GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto rastu dionice Alpha Adriatica?

Zašto rastu dionice Alpha Adriatica?
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 22:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dionice pulskog brodara Alpha Adriatica danas su na Zagrebačkoj burzi katapultirane čak 39,2 posto.

Razlog takvom rastu jesu spekulacije investitora o skorom zaključenju predstečajne nagodbe koja bi mogla udahnuti novi život pulskom brodaru.

Jutors je Alpha Adriatic na burzi objavio podnesak kojeg su njegovi odvjetnici uputili sudu u Pazinu, a u kojemu stoji da je kompanija (dužnik) podneskom od 14.10.2020. godine dostavio plan restrukturiranja, a koji je naslovni sud objavio na oglasnoj ploči 19.10.2020. godine. U međuvremenu je Dužnik primijetio jednu grešku u pisanju u odnosu na plan restrukturiranja u dijelu točke 11.4. – Treća skupina – Vjerovnici koji se odnose na državu, državno vlasništvo i vjerovnike od državnog interesa i to na stranici 57 - gdje umjesto pogrešno napisanog teksta u prvoj rečenici točke hb) Uvjeti koji vrijede za sve vjerovnike skupine koji glasi:

„Prihvatom ponude namirenja od strane vjerovnika ove skupine na iste će se, u mjeri u kojoj je to moguće, primjenjivati sve odredbe točke 11.3 od a) do f).“

Treba ispravno stajati:

Prihvatom ponude namirenja od strane vjerovnika ove skupine na iste će se, u mjeri u kojoj je to moguće, primjenjivati sve odredbe točke 11.4 od a) do f).“

Očekuje se da bi predstečajna nagodba mogla biti zaključena u vrlo kratkom roku jer upravo taj scenarij najviše odgovara državi, a evo i zašto.

Ministarstvo financija je 31. prosinca prošle godine platilo 258 milijuna kuna po osnovi jamstava za kredite koje su Alpha Adriaticu, dali Privredna banka Zagreb, Kentbank, Agram banka i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR).

Ta je informacija u stvari objavljena u zapisniku s ispitnog ročišta u predstečajnom postupku nad Alpha Adriaticom održanom 30. siječnja, a ono je odgođeno za 18. veljače baš zbog toga što je plaćanjem tih jamstava došlo do promjene strukture vjerovnika. Odnosno, država je postala najveći pojedinačni vjerovnik u predstečajnom postupku nad Alpha Adriaticom i zbog toga je povjerenik predstečajne nagodbe Boris Debelić zatražio odgodu ispitnog ročišta.

Država je tako zahvaljujući jamstvima koje je dosad izdavala dobila u ruke još jedan gospodarski vrući krumpir, postala je većinski vjerovnik brodarskog prijevoznika Alpha Adriatic u predstečajnoj nagodbi.

Prema dostupnim podacima iz Plana restrukturiranja koji je predložila Uprava Alpha Adriatica, tvrtke koja posljednjih deset godina većinom posluje s gubicima, u trenutku pokretanja predstečajnog postupka u studenome prošle godine kompanija je imala negativni radni kapital u iznosu od 216 milijuna kuna. Odnosno, ukupne kratkoročne obveze su iznosile 233,5 milijuna, a kratkoročna imovina 15,9 milijuna kuna.

Alpha Adriatic upravlja flotom od četiri broda za prijevoz rasutih tereta i četiri tankera.

Tagovi: Alpha Adriatic, brodari, brodarski sektor, Privredna banka Zagreb, Kentbank, Agram banka, Hrvatska banka za obnovu i razvoj
PROČITAJ I OVO
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
KATAPULT
Čudo zvano GameStop: Mali investitori bacili na koljena velike fondovske igrače
NEE YORK - Dionice GameStopa prošle su godine u travnju vrijedile samo 2,80 dolara, a u srijedu su se mogle prodati za nevjerojatnih 340 dolara.
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
UPOZORENJE
Grantham: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti
NEW YORK - U Goldman Sachsu odbacuju tvrdnju da su burze jako precijenjene. S obzirom na prinose obveznica i cijenu novca, indeksi se i dalje trguju ispod povijesnog prosjeka, rekli su svojim klijentima.
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
CLOSING BELL BSE
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
BEOGRAD – Pokazatelji o današnjem prometu na domaćem tržištu akcija i vrednostima indeksa Beogradske berze i dalje su tmurni.
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
OBVEZNICE
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
LJUBLJANA - Slovenija se u srijedu na međunarodnom financijskom tržištu zadužila za 500 milijuna eura putem državnih obveznica sa 60-godišnjim dospijećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovensko ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE