GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapošljavanje u SAD-u ponovo intenzivirano

Zapošljavanje u SAD-u ponovo intenzivirano
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2016 / 17:06
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki su poslodavci u veljači ponovo pojačano otvarali nova radna mjesta, a stopa nezaposlenosti zadržala se na najnižoj razini u osam godina unatoč pojačanom uključivanju građana u radnu snagu, pokazali su u petak podaci ministarstva rada.
U SAD-u su u veljači neto otvorene 242 tisuće novih radnih mjesta, izvijestilo je ministarstvo. Ujedno su blago povisili procjene za prethodna dva mjeseca, koje pokazuju da je ukupno neto otvoreno 30 tisuća radnih mjesta više no što se prethodno procjenjivalo.

Ukupno je u privatnom sektoru u prošlom mjesecu neto otvoreno 230 tisuća novih radnih mjesta. Najviše se zapošljavalo u sektoru zdravstvene i socijalne skrbi, te u maloprodaji i u ugostiteljstvu i u privatnom obrazovnom sektoru.

Rudarske su kompanije pak nastavile zatvarati radna mjesta i podaci pokazuju da je vrhunca trenda pojačanog zapošljavanja u rujnu 2014. u tom sektoru neto ukinuta 171 tisuća radnih mjesta.

Javni je sektor u veljači neto otvorio 12 tisuća novih radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti zadržala se u prošlom mjesecu na najnižoj razini u osam godina, od 4,9 posto, unatoč pojačanom priljevu građana u radnu snagu, iskazanom u povećanju udjela radne snage za 0,2 postotna boda, na 62,9 posto.

Bez posla je u veljači bilo 7,8 milijuna američkih građana, čime je njihov broj ostao nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na prošlogodišnju veljaču smanjen je za 831 tisuću.

Od ohrabrujućih podataka odudara tek onaj o padu prosječne plaće po satu svih zaposlenih u privatnom sektoru za tri centa, na 25,35 dolara. U siječnju porasla je za 12 centi. Podatak je važan zato što na osobnu potrošnju otpadaju dvije trećine američkog BDP-a.

Pojačano zapošljavanje moglo bi ohrabriti središnju banku da nastavi s postupnim podizanjem ključnih kamatnih stopa, nakon prosinačkog prekida dugogodišnjeg razdoblja niskih kamatnjaka, koji su trebali potaknuti zapošljavanje i inflaciju.

Tagovi: američka ekonomija, američko zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
JASNA PORUKA
Austrija odbila Merkel: Nećemo zatvoriti skijališta!
BEČ - Austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger odbila je danas inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel da ove godine ostavi zatvorena skijališta širom Europe. Tvrdi da austrijske vlasti mogu osigurati sigurnost na skijalištima.
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
RESTORANI
Michelin odložio izbor restorana u Srbiji za 2021.
BEOGRAD - Zbog pogoršanja situacije izazvane pandemijom Covid-19, vodič Michelin je prinuđen da prilagodi svoje aktivnosti širom sveta, te da odloži otkrivanje nekih selekcija restorana za sledeću godinu, među kojima je i ona najavljena za prvu polovinu decembra u Srbiji.
Zagrebačka burza: Iznimno slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Iznimno slab promet i pad indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi blago pali, nakon jučerašnjeg rasta, uz skroman promet jer nije bilo vijesti koje bi potaknule investitore na veću aktivnost.
Evo što traže Istarska županija i istarski gradovi
ZAHTJEVI
Evo što traže Istarska županija i istarski gradovi
PAZIN - Istarska županija i svi istarski gradovi uputili su danas predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću Zahtjev za odgodu primjene mjere za ugostiteljstvo na području Istarske županije.
Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
STRATEŠKI
Kreće izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
ZAGREB - Ministarstvo turizma i sporta pokreće izradu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma od 2021. do 2027., kao dugoročne krovne okvire za razvoj turizma u RH, kazala je u četvrtak ministrica Nikolina Brnjac na sjednici Vlade na kojoj je donijeta odluka o pokretanju njihove izrade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE