GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapisnici otkrivaju: Fed najavljuje blaža povećanja kamatnih stopa

Zapisnici otkrivaju: Fed najavljuje blaža povećanja kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2022 / 22:27
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Dužnosnici Federalnih rezervi očekuju da će "uskoro" prijeći na manje povećanje kamata, prema zapisniku sa sastanka u studenom objavljenom u srijedu.

Neki su dužnosnici izrazili zabrinutost zbog utjecaja povećanja stope na financijsku stabilnost i gospodarstvo.

Tržišta su uglavnom očekivala da će Fed smanjiti intenzitet pooštravanja svoje politike, a zapisnici su to potvrdili.

Dužnosnici Federalnih rezervi ranije ovog mjeseca složili su se da bi se manja povećanja kamatnih stopa trebala dogoditi čim procijene utjecaj politike na gospodarstvo, navodi se u zapisniku sa sastanka objavljenom u srijedu.

Odražavajući izjave koje je više dužnosnika dalo tijekom proteklih nekoliko tjedana, sažetak sastanka ukazao je na mala povećanja stopa koja dolaze. Tržišta uvelike očekuju da će se Savezni odbor za otvoreno tržište koji određuje stopu smanjiti na povećanje od 0,5 postotnih bodova u prosincu, nakon četiri uzastopna povećanja od 0,75 postotnih bodova.

Iako su nagovijestili da predstoje manji pomaci, dužnosnici su rekli da još uvijek vide male znakove opadanja inflacije. Međutim, neki članovi odbora izrazili su zabrinutost zbog rizika za financijski sustav ako Fed nastavi ići naprijed istim agresivnim tempom.

"Znatna većina sudionika ocijenila je da bi usporavanje tempa povećanja vjerojatno uskoro bilo prikladno", navodi se u zapisniku. "Nesigurna kašnjenja i veličine povezane s učincima akcija monetarne politike na gospodarsku aktivnost i inflaciju bili su među navedenim razlozima zašto je takva procjena bila važna."

U zapisniku je navedeno da će manja povećanja kreatorima politike dati priliku da procijene učinak niza povećanja stopa. Sljedeća odluka središnje banke o kamatama je 14. prosinca.

U sažetku je navedeno da je nekoliko članova naznačilo da bi "usporavanje tempa povećanja moglo smanjiti rizik od nestabilnosti u financijskom sustavu". Drugi su rekli da bi voljeli pričekati da ublaže tempo. Dužnosnici su rekli da vide ravnotežu rizika za gospodarstvo sada iskrivljenu prema dolje.

Tržišta su tražila naznake ne samo o tome kako bi sljedeće povećanje kamata moglo izgledati, već i o tome koliko daleko kreatori politike misle da će morati ići sljedeće godine kako bi postigli zadovoljavajući napredak u borbi protiv inflacije.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Europska komisija odobrila Integrirani teritorijalni program 2021.-2027.
ODOBRENI SVI PROGRAMI
Europska komisija odobrila Integrirani teritorijalni program 2021.-2027.
ZAGREB - Tramišak: Republika Hrvatska među prvim je državama Europske unije kojima su odobreni svi programi za novo programsko razdoblje, a Integrirani teritorijalni program s više od milijardu i pol eura omogućit će daljnja ulaganja u razvoj, zelenu tranziciju i boljitak životnog standarda za sve naše građane.
Biden potpisao zakon koji onemogućuje veći štrajk u teretnom željezničkom prometu
POTEZI
Biden potpisao zakon koji onemogućuje veći štrajk u teretnom željezničkom prometu

WASHINGTON - Joe Biden je u petak potpisao zakon koji nameće kolektivni ugovor američkom teretnom željezničkom prometu i ujedno sprječava veći štrajk koji bi mogao biti veoma štetan za gospodarstvo Sjedinjenih Država.

Zagrebačka burza: Velika transakcija dionicama Spana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Velika transakcija dionicama Spana
ZAGREB - Zagrebačka je na kraju radnog tjedna ipak iznjedrila ponešto optimizma.
Stabilan tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
TRŽIŠTE RADA
Stabilan tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
WASHINGTON - Dinamika zapošljavanja u SAD-u u studenome se zadržala blizu prosjeka u prethodna tri mjeseca, a stabilna je bila i stopa nezaposlenosti, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Velik interes za početne pakete eurokovanica, prvi dan ih prodano 155 tisuća
STIŽE EURO
Velik interes za početne pakete eurokovanica, prvi dan ih prodano 155 tisuća
ZAGREB - Prvi dan prodaje početnih paketića eurokovanica s hrvatskom nacionalnom stranom, u četvrtak u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte kupljeno ih je ukupno 155.233, a unatoč velikom interesu, na šalterima nisu zabilježene veće gužve.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE