GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto hrvatski mirovinski fondovi ove godine gube novac?

Zašto hrvatski mirovinski fondovi ove godine gube novac?
TOPI SE IMOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2022 / 21:10
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem rujna 2022. iznosila je 129,4 milijarde kuna, što je za 3,1 milijardu kuna ili 2,3 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Nakon porasta vrijednosti imovine OMF-ova u srpnju za 3,2 milijarde kuna i kolovozu za 165,1 milijun kuna, u rujnu je tako opet došlo do osjetnog pada njihove vrijednosti.

Naime, u većem dijelu prve polovine godine, uslijed eskalacije geopolitičkih tenzija, odnosno agresije Rusije na Ukrajinu, cijene dioničkih i obvezničkih vrijednosnih papira na međunarodnim tržištima pretrpjele su dodatan vanjski šok, pa su tako posljedično i OMF-ovi u više navrata na mjesečnoj razini zabilježili pad vrijednosti neto imovine. U veljači je tako pad također iznosio 3,1 milijardu kuna, dok je u ožujku dijelom došlo do oporavka vrijednosti imovine, uz porast od 2,1 milijardu kuna. No u travnju je opet zabilježen pad, za 717,8 milijuna kuna, u svibnju za 515,3 milijuna kuna, a u lipnju za 1,8 milijardi kuna.

Promatrajući glavne promjene u strukturi imovine, na mjesečnoj razini jedino su depoziti i gotovina zabilježili porast, i to za 9,8% ili 456,9 mil. kuna. Pad je zabilježila svaka druga klasa imovine, a najviše su se smanjili dionički udjeli, za 1,78 mlrd. kuna ili 6,6%, zatim obveznički udjeli koji su izgubili 1,29 mlrd. kuna ili 1,5% vrijednosti, investicijski fondovi koji su izgubili 573,3 mil. kuna ili 4,1%, te na kraju potraživanja koja su smanjena za 353,7 mil. kuna, odnosno 29,1% mjesečno, pišu analitičari Intercapitala.

U međuvremenu, na godišnjoj razini situacija je nešto drugačija. Najveći pad zabilježile su dionice koje su izgubile 1,17 mlrd. kuna ili 4%, a slijede udjeli na tržištu novca koji su smanjeni za 275,7 mil. kuna ili 20,9%. S druge strane, obveznice su porasle za 1,44 mlrd. kuna, odnosno 2,7%, dok su depoziti porasli za 345,6 mil. kuna ili 0,3%, te naposljetku, udjeli na novčanom tržištu porasli su za 312,9 mil. kuna, odnosno 8,2% g/g.

Ono što nam podaci na godišnjoj razini govore jest činjenica da su ulaganja u odnosu na prethodnu godinu porasla u manje rizične vrste imovine poput obveznica i depozita. Istovremeno su se smanjile rizičnije vrste imovine poput dionica. No, kako se situacija razvijala tijekom godine, zabilježene su i neke promjene. Kako mirovinski fondovi obično imaju veće neto doprinose u fondove zbog načina na koji je sustav postavljen, svaki mjesec dolazi do priljeva gotovine. Kada vidimo pad u raznim vrstama imovine, većina tog pada dolazi od gubitka vrijednosti u tim vrstama imovine. Posebno je to vidljivo ako pogledamo mjesečne podatke, gdje vidimo padove raznih klasa imovine u milijunima, pa čak i milijardama kuna.

Što se tiče strukture imovine mirovinskih fondova, obveznice i dalje drže većinu od 65,2% (ili 84,4 mlrd. kuna), što je pad od 0,55 p.p. MoM, ali povećanje od 1,4 p.p. YoY. Nakon njih, imamo udjele na 19,5% (ili 25,2 mlrd. kuna), što je pad od 0,9 p.p. MoM, a 0,8 p.p. YoY. Slijede investicijski fondovi s udjelom od 10,5% (ili 13,6 mlrd. kuna) što je pad od 0,2 p.p. MoM, a na istoj razini YoY.

Podijelivši udjele obveznica i kapitala na domaće i strane, vidimo da udjel domaćih obveznica u ukupnim udjelima obveznica iznosi 93,1%, što je povećanje od 0,6 p.p. Mama. Držanje stranih obveznica zadržalo je preostalih 6,9%. Istodobno, domaći vlasnički udjeli čine 62% ukupnih vlasničkih udjela, što je povećanje od 1,26 p.p. Na mjesečnoj razini, dok strani dionički udjeli čine preostalih 38%.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, Hanfa, Erste Plavi, AZ OMF, Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE