GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaposlene majke vape za fleksibilnim radnim vremenom

Zaposlene majke vape za fleksibilnim radnim vremenom
RADNO VRIJEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2013 / 12:39
Autor: Josip Jurić
ZAGREB - Produktivan zaposlenik, motiviran i bez stresa, san je svakog poslodavca. Instrument koji može dovesti do harmonije ovih čimbenika jest implementacija fleksibilnog radnog vremena za jednu od najširih kategorija zaposlenika – kod zaposlenih majki.

U cilju implementacije fleksibilnog radnog vremena za zaposlene majke u državnom, javnom i realnom sektoru u Hrvatskoj, zaposlena majka četvoro djece Sanela Dropulić (39), rukovoditeljica marketinga i odnosa s javošću zagrebačke tvrtke AGIT napravila je istraživanje o stanju na tržištu rada u ovom segmentu s ciljem da ono što je predložila na papiru, jednog dana postane baština svih zaposlenih majki u Hrvatskoj.

Izlaz s posla – samo ako laže poslodavcu

„Povod za moje istraživanje, a zatim i pokretanje projekta uvođenja fleksibilnog radnog vremena za zaposlene majke jeste prije svega osobne prirode s obzirom da već godinama balansiram između zahtjevnih poslovnih angažmana te sve brojnijih obiteljskih obaveza. Fleksibilno radno vrijeme za zaposlene majke, koje postoji gotovo u svim državama EU-a, čak i cijelo desetljeće, nešto je što će zaposlenim majkama uvelike olakšati uskađivanje poslovnih i privatnih obaveza, u prvom redu prema obitelji,“ komentirala je Sanela Dropulić, autorica istraživanja i inicijatorica projekta svoje motive, u nadi kako će projekt zaživjeti čim prije, bude li naravno sluha od strane državne administracije, politike te poslodavaca.

A istraživanje provedeno među 550 zaposlenih majki diljem Hrvatske dalo je poražavajuće rezultate – naravno po učikovito balansiranje između obiteljskih potreba i poslovnih zadataka.

Sanela Dropulić

Rijetki su hrvatski poslodavci koji imaju razumijevanja za zaposlene majke i njihovu angažiranost oko obitelji, a još je manje onih koji implementiraju i provode fleksibilno radno vrijeme za zaposlene majke, pokazalo je mišljenje anketiranih majki u istraživanju. Svaka treća majka obuhvaćena istraživanjem koje je provela Sanela Dropulić redovito mora lagati svom poslodavcu o razlozima izbivanja s posla iako je riječ o bolesnom djetetu ili obavezama oko vrtića i škole koje dijete pohađa. Tako je u anketi majka Ines iz Zagreba navela da svom poslodavcu kada je dijete bolesno laže da ide na sahranu jer tako lakše može dobiti izlas s posla.

Većina očeva nije od pomoći

Poražavajuća je činjenica i da majkama situaciju, uz „tvrde“ poslodavce, ne olakšavaju ni očevi, pa se tako jedna od četiri anketirane majke izjašnjava da joj životni partner uopće ili rijetko pomaže oko djece, no ako se to događa, redovito je tek nakon inzistiranja majki.  Svaka četvrta majka žali se da je njezin poslodavac ne razumije kad su obiteljske obaveze u pitanju, te je ne podupire ili čak dolazi i do sankcija poput obaveznog rada vikendom ako izlazi tijekom radnog tjedna zbog djeteta s posla.

Sve su to današnje radne prilike u kojima majke „krpaju“ svoj radni dan poslovnim i obiteljskim obvezama imajući tek jedva sat vremena za sebe.

U prosjeku tijekom tjedna zaposlene majke troše čak 30 sati na skrb i brigu o djeci u kućanstvu u kojemu žive, pokazalo je istraživanje.

Poslodavac mora izaći u susret kvalitetnom zaposleniku

Poslodavac mora spremnije prihvatiti potrebe zaposlene majke, a to podrazumijeva da im ponudi fleksibilnije radno vrijeme. Radije bih zaposlila talentiranu ženu na četiri dana tjedno nego da je zauvijek izgubim, riječi su potpredsjednice Facebooka, majke četvero djece, Britanke Nicole Mendelsohn, danas najgorljivije zagovornice fleksibilnog radnog vremena za majke.

I dok majke svestrano podupiru inicijativu Fleksibilnog radnog vremena, ono je višegodišnja radna praksa majke trojice sinova Dolores Vešligaj (39), zaposlenice tvrtke Express Interfrach iz Zagreba.

„Moj poslodavac omogućio mi je još prije nekoliko godina fleksibilno radno vrijeme, a kao majka 12-godišnjeg Karla, 10-godišnjeg Juraja te 7-godišnjeg Petra, zbog čega sam mu zahvalna. Sve zaposlene majke u našoj tvrtki mogu fleksibilno raditi, što nam donosi manje stresa, lakše hvatanje u koštac s poslovnim obavezama, ali i veće zadovoljstvo radnim okolišem“ priznaje Dolores Vešligaj.Dolores Vešligaj

Ide joj na ruku, za razliku i od većine majki u istraživanju, velika pomoć supruga Marjana, koji joj svakog jutra priprema djecu za vrtić i školu, s obzirom da radni dan Dolores Vešligaj počinje u 7 sati.

„Moje radno vrijeme počinje tada jer mogu bez imalo problema proći kroz promet koji nije zagušen koliko jeste samo da idem sat vremena kasnije. S druge strane rano dolazim kući,  a moj suprug može ostajati dulje na poslu, pa se odlično nadopunjujemo“, istaknula je jedna od rijetkih majki koja danas u Hrvaskoj uživa povlasticu fleksiblinog radnog vremena za zaposlene majke. I tu je povlasticu koju joj je omogućio njezin poslodavac, zaželjela svim zaposlenim majkama u Hrvatskog bez obzira gdje radile.

Fleksibilizacija donosi produktivnost, disciplinu, bolje međuljudske odnose

Međunarodni monetarni fond sve glasije upozorava kako zaposlenim majkama treba dati šansu za bolje radne uvjete kroz uvođenje fleksibilnog radnog vremena. Takve mogućnosti donose poslodavcu veću motiviranost za rad, disciplinu, manje bolovanja, kao i bolje međusobne odnose u radnoj sredini, socijalnu osjetljivost...Neke brazilske kompanije koje su, prema istom izvoru, uvele fleksibilno radno vrijeme za zaposlene majke povećale su produktivnost u kratkom roku u dvoznamenkastom postotoku. Iz dana u dan raste broj Family friendy kompanija u EU-u, ali na žalost ne i u hrvatskom gospodarskom krajobrazu. Čak ih i Slovenija ima veliki broj. Nedavno istraživanje o Fleksibilnom radnom vremenu za zaposlene majke koje je provela Sanela Dropulić, u nadi kako će po ovom pitanju doista nešto krenuti na bolje, mali je kotačić koji bi trebao dovesti do toga da majke mogu uživati povlasticu koje zaposlenice s djecom dijem Europe već godinama imaju.Tagovi: fleksibilno radno vrijeme, majke, Sanela Dropulić, MMF
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze zabeležili su mešovite rezultate poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, a investiciona aktivnost je ostala prigušena.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
ZAGREB - Kraj tjedna Zagrebačkoj je burzi donio dramatičnio manji promet i blagi pad indeksa.
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BRENDOVI
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BJELOVAR - Sir "Bjelovarski kvargl" dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i postao 25. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), objavili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
KRIPTOVALUTE
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
STOCKHOLM - Švedska središnja banka Riksbank započela je ovoga tjedna s testiranjem tehničkog rješenja koje bi moglo poslužiti za digitalizaciju nacionalne valute.
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
LONDON - Dolar je u petak oslabio prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, pritisnut stabilizacijom tečaja jena koji je prethodnih dana bio izložen jačim prodajnim pritiscima uslijed veće sklonosti riziku investitora na globalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE