GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapadni investitori ignoriraju američke sankcije Rusiji, rublja ojačala

Zapadni investitori ignoriraju američke sankcije Rusiji, rublja ojačala
POLITIKA I TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2021 / 18:40
Autor: SEEbiz / Politika.rs
LONDON - Vrijednost ruske valute ojačala je za jedan posto jučer na Londonskoj burzi, dan nakon što je američki predsjednik Joseph Biden zabranio američkim bankama kupnju državnih obveznica denominiranih u rubljama na primarnim tržištima, izvijestio je Financial Times.

U četvrtak, nakon prve vijesti da će Washington zabraniti domaćim bankama trgovanje novim emisijama ruskih državnih obveznica, rublja je na burzama izgubila dva posto vrijednosti i "gotovo se u potpunosti oporavila" do kraja tog radnog dana, na razmjenu od oko 76 za jedan američki dolar.

"Američke sankcije ruskom trgovanju državnim vrijednosnim papirima najblaža su mjera koju je Washington mogao poduzeti protiv ruskog duga", procjenjuje City.

Razlog nedostatka neposrednog bijega investitora od trgovine ruskim dugom leži u visokim prinosima koje su donijele te obveznice, kao i u niskom državnom dugu Moskve, ističu promatrači u Cityju, piše Politika.

Najgori strahovi - da će Washington zabraniti američkim ulagačima trgovanje ruskim dugom na sekundarnim tržištima - ovaj se put nisu ostvarili, navodi Bloomberg. Inače, primarna financijska tržišta su ona na kojima se vrši primarna emisija određenih vrijednosnih papira. Na njima se obavlja prva transakcija vrijednosnim papirima, odnosno na njima se uvode novi vrijednosni papiri. Sekundarna su tržišta na kojima se trguje već izdanim vrijednosnim papirima. Koriste se za preprodaju, odnosno drugu i sljedeću transakciju s vrijednosnim papirima.

Nove američke financijske sankcije protiv Rusije "potez su bez presedana u modernoj povijesti financijskog trgovanja", izvijestio je "Sputnik" procjenu Kylea Shostaka, savjetnika tvrtke za financijsko savjetovanje "Navigator Principal Investors" iz New Yorka.

"Takve mjere povećat će udio ruskih banaka i investicijskih fondova u rubljama na primarnom tržištu državnog duga zemlje."

U međuvremenu, nerezidenti trenutno posjeduju oko 22 posto ruskih državnih obveznica (ukupne vrijednosti 185 milijardi USD). Od tih 22 posto, oko 15 posto je uglavnom novac iz podružnica ruskih banaka u inozemstvu.

"Nerezidenti tako kontroliraju oko sedam posto tih ruskih državnih obveznica, od kojih je polovica tradicionalno u vlasništvu Amerikanaca", rekao je Šostak.

S ove strane Atlantika, u londonskom Cityju, promatrači vjeruju da najnovije američke sankcije ruskom dugu izgledaju kao "papirnati zmaj".

Hasnain Malik, voditelj istraživanja tržišta kapitala u londonskoj Telimer Group, vjeruje da američko ograničenje kupnje novog ruskog državnog duga "teško može biti snažna kazna za gospodarstvo s fiskalnim deficitom manjim od jedan posto i udjelom javnog duga manje od 20 posto, izvijestio je Reuters.

"U najboljem slučaju, ovo je signal da Sjedinjene Države mogu pojačati svoje financijske mjere protiv Rusije, a ovdje je malo toga što bi poljuljalo situaciju s ulaganjima u Rusiju prije sankcija", izvještava britanska agencija.

Analitičar Christopher Grenville iz londonske tvrtke za ekonomska istraživanja TS Lombard procjenjuje da će sankcije na primarnom tržištu ruskih državnih obveznica (OFZ) utjecati na kamatnu stopu središnje banke za 50 baznih bodova više nego što bi inače bila. "Sankcije su kalibrirane da budu ozbiljne, ali ne previše. "Ozbiljni su jer to nije samo još jedna runda političkih sankcija protiv nekoliko dužnosnika ili tvrtki s crne liste za koju nitko nikada nije čuo, već su stvorene da naštete Rusiji povećanjem troškova posudbe i slabljenjem rublje", rekao je Grenville.

Inače, ovo je druga runda američkih sankcija protiv trgovine ruskim vrijednosnim papirima, nakon što je Washington zabranio trgovinu ruskim državnim obveznicama denominiranim u stranim valutama 2019. godine. Od tada su strani ulagači smanjili svoj udio u ruskim "stranim" obveznicama s 35 posto na petinu ukupne emisije. To je, inače, najniži postotak u posljednjih pet godina. U međuvremenu, sekundarno tržište ruskih obveznica i dalje je vrlo aktivno, ističu u Cityju. Najnovije mjere mogle bi, kad se prašina slegne, povećati priljev neameričkih investitora na financijsko tržište pod nadzorom Kremlja.

U međuvremenu, Ruska banka najavila je da će se, ako je potrebno, koristiti "svim raspoloživim alatima" za očuvanje financijske stabilnosti.

Tagovi: sankcije Rusiji, Rusija, rublja, tržište kapitala, ruski državni dug, London, dolar
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE