o sigurnosti u Hong Kongu, koji je već usvojen u Pekingu, postaje snažan poticaj investitorima iz NR Kine da svoja sredstva ulažu u Hong Kong, bez obzira na svakodnevne turbulencije na tržištu kapitala.
Washington odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot
RAKETE
Washington odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot
WASHINGTON - Washington je u četvrtak objavio da je odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot najnovije generacije te pošiljku opreme namijenjene modernizaciji proturaketnih sustava emirata u ukupnoj vrijednosti 1,425 milijarda dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE