GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zalihe industrijskih proizvoda u svibnju blago porasle

Zalihe industrijskih proizvoda u svibnju blago porasle
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2014 / 08:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda proizvođača u Hrvatskoj bile su krajem svibnja 0,8 posto veće u odnosu na travanj, dok su u odnosu na svibanj prošle godine bile više 0,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, potkraj svibnja su na mjesečnoj razini zalihe u grupaciji trajnih proizvoda za široku potrošnju bile više za 6,6 posto, a u grupaciji energije za 6,2 posto.

Veće su i zalihe u grupaciji intermedijarnih proizvoda, i to za 2 posto, kao i zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za tek 0,1 posto, dok su zalihe kapitalnih proizvoda krajem svibnja bile 14,8 posto niže nego krajem travnja.

Na godišnjoj su razini, pak, na kraju svibnja zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju bile veće 8,6 posto, dok su zalihe kapitalnih proizvoda bile 1,1 posto više.

Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju istodobno su smanjene za 8,8 posto, a intermedijarnih proizvoda za 6,6 posto, dok su zalihe energije u svibnju bile za 4 posto niže nego u isto vrijeme lani.

Kada se, pak, promatra prema područjima djelatnosti, na međugodišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji, koja obuhvaća više od 95 posto industrijske aktivnosti u Hrvatskoj, porasle za 0,9 posto. Zalihe u sektoru rudarstva i vađenja, na koje 'otpada' 4,34 posto industrije, krajem svibnja su, pak, bile 0,5 posto veće nego prošle godine.

Najveće povećanje zaliha u svibnju u odnosu na isti lanjski mjesec zabilježeno je u proizvodnji papira i proizvoda od papira, 29 posto.

Više zalihe na međugodišnjoj razini bilježe i neke od proizvodnih djelatnosti sa značajnijim udjelom u industrijskoj proizvodnji, poput prehrambene industrije, na koja 'otpada' 19,35 posto ukupne industrijske aktivnosti, a u kojoj su zalihe krajem svibnja bile 17,7 posto više nego u svibnju lani.

Povećane su i zalihe u proizvodnji pića, čiji je udio u ukupnoj industrijskoj aktivnosti 7,38 posto, i to za 3,6 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i zalihe u proizvodnji nemetalnih mineralnih proizvoda, koje čine udio od 11,9 posto, i to za 2,4 posto.

Osjetnije međugodišnje smanjenje zaliha među djelatnostima koje imaju značajniji udio u hrvatskoj industriji bilježi se, pak, u kemijskoj industriji, i to za 16 posto, dok su zalihe u farmaceutskoj industriji smanjene za 3,7 posto.

Tagovi: zalihe industriijskih proizvoda, zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju, zalihe kapitalnih proizvoda
PROČITAJ I OVO
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE