GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zamjena kuna u Sloveniji moguća je još nekoliko mjeseci

Zamjena kuna u Sloveniji moguća je još nekoliko mjeseci
KUNA-EURO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2023 / 21:44
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Kuna, koja je od danas u Hrvatskoj zamijenjena eurom, u Sloveniji će se moći zamijeniti u prvim mjesecima ove godine. Nakon toga razmjena će biti moguća samo u Hrvatskoj.

Banke su u subotu automatski preračunavale kunska stanja na transakcijskim računima klijenata u eure po fiksnom tečaju od 7,53450 kuna za jedan euro.

Hrvatske kune koje fizička osoba ima na svom bankovnom i štednom računu mogu se zamijeniti za eure po važećem tečaju koji je objavljen na tečajnicama banaka.

Klijenti najveće banke u Sloveniji, NLB-a, kune su mogli kupovati ili prodavati do 31. prosinca, a moći će ih prodavati od danas do kraja ožujka po reotkupnom tečaju banke. U banci mijenjaju samo novčanice.

Nova KBM će u međuvremenu primati novčanice u hrvatskoj valuti do kraja lipnja, uz mogućnost produljenja tog roka. Unatoč tome, kupcima se savjetuje da pretvore u eure prije kraja ove godine.

Iz NLB-a pojašnjavaju da iznosi zamjene nisu ograničeni, ali se klijentima savjetuje da sve veće iznose gotovine za zamjenu naruče unaprijed. Ni u Novoj KBM iznosi zamjene nisu ograničeni.

NLB i Addiko banka upozorile su klijente da se od danas prijenosi i nalozi za plaćanje prema Hrvatskoj neće obavljati u hrvatskim kunama. Svi mogući nalozi za plaćanje u kunama uneseni s datumom plaćanja u 2023. godini automatski će biti odbijeni. Priljevi na račune u ovoj valuti izvršeni su s datumom valorizacije 30. prosinca, a posljednji rok za podnošenje uplata u ovoj valuti bio je 28. prosinca.

SKB banka, Intesa Sanpaolo Bank i Gorenjska banka otkupljivale su samo hrvatske novčanice do kraja 2022. U međuvremenu je Unicredit banka Slovenije mijenjala novčanice u poslovnicama samo do sredine prosinca.

Zamjena kuna u eure moguća je i u mjenjačnicama.

Banka Slovenije će od danas do 28. veljače ove godine mijenjati novčanice kuna na svojoj blagajni bez provizije. Međutim, neće biti moguće mijenjati kovanice i novčanice starijih serija. Iznos koji pojedinac može zamijeniti ograničen je na ukupno 8000 hrvatskih kuna dnevno, upozorila je slovenska središnja banka.

U Hrvatskoj će od 1. do 14. siječnja biti dvostruki promet. To znači da će se moći plaćati u kunama ili eurima, a povrat će biti samo u eurima.

Banke u Hrvatskoj cijelu će ovu godinu kune mijenjati za eure. Zamjena će biti moguća i u jedinicama Hrvatske financijske agencije (Fina) te u poslovnicama Hrvatske pošte.

Hrvatska središnja banka mijenjat će kovanice još tri godine od uvođenja nove valute, odnosno do kraja 2025. godine. Novčanice će mijenjati bez ograničenja.

Tagovi: kuna, euro, eurozona, NLB Grupa, SKB banka, Nova KBM, Intesa Sanpaolo, Gorenjska banka
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE