GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebački ugostitelji traže niži PDV i jeftinije energente

Zagrebački ugostitelji traže niži PDV i jeftinije energente
UGOSTITELJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2022 / 18:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Niži PDV u ugostiteljstvu, jeftiniji plin, sudjelovanje u radnim skupinama koji donose odluke o kojima ugostitelji ovise, ali i ukidanje obveze vođenja robno-materijalnog knjigovodstva, neki su od zahtjeva koje su zagrebački ugostitelji iznijeli na svom godišnjem forumu, održanom u srijedu u hotelu Esplanade.

Na Forumu zagrebačkih ugostitelja, je uz uvažene stručnjake te predstavnike državnih institucija i ustanova sudjelovalo dvjestotinjak ugostitelja, kako bi doznali više informacija o problematici, ključnoj za ugostiteljski sektor. Ugostitelji su prema Gradu Zagrebu uputili nekoliko zaključaka pa tako uz ostalo traže uključivanje predstavnika ugostitelja u radnu skupinu za upravljanje javnim površinama u gospodarske svrhe, kao i u sva druga pitanja važna za poslovanje zagrebačkih ugostitelja.

Od Grada, isto tako, traže da razmotri primjedbe koje će udruga ugostitelja dostaviti u savjetovanju s javnošću na prijedlog poskupljenja parkirališnih mjesta za postavljanje otvorenih terasa, ali i izradu strategije oporavka i razvoja turizma Zagreba, koja će uz ostalo predvidjeti dinamiku izmjena okvira poslovanja u sektoru, uz uključivanje i predstavnika ugostitelja.

Zagrebački su ugostitelji od državnih tijela zatražili osiguravanje prihvatljivih cijena plina za poduzetnike, a upozorili su i da je stopa PDV-a u ugostiteljstvu od 25 posto među najvišima u svijetu te ponovno zatražili porezno rasterećenje i izjednačavanje stope PDV-a na sve ugostiteljske usluge na 13 posto. To smanjenje PDV-a je, po njima, jedina dugoročno kvalitetna mjera za oporavak, konkurentnost i rast sektora.

Isto tako, od države traže i neoporeziv tretman napojnica, ukidanje obveze vođenja robno-materijalnog knjigovodstva, te osiguravanje financijskih sredstava u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za digitalizaciju i zelenu tranziciju djelatnosti pripreme i posluživanja hrane.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica rekao je da je iza ugostitelja nekoliko teških godina. Posebno je upozorio da im je pandemija covida-19 'zatvorila radnje', a nakon pandemije uslijedilo je povećanje ulaznih troškova namirnica od 60 do 100 posto, ali i enormno povećanje cijene energije od 400 posto. Ugostitelje muči jedno od najvećih poreznih opterećenja na svijetu, što je, tvrdi Letica, ugostiteljsko poslovanje u Zagrebu učinilo neodrživim.

'Nezaobilazne su i činjenice da su ugostitelji u posljednjih šest godina doživjeli prvo i jedino dupliranje PDV-a u povijesti naše zemlje, s 13 na 25 posto', rekao je Letica, koji je upozorio i na problem radne snage u ugostiteljstvu. Letica je istaknuo kako će i skoro uvođenje eura za ugostitelje biti vrlo izazovno razdoblje pa će i u samoj novogodišnjoj noći morati mijenjati neke stvari.

Direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld također je istaknula da su godine pandemije i krize naštetile gradskim ugostiteljima. Grad Zagreb, dodala je, orijentiran je i na gastro turizam, a tu ugostitelji imaju veliku ulogu. Istaknula je da je Advent u zadnjoj fazi priprema te da su za prvi vikend te manifestacije gradski smještajni kapaciteti već sada na razini od 84 posto.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević smatra da je pred Zagrebom najbolji Advent ikada, kao i da će svaki idući biti još bolji. Gradske strukture imaju jasna pravila za sve ugostitelje koje vrijede za sve jednako, što je iznimno važno da bi svi imali fer uvjete, poručio je. Istaknuo je i da je inflacija gradskoj blagajni u posljednjih godinu dana odnijela milijardu kuna, te da Grad i dalje ne prolazi kroz lako razdoblje.


Fotografija: Ivan Mihelčić

Tagovi: Forum zagrebačkih ugostitelja, Franz Letica, Tomislav Tomašević, Udruženje ugostitelja Zagreba, poskupljenje terasa, napojnice
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE