GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto Hrvatska već šest godina tone na svjetskoj ljestvici talenata?

Zašto Hrvatska već šest godina tone na svjetskoj ljestvici talenata?
TALENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2015 / 10:26
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjem izvješću IMD instituta za razvoj poslovnog upravljanja (Institute for Management Development) o svjetskoj ljestvici talenata 2015. u skupini od 61 zemlje, Hrvatska je zauzela 58. mjesto.
Izvješće ocjenjuje sposobnost zemlje da razvije, privuče i zadrži nadarene ljude kako bi stvorila bazu talentiranih pojedinaca koji su potrebni za uspješno poslovanje poduzeća u pojedinim gospodarstvima. Rangiranje je strukturirano prema tri ključna čimbenika.

Prvi se odnosi na ulaganje i razvoj u nadarene ljude u zemlji koje se očituje kroz javne investicije u obrazovanje te kvalitetu obrazovnog sustava (koji među ostalim, korelira s odnosom broja učenika i nastavnika/profesora). Drugi čimbenik je privlačenje talenata koji se očituje kroz sposobnost zemlje da zadrži svoje nadarene ljude te da privuče talentirane pojedince iz drugih zemalja. Treći čimbenik je spremnost zemlje da ispunjava zahtjeve tržišta rada za nadarenim ljudima odnosno bazi talentiranih ljudi.

Rezultati istraživanja se temelje na više od 30 pokazatelja, od kojih se jedan dio odnosi na statističke pokazatelje, dok je drugi dio dobiven putem anketnog istraživanja gospodarstvenika.

Hrvatska se u okviru prvog čimbenika koji pokazuje ulaganje i razvoj u talentirane ljude svrstala na 40. mjesto na ljestvici od ukupno 61 zemalja koje su ušle u istraživanje (s ukupnim javnim rashodima za obrazovanje na razini od oko 5% BDP-a). Prema druga dva kriterija (privlačenja talenata te spremnosti zemlje da ispuni zahtjeve tržišta rada za talentima) Hrvatska se svrstala na samo začelje ljestvice, zauzevši tek 58. mjesto.

Promatrajući kretanje u sveukupnoj ocjeni, ključno je za primijetiti da u razdoblju od 2009. do 2015. godine Hrvatska bilježi pogoršanje ranga na svjetskoj ljestvici talenata (od 46. mjesta u 2008. do 58. mjesta u 2015. godini). Premda je u odnosu na prošlogodišnje izvješće zabilježila stagnaciju, činjenica je da se Hrvatska tijekom proteklih šest godina sve više primicala samom dnu svjetske ljestvice talenata.

U ovogodišnjem izvješću prvorangirana zemlja je Švicarska, a slijede ju Danska, Luksemburg, Norveška, Irska, Nizozemska, Finska i Njemačka. Od zemalja novih članica EU, najbolje rangirana na svjetskoj ljestvici talenata je Češka (na 30. mjestu), slijedi ju Poljska (32.), Slovenija (38.), Slovačka (47.), Rumunjska (48.) te Mađarska (56.).

Tagovi: talenti, Svjetska ljestvica talenata, tržište rada, Institute for Management Development
PROČITAJ I OVO
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
TEST
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
PEKING - Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu među stranim sportašima na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
VINO
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
PARIZ - Svjetski potrošnja vina u 2020. godini pala je za tri posto u odnosu na 2019., na najnižu razinu od 2002. godine, navodi se u izvješću koje je objavila Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo.
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
BITCOIN
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
NEW YORK - Kad je u posljednjih nekoliko navrata Nikolaos Panigirtzoglou svjedočlio ovako negativnom trendu u cijeni bitcoina, kupci bi se vratili i spriječili dublju korekciju. Ovoga puta, strateg JPMorgana je zabrinut.
Azijska tržišta: Indeksi pali, zabrinjava rast broja zaraženih
PAD
Azijska tržišta: Indeksi pali, zabrinjava rast broja zaraženih
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjava daljnji rast broja novozaraženih koronavirusom u svijetu, što bi moglo usporiti oporavak globalnog gospodarstva.
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
KOREKCIJA
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
NEW YORK - Američki su indeksi pali drugi uzastopni dan, a najviše su stradale dionice u sektoru zračnog prijevoza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE