GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žalba urednika HRT-a Aleksandra Stankovića na spot SNS-a

Žalba urednika HRT-a Aleksandra Stankovića na spot SNS-a
RRA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2012 / 17:19
Autor: SEEbiz / SRNA
BEOGRAD - Savjet RRA odlučio je danas da svim emiterima u Srbiji dostavi dopis urednika HRT-a Aleksandra Stankovića u kome on traži zaštitu autorskih prava i obustavljanje emitovanja spota predsjedničkog kandidata SNS Tomislava Nikolića gdje se koriste inserti iz Stankovićeve emisije bez njegove saglasnosti.
U saopštenju Savjeta RRA dostavljenom medijima navodi se da je odlučeno da se dopis proslijedi svim emiterima "kako bi, prilikom odlučivanja o emitovanju sadržaja na koji se dopis odnosi, imali sve relevantne infomacije".

"Savjet RRA očekuje od emitera da postupe u skladu sa važećnom zakonskom regulativom, kako u ovom, tako i u svakom drugom slučaju", stoji u saopštenju u kome se precizira da se Stanković u svom zahtjevu poziva na članove više zakona Republike Srbije.

U dopisu Stankovića se navodi da je Nikolić, bez saznanja i odobrenja autora emisije, tokom predizborne kampanje koristio više inserta iz emisije "Nedjeljom u dva", koju Stanović godinama priređuje i vodi na Hrvatskoj radioteleviziji.

Nakon konsultacija sa advokatima, moram zatražiti od vas da odmah obustavite dalje emitovanje tih spotova, navodi Stanković u pismu i dodaje da je RRA po Zakonu o radiodifuziji nadležna za zaštitu autorskih prava.

"Po Zakonu o autorskim pravima Republike Srbije povrijeđeno je više odredbi, među kojima ističem povredu prava na zaštitu integrtiteta djela iz člana 17 i nedostojno iskorišćavanje djela po članu 18. Po Zakonu o oglašavanju povrijeđen je član 44, koji govori o upotrebi lično djela", navodi Stanković.

On je istovremeno napomenuo da je postupanjem SNS njemu kao autoru i novinaru nanijeta šteta i poljuljan ugled kod bivših i budućih gostiju emisije.

"Ne moram vam kao medijskim profesionalcima isticati da ja kao novinar ni na koji način ne želim da učestvujem u srpskoj predizbornoj kampanji. Smatram ovo neprimjernim činom za koji se nadam da će biti sankcionisan", naveo je Stanković i dodao da će, ukoliko se nastavi sa emitovanjem spornih spotova, biti prinuđen da zatraži "zadovoljenje sudskim putem".

Tagovi: Aleksandar Stanković, Republička radiodifuzna agencija, RRA, Tomislav Nikolić, Srpska napredna stranka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
ZAGREB - I početak prosinca donio je optimizam na Zagrebačkoj burzi. Indeksi su u plusu već peti uzastopni tjedan, a ovoga se puta rast dogodio uz veći volumen prometa.
Kataklizma na Adi Bojani
RUŠENJE
Kataklizma na Adi Bojani
ULCINJ - Erozivni proces na zapadnom delu ostrva Ada Bojana ugrozio je smeštajne kapacitete HTP "Ulcinjska rivijera". Nepovoljni vremenski uslovi i veliki talasi počeli su da urušavaju apartmane koji su se usled erozije našli na prvoj liniji do mora.
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
SAVJET
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o osnivanju Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude kojom se okupljaju svi relevantni dionici turističkog sektora kako bi se zajedničkim djelovanjem hrvatski turizam što bolje pripremio za nadolazeće razdoblje, navodi se u priopćenju medijima.
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
PUTOVANJA
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
BERLIN - Europljani se više zanimaju i spremni su za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci, posebno Nijemci, pri čemu od odredišta najviše traže visoke sigurnosne standarde i pozitivne epidemiološke slike, no i dalje se suočavaju s ograničenjima putovanja čije se ukidanje, kao i porast putovanja, očekuje s dostupnošću cjepiva.
Kriptovalute stižu na Wall Street
VELIKI INTERES
Kriptovalute stižu na Wall Street
NEW YORK - Povećani interes institucionalnih investitora, prihvaćanje od strane sve više kompanija i platnih sustava, kao i ponovna vjera da bi mogle biti sigurno sklonište kapitala u kriznim vremenima, ponovno su donijeli optimizam u svijet kriptovaluta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE