GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto se kineski restorani, barovi i kafići najteže oporavljaju od krize?

Zašto se kineski restorani, barovi i kafići najteže oporavljaju od krize?
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2020 / 08:55
Autor: Matej Balen
CHONGQING – Iako su kretanja u Kini pozitivna, a trećina kineskih provincija je već korona-free, lokalne vlasti prema naputcima iz Pekinga nastavljaju održavati stroge mjere prevencije kako ne bi izbili novi epicentri zaraze.

I dok je 90% velikih državnih kompanija i industrijskih postrojenja pokrenula rad nakon produljenih praznika, isto se ne može reći sa srednja i manja poduzeća koja se sada bore sa smanjenom potražnjom, manjkom radnika i financijskim poteškoćama. Procjenjuje se da je tek polovica njih ponovno krenulo s radom, dok su mnogi već sada propali.

Velika državna poduzeća i industrijska postrojenja su imala prioritet u normalizaciji rada zaposlenika kako bi se ubrzao ekonomski oporavak. Srednja i manja poduzeća su, pak, i dalje na udaru preventivnih mjera pošto im lokalne vlasi onemogućavaju okupljanje većih skupina ljudi, a pri povratku zaposlenika iz drugih gradova se zahtjeva 14-dnevna karantena.

Ova mjera se posebno odnosi na restorane, barove, kafiće i različite vrste trening centara (jezične škole i slično) u kojima se uobičajeno skupljaju veće skupine klijenata. Vlada onemogućava njihov normalan rad jer procjenjuje da njihove djelatnosti nisu od primarnog značaja, a imaju visok rizik nekog novog potencijalnog širenja zaraze.

Mnoštvo restorana i kafića okrenuli su se online narudžbama, ali poslovanje im je izrazito ugroženo zbog smanjene potražnje, koja je pala i do 80 posto. Kako bi se nosili sa financijskim izdacima, većina njih je otpustila i do polovicu radnika, a preostalima smanjila plaću između 30 i 60 posto. U samim restoranima im nije dopušteno posluživanje hrane klijentima, već isključivo samo kuhanje i preuzimanje narudžbi.

Maleni uslužni biznisi zapošljavaju 200 milijuna Kineza u 80 milijuna različitih poslovnih subjekata diljem Kine, ali uz smanjenu potražnju i probleme sa zapošljavanjima, njihov oporavak bi mogao potrajati i mjesecima.

Tagovi: kineski restorani, kineski barovi, kinesko tržište, kineska ekonomija, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE