GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto hrvatski mirovinski fondovi ove godine gube novac?

Zašto hrvatski mirovinski fondovi ove godine gube novac?
TOPI SE IMOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2022 / 21:10
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem rujna 2022. iznosila je 129,4 milijarde kuna, što je za 3,1 milijardu kuna ili 2,3 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Nakon porasta vrijednosti imovine OMF-ova u srpnju za 3,2 milijarde kuna i kolovozu za 165,1 milijun kuna, u rujnu je tako opet došlo do osjetnog pada njihove vrijednosti.

Naime, u većem dijelu prve polovine godine, uslijed eskalacije geopolitičkih tenzija, odnosno agresije Rusije na Ukrajinu, cijene dioničkih i obvezničkih vrijednosnih papira na međunarodnim tržištima pretrpjele su dodatan vanjski šok, pa su tako posljedično i OMF-ovi u više navrata na mjesečnoj razini zabilježili pad vrijednosti neto imovine. U veljači je tako pad također iznosio 3,1 milijardu kuna, dok je u ožujku dijelom došlo do oporavka vrijednosti imovine, uz porast od 2,1 milijardu kuna. No u travnju je opet zabilježen pad, za 717,8 milijuna kuna, u svibnju za 515,3 milijuna kuna, a u lipnju za 1,8 milijardi kuna.

Promatrajući glavne promjene u strukturi imovine, na mjesečnoj razini jedino su depoziti i gotovina zabilježili porast, i to za 9,8% ili 456,9 mil. kuna. Pad je zabilježila svaka druga klasa imovine, a najviše su se smanjili dionički udjeli, za 1,78 mlrd. kuna ili 6,6%, zatim obveznički udjeli koji su izgubili 1,29 mlrd. kuna ili 1,5% vrijednosti, investicijski fondovi koji su izgubili 573,3 mil. kuna ili 4,1%, te na kraju potraživanja koja su smanjena za 353,7 mil. kuna, odnosno 29,1% mjesečno, pišu analitičari Intercapitala.

U međuvremenu, na godišnjoj razini situacija je nešto drugačija. Najveći pad zabilježile su dionice koje su izgubile 1,17 mlrd. kuna ili 4%, a slijede udjeli na tržištu novca koji su smanjeni za 275,7 mil. kuna ili 20,9%. S druge strane, obveznice su porasle za 1,44 mlrd. kuna, odnosno 2,7%, dok su depoziti porasli za 345,6 mil. kuna ili 0,3%, te naposljetku, udjeli na novčanom tržištu porasli su za 312,9 mil. kuna, odnosno 8,2% g/g.

Ono što nam podaci na godišnjoj razini govore jest činjenica da su ulaganja u odnosu na prethodnu godinu porasla u manje rizične vrste imovine poput obveznica i depozita. Istovremeno su se smanjile rizičnije vrste imovine poput dionica. No, kako se situacija razvijala tijekom godine, zabilježene su i neke promjene. Kako mirovinski fondovi obično imaju veće neto doprinose u fondove zbog načina na koji je sustav postavljen, svaki mjesec dolazi do priljeva gotovine. Kada vidimo pad u raznim vrstama imovine, većina tog pada dolazi od gubitka vrijednosti u tim vrstama imovine. Posebno je to vidljivo ako pogledamo mjesečne podatke, gdje vidimo padove raznih klasa imovine u milijunima, pa čak i milijardama kuna.

Što se tiče strukture imovine mirovinskih fondova, obveznice i dalje drže većinu od 65,2% (ili 84,4 mlrd. kuna), što je pad od 0,55 p.p. MoM, ali povećanje od 1,4 p.p. YoY. Nakon njih, imamo udjele na 19,5% (ili 25,2 mlrd. kuna), što je pad od 0,9 p.p. MoM, a 0,8 p.p. YoY. Slijede investicijski fondovi s udjelom od 10,5% (ili 13,6 mlrd. kuna) što je pad od 0,2 p.p. MoM, a na istoj razini YoY.

Podijelivši udjele obveznica i kapitala na domaće i strane, vidimo da udjel domaćih obveznica u ukupnim udjelima obveznica iznosi 93,1%, što je povećanje od 0,6 p.p. Mama. Držanje stranih obveznica zadržalo je preostalih 6,9%. Istodobno, domaći vlasnički udjeli čine 62% ukupnih vlasničkih udjela, što je povećanje od 1,26 p.p. Na mjesečnoj razini, dok strani dionički udjeli čine preostalih 38%.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, Hanfa, Erste Plavi, AZ OMF, Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Ministarstvo financija izdaje narodnu obveznicu
OBVEZNICE
Ministarstvo financija izdaje narodnu obveznicu
ZAGREB - Ono što je propustio napraviti bivši ministar financija Zdravko Marić, sad će učiniti ministar Marko Primorac: Hrvatska konačno izdaje „narodnu“ obveznicu, piše u utorak Večernji list.
Tržišta sada pozitivno reagiraju na vijesti o vojnoj pomoći Ukrajini
SIGNALI
Tržišta sada pozitivno reagiraju na vijesti o vojnoj pomoći Ukrajini
FRANKFURT - Glavna financijska i robna tržišta u Europi i SAD-u reagiraju na vijesti o zapadnoj vojnoj pomoći Ukrajini sada sasvim drugačije nego što su to činile u ranoj fazi rata, prema novoj studiji.
Bijela lista trgovaca u funkciji od idućeg tjedna
POSKUPLJENJA
Bijela lista trgovaca u funkciji od idućeg tjedna
ZAGREB - Bijela lista trgovaca napokon bi početkom veljače trebala postati stvarnost.
Fed pred novim povećanjem kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
Fed pred novim povećanjem kamatnih stopa
WASHINGTON - Očekuje se da će Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi onovno podići ključnu kamatnu stopu nakon prvog ovogodišnjeg sastanka koji će započeti danas i završiti u srijedu tiskovnom konferencijom predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella.
Azijska tržišta: Indeksi većinom pali, u Kini optimizam
OPREZ
Azijska tržišta: Indeksi većinom pali, u Kini optimizam
ŠANGAJ - Azijski su indeksi oslabili drugi dan zaredom jer su ulagači nesigurni uoči odluka o kamatama nekoliko velikih središnjih banaka, ali i objava niza kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE