GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto na Balkanu nema niti jedne relevantne zelene stranke?

Zašto na Balkanu nema niti jedne relevantne zelene stranke?
ZELENI BEZ SNAGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2012 / 15:17
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
ZAGREB - Premda postoje snažne "zelene" nevladine organizacije, u Hrvatskoj, kao ni regiji, nema nijedne imalo relevantne zelene političke stranke. To nastoji promijeniti Zelena Akademija koju organizira zaklada Heinrich Böll.
Na Visu je u nedjelju (2.9.) završena Zelena Akademija, koja se održala treću godinu zaredom. To je manifestacija u organizaciji hrvatske podružnice njemačke zaklade Heinrich Böll. Ideja ovog petodnevnog programa političkog obrazovanja je - kako je kazao voditelj ureda Zaklade u Hrvatskoj Vedran Horvat - stvoriti platformu za razgovor i umrežavanje aktera na javnoj sceni bliskih vrijednostima zelene politike te onih bliskih novoj ljevici. Akademija bi, smatraju organizatori, trebala pripomoći stvaranju nove političke opcije za građane koji ne osjećaju da etablirane političke stranke zastupaju njihove vrijednosti.

"Zelene su udruge u Hrvatskoj kroz pritisak na institucije u niz navrata postigle ozbiljan utjecaj. Možda je najbolji primjer Zakon o golfu. Riječ je o jednom od samo nekoliko zakona koji je ukinut tijekom mandata premijerke Jadranke Kosor, i to zahvaljujući našem djelovanju. To nije mala stvar. I sada, tijekom rasprave o projektu hidroelektrane Ombla, ekološke su se udruge nametnule kao ravnopravan partner", govori donedavni predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević.

Međutim, kako objasniti paradoks da su unatoč jakim udrugama stranke koje bi navodno trebale na političkoj razini provoditi takve ideje, kao što je Zelena lista, potpuno nebitne. Gotovo da se može reći da je riječ o strankama koje osim internetske stranice i malog broja članova nemaju ništa drugo.

"Zelene su stranke sudjelovale na prvim izborima 1990. te - pod raznim imenima - na svim izborima od tada, i to neuspješno. Svima njima zajednička odlika je solidna razina političke neozbiljnosti. Prostor za zelenu politiku u Hrvatskoj sigurno postoji, ali ni jedna stranka koja u nazivu ima riječ "zeleno" ne može uspjeti zato što je taj pojam dosadašnjim radom dezavuiran. S druge strane, taj su prostor prilično uspješne zauzele nevladine organizacije", kaže dobar poznavatelj zelene scene i nevladinog sektora u Hrvatskoj, novinar Novog lista Tihomir Ponoš.

Treći je problem, dodaje, što niti jedna velika etablirana stranka do sada nije artikulirala ozbiljnu zelenu politiku.

"Kao što znamo iz slučaja Danske od prije nekoliko desetljeća i tadašnjih tamošnjih socijaldemokrata, zelenu politiku i te kako je moguće provoditi i u okviru klasično ideološki određenih velikih stranaka", napominje Ponoš.

Situacija u Srbiji je, smatra Paola Petrić iz tamošnje podružnice Heinricha Bölla, još lošija. Po njenom mišljenju, manifestacije kao što je Zelena akademija ili Subversive film festival tamo su nezamislive. Što se političkih stranaka tiče, službeno postoje dvije nominalno zelene partije, Zeleni Srbije te Zelena ekološka partija - Zeleni. Međutim, u programima iznose stavove koji se direktno kose s načelima zelene orijentacije. Na primjer, zalažu se za zabranu abortusa.

"Zeleni Srbije su u stvari stranka sastavljena od recikliranih članova drugih stranaka, uglavnom populista, a ima i nacionalista. Oni su shvatili da je "zeleno" u Srbiji prazno, nezauzeto polje te koriste tu etiketu bez ikakvih suštinski novih ideja, nego i dalje vode politiku kakva je uobičajena u našoj regiji. Sami sebe doživljavaju tek kao satelite velikih stranaka s kojima ulaze u koalicije. Ne govore neugodne istine koje je nužno reći, niti mogu mobilizirati ljude", objašnjava Paola Petrić.

Veliki je problem, dodaje, činjenica da su politički i civilni akteri na javnoj sceni prisutni unazad dvadeset godina te je jako malo novih lica. Većina njih politički se već oprobala u nekoj opciji, a uz to su ostali zatočeni u diskursu devedesetih.

"Za razliku od Hrvatske, ne postoji ni jedna udruga koja bi mogla biti jezgro jedne nove alternativne političke opcije. Zaklada zato pokušava kroz seminare i radionice umrežiti te osnažiti mlade ljude i udruženja koji bi u budućnosti mogli biti akteri. Plan je da se uskoro napravi barem "mini" Zelena Akademija", ističe.

Bolje nije ni u drugim zemljama regije.

"Zelenim strankama na čitavom području bivše Jugoslavije najveći je problem što nemaju razlikovnu vrijednost u odnosu na ostale političke stranke, niti predstavljaju pravu zelenu politiku i njene vrijednosti. Uslijed toga ne mogu prijeći prag na izborima. U Hrvatskoj na dijelu akademske, javne i kulturne scene postoji značajna potpora takvim idejama, ali stranke iz navedenih razloga do sada nisu uspjele privući građane", kaže voditelj ureda Zaklade u Hrvatskoj Vedran Horvat za DW.

U Sloveniji postoji pridružena članica Europske stranke zelenih, Slovenska stranka mladih, koja je, objašnjava, devedesetih imala velikog uspjeha i nekoliko mjesta u parlamentu, međutim danas ta stranka više nije politički faktor. U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko strančica koje su još irelevantnije, a donekle se izdvaja Naša stranka, koja zastupa određene elemente bliske zelenoj politici, između ostalog i nadilaženje etničkih podjela. U Makedoniji postoji stranka DOM, također članica Europske stranke zelenih, ali njen je problem, smatra naš sugovornik, što ne uključuje jednako makedonske i albanske građane, odnosno favorizira većinsko stanovništvo te bi trebala unutar sebe još na tome raditi.

Jedna od najvažnijih zelenih stranaka u Europi, njemački Savez '90/Zeleni, proizašla je iz novih - feminističkih, antiratnih, zelenih, antinuklearnih i ostalih - društvenih pokreta te dijela radikalne ljevice. Danas je to etablirana stranka koja je kao koalicijski partner sudjelovala u vladama na svim državnim razinama.

"Nadam se da ćemo uskoro u Srbiji moći organizirati barem "mini" Zelenu Akademiju, a kroz pet-šest godina stvoriti ono što svi čekamo - novu političku opciju", ističe Petrić.

Tagovi: zelene stranke, ekološke udruge, Zelena akademija, Tomislav Tomašević, Tihomir Ponoš, Zelena akcija, Paola Petrić, Jadranka Kosor, HE Ombla
PROČITAJ I OVO
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
KOREKCIJA
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
NEW YORK - Američki su indeksi pali drugi uzastopni dan, a najviše su stradale dionice u sektoru zračnog prijevoza.
Bill Miller: Bitcoin ulazi u mainstream, nema govora o balonu
PORUKE
Bill Miller: Bitcoin ulazi u mainstream, nema govora o balonu
NEW YORK - Dugogodišnji investitor Bill Miller smatra kako bitcoin nije balon već kako najpopularnija kriptovaluta čvrsto ulazi u mainstream.
Beogradska berza: Metalac dobitnik dana
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Metalac dobitnik dana
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze skliznuli su danas naniže, a splasnula je i investiciona aktivnost na domaćem tržištu kapitala.
Zagrebačka burza: Brodari najveći dobitnici, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Brodari najveći dobitnici, indeksi pali
ZAGREB - Domaće tržište kapitala u utorak se vratilo u crveni teritorij, pri čemu su indeksi CROBEX i CROBEX10 oslabili 0,1 posto i 0,2 posto.
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
PLEMENITI METALI
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
LONDON – Cijena zlata dosegla je u ponedjeljak najvišu razinu od sedam tjedana jer su slabiji dolar i niži prinosi na američke državne obveznice povećali atraktivnost ovog plemenitog metala, iako je apetit za rizičnijom imovinom i dalje bio jak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE