GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapadni investitori ignoriraju američke sankcije Rusiji, rublja ojačala

Zapadni investitori ignoriraju američke sankcije Rusiji, rublja ojačala
POLITIKA I TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2021 / 18:40
Autor: SEEbiz / Politika.rs
LONDON - Vrijednost ruske valute ojačala je za jedan posto jučer na Londonskoj burzi, dan nakon što je američki predsjednik Joseph Biden zabranio američkim bankama kupnju državnih obveznica denominiranih u rubljama na primarnim tržištima, izvijestio je Financial Times.

U četvrtak, nakon prve vijesti da će Washington zabraniti domaćim bankama trgovanje novim emisijama ruskih državnih obveznica, rublja je na burzama izgubila dva posto vrijednosti i "gotovo se u potpunosti oporavila" do kraja tog radnog dana, na razmjenu od oko 76 za jedan američki dolar.

"Američke sankcije ruskom trgovanju državnim vrijednosnim papirima najblaža su mjera koju je Washington mogao poduzeti protiv ruskog duga", procjenjuje City.

Razlog nedostatka neposrednog bijega investitora od trgovine ruskim dugom leži u visokim prinosima koje su donijele te obveznice, kao i u niskom državnom dugu Moskve, ističu promatrači u Cityju, piše Politika.

Najgori strahovi - da će Washington zabraniti američkim ulagačima trgovanje ruskim dugom na sekundarnim tržištima - ovaj se put nisu ostvarili, navodi Bloomberg. Inače, primarna financijska tržišta su ona na kojima se vrši primarna emisija određenih vrijednosnih papira. Na njima se obavlja prva transakcija vrijednosnim papirima, odnosno na njima se uvode novi vrijednosni papiri. Sekundarna su tržišta na kojima se trguje već izdanim vrijednosnim papirima. Koriste se za preprodaju, odnosno drugu i sljedeću transakciju s vrijednosnim papirima.

Nove američke financijske sankcije protiv Rusije "potez su bez presedana u modernoj povijesti financijskog trgovanja", izvijestio je "Sputnik" procjenu Kylea Shostaka, savjetnika tvrtke za financijsko savjetovanje "Navigator Principal Investors" iz New Yorka.

"Takve mjere povećat će udio ruskih banaka i investicijskih fondova u rubljama na primarnom tržištu državnog duga zemlje."

U međuvremenu, nerezidenti trenutno posjeduju oko 22 posto ruskih državnih obveznica (ukupne vrijednosti 185 milijardi USD). Od tih 22 posto, oko 15 posto je uglavnom novac iz podružnica ruskih banaka u inozemstvu.

"Nerezidenti tako kontroliraju oko sedam posto tih ruskih državnih obveznica, od kojih je polovica tradicionalno u vlasništvu Amerikanaca", rekao je Šostak.

S ove strane Atlantika, u londonskom Cityju, promatrači vjeruju da najnovije američke sankcije ruskom dugu izgledaju kao "papirnati zmaj".

Hasnain Malik, voditelj istraživanja tržišta kapitala u londonskoj Telimer Group, vjeruje da američko ograničenje kupnje novog ruskog državnog duga "teško može biti snažna kazna za gospodarstvo s fiskalnim deficitom manjim od jedan posto i udjelom javnog duga manje od 20 posto, izvijestio je Reuters.

"U najboljem slučaju, ovo je signal da Sjedinjene Države mogu pojačati svoje financijske mjere protiv Rusije, a ovdje je malo toga što bi poljuljalo situaciju s ulaganjima u Rusiju prije sankcija", izvještava britanska agencija.

Analitičar Christopher Grenville iz londonske tvrtke za ekonomska istraživanja TS Lombard procjenjuje da će sankcije na primarnom tržištu ruskih državnih obveznica (OFZ) utjecati na kamatnu stopu središnje banke za 50 baznih bodova više nego što bi inače bila. "Sankcije su kalibrirane da budu ozbiljne, ali ne previše. "Ozbiljni su jer to nije samo još jedna runda političkih sankcija protiv nekoliko dužnosnika ili tvrtki s crne liste za koju nitko nikada nije čuo, već su stvorene da naštete Rusiji povećanjem troškova posudbe i slabljenjem rublje", rekao je Grenville.

Inače, ovo je druga runda američkih sankcija protiv trgovine ruskim vrijednosnim papirima, nakon što je Washington zabranio trgovinu ruskim državnim obveznicama denominiranim u stranim valutama 2019. godine. Od tada su strani ulagači smanjili svoj udio u ruskim "stranim" obveznicama s 35 posto na petinu ukupne emisije. To je, inače, najniži postotak u posljednjih pet godina. U međuvremenu, sekundarno tržište ruskih obveznica i dalje je vrlo aktivno, ističu u Cityju. Najnovije mjere mogle bi, kad se prašina slegne, povećati priljev neameričkih investitora na financijsko tržište pod nadzorom Kremlja.

U međuvremenu, Ruska banka najavila je da će se, ako je potrebno, koristiti "svim raspoloživim alatima" za očuvanje financijske stabilnosti.

Tagovi: sankcije Rusiji, Rusija, rublja, tržište kapitala, ruski državni dug, London, dolar
PROČITAJ I OVO
Trgovina kriptovalutama raste, dionicama pada
USPOREDBE
Trgovina kriptovalutama raste, dionicama pada
NEW YORK - Analitičari već neko vrijeme bilježe paralelni trend: dok trgovina dionicama na svjetskim tržištima lagano pada, volumeni trgovine na tržištima kriptovaluta snažno rastu.
Dogecoin srušen za trećinu nakon Muskove izjave
POTONUĆE
Dogecoin srušen za trećinu nakon Muskove izjave
NEW YORK - Dogecoin je u nedjelju izgubio više od trećine vrijednosti, nakon što ga je šef Tesle i zagovornik kriptovaluta Elon Musk nazvao riječju "hustle" tijekom svog gostovanja u TV emisiji "Saturday Night Live".
Plitvice s optimizmom čekaju sezonu
OPTIMIZAM
Plitvice s optimizmom čekaju sezonu

PLITVIČKA JEZERA – Okončan je Natječaj za prijem sezonskih djelatnika u JUNP Plitvička jezera vezano uz ovogodišnju turističku sezonu. Ravnatelj ove ustanove Tomislav Kovačević zadovoljan je zanimanjem i brojem prijava.

Musk otkrio da boluje od Aspergerova sindroma
OTKRIĆA
Musk otkrio da boluje od Aspergerova sindroma
NEW YORK - Elon Musk, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, kao gost-domaćin američkog televizijskog showa Saturday Night Live kazao je da ima Aspergerov sindrom.
Merkel: Ne brinite, na ljetovanje će moći putovati i oni koji nisu cijepljeni
PUTIOVANJA
Merkel: Ne brinite, na ljetovanje će moći putovati i oni koji nisu cijepljeni
BERLIN - Kancelarka Merkel i savezni ministar zdravlja Spahn slažu se po pitanju ljetnih odmora u europskim zemljama. Oni bi uskoro trebali biti mogući i za one koji se nisu cijepili.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE