GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapošljavanje u SAD-u naglo posustalo u svibnju

Zapošljavanje u SAD-u naglo posustalo u svibnju
ZASTOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2016 / 18:28
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki su poslodavci u svibnju neto otvorili samo 38 tisuća novih radnih mjesta, najmanje u više od pet godina i višestruko manje nego što se očekivalo, pokazali su u petak podaci američke vlade.

Ukupan je broj neto otvorenih novih radnih mjesta najmanji od rujna 2010. godine. Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su znatno veću brojku - približno 164 tisuće.

To znači da je u tromjesečnom razdoblju zaključno sa svibnjem prosječno otvarano po 116 tisuća novih radnih mjesta mjesečno, u odnosu na 181 tisuću mjesečno koliko ih je otvarano u tromjesečnom razdoblju s krajem travnja.

Iz vlade tumače da je na svibanjsku brojku utjecao jednomjesečni štrajk radnika u tvrtki Verizon, koji je smanjio broj novozaposlenih za 34 tisuće.

Ministarstvo rada ujedno je revidiralo podatke za prethodna dva mjeseca koji pokazuju da je otvoreno ukupno 59 tisuća manje novih radnih mjesta nego što je početno procijenjeno. Tako su po novim procjenama u travnju ukupno otvorene 123 tisuće a u ožujku 186 tisuća novih radnih mjesta.

Od svibanjskih 38 tisuća na privatni sektor otpada 25 tisuća neto otvorenih radnih mjesta, najmanje od veljače 2010., a preostalih 13 tisuća otvoreno je u državnom sektoru, pokazuje izvješće ministarstava.

Stopa nezaposlenosti pritom je pala na 4,7 posto, s pet posto u mjesecu ranije, što se dijelom tumači izlaskom dijela građana iz evidencije radne snage.

Prema objavljenim je podacima u sektoru proizvodnje roba, koji uključuje sektor vađenja ruda i prerađivačku industriju, u prošlom mjesecu ukinuto čak 36 tisuća radnih mjesta, najviše od veljače 2010. godine. Čak i kada se izuzme štrajk u Verizonu, izvješće pokazuje svega 72 tisuće novih radnih mjesta u svibnju u SAD-u.

Posebno velike gubitke radnih mjesta bilježi sektor vađenja ruda u kojem je broj zaposlenih neto smanjen za 10 tisuća u svibnju. U odnosu na rujan 2014. godine, kada je zapošljavanje dosegnulo vrhunac, broj zaposlenih srezan za čak 207 tisuća, od čega su tri četvrtine otkaza pretrpjele aktivnosti podrške, pokazali su podaci ministarstva.

Neto povećanje broja radnih mjesta zabilježeno je u sektoru maloprodaje, koji je svibnju otvorio 11.400 novih radnih mjesta nakon što je u mjesecu ranije prvi put od prosinca 2014. godine smanjio broj zaposlenih.

Najnoviji podaci ukazuju na pogoršanje situacije na tržištu rada, što bi američkoj središnjoj banci Fed moglo otežati eventualnu odluku o povećanju kamatnih stopa na sjednici sredinom mjeseca. U prosincu lani podigla ih je prvi put u gotovo deset godina.

Tagovi: zapošljavanje u SAD-u
PROČITAJ I OVO
Jeff Bezos najveći profiter pandemije
BOGATSTVO
Jeff Bezos najveći profiter pandemije
NEW YORK - Pandemija je neke poduzetnike obogatila, dok su drugi postali još bogatiji. Dok su neke branše velikoj krizi, druge su odjednom postale jako tražene.
Euro u šest mjeseci ojačao osam posto u odnosu na dolar
VALUTE
Euro u šest mjeseci ojačao osam posto u odnosu na dolar
ANALIZA - Unatoč europskim slabostima, američki je dolar oslabio prema euru, uglavnom zahvaljujući snažnoj monetarnoj ekspanziji koju je predvodila Američka centralna banka (FED), za kojom Europska središnja banka (ECB) nažalost ponovno zaostaje.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
ZAGREB - I početak prosinca donio je optimizam na Zagrebačkoj burzi. Indeksi su u plusu već peti uzastopni tjedan, a ovoga se puta rast dogodio uz veći volumen prometa.
Kataklizma na Adi Bojani
RUŠENJE
Kataklizma na Adi Bojani
ULCINJ - Erozivni proces na zapadnom delu ostrva Ada Bojana ugrozio je smeštajne kapacitete HTP "Ulcinjska rivijera". Nepovoljni vremenski uslovi i veliki talasi počeli su da urušavaju apartmane koji su se usled erozije našli na prvoj liniji do mora.
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
SAVJET
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o osnivanju Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude kojom se okupljaju svi relevantni dionici turističkog sektora kako bi se zajedničkim djelovanjem hrvatski turizam što bolje pripremio za nadolazeće razdoblje, navodi se u priopćenju medijima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE