GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Veća pozornost za Luku Rijeku

Zagrebačka burza: Veća pozornost za Luku Rijeku
ZSE EQUITY PREVIEW
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2013 / 09:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi i danas bismo mogli vidjeti mlitavu trgovinu a nešto veću pozornost mogli bi dobiti Luka Rijeka i Ericsson Nikola Tesla.
Ericsson Nikola Tesla je jučer putem Zagrebačke burze izvijestio o ugovaranju novih poslova na domaćem tržištu i tržištima susjednih zemalja ukupne vrijednosti veće od 44m HRK. Riječ je prvenstveno o poslovima vezanima uz modernizaciju i proširenje mobilnih i fiksnih mreža. Za usporedbu, Ericsson Nikola Tesla je u prvih šest mjeseci prošle godine ugovorio tri nova posla ukupne vrijednosti preko 121m HRK, pri čemu isključujemo ogroman ugovor s Rostelekomom koji je također objavljen u tom razdoblju.

U nešto većem fokusu mogla bi biti i Luka Rijeka. Riječku luku će posjetiti i obići predstavnici kineske tvrtke COSCO Pacific Limited, te će im od strane predstavnika Lučke uprave Rijeka biti prezentirane investicijske mogućnosti riječke luke, prije svega vezane uz projekt izgradnje novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali. Riječ je o svojevrsnom uzvratnom posjetu kineske delegacije jer je prije tri tjedna u Hong Kongu bilo hrvatsko izaslanstvo koje je osobno vodio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u pratnji ravnatelja Lučke uprave Rijeka Vlade Mezaka.

Pregovori s predstavnicima tvrtke COSCO bili su jedini razlog ministrovog odlaska u Kinu, što samo po sebi govori kako je interes Kineza za ulaganje u Rijeci ovoga puta izuzetno ozbiljan i usmjeren na projekt Zagrebačke obale, ali i popratnog korištenja i razvoja pozadinskih kapaciteta industrijskih zona, kako postojeće zone na Kukuljanovu, tako i one na Miklavlju, koja se tek treba početi razvijati.

U građevinskom sektoru veću pozornost zaslužuje Hidroelektra niskogradnja koja je jučer s Hrvatskim cestama sklopila ugovor o izvođenju radova na izgradnji prve tri etape državne ceste D427, te građevinskih radova na čvoru Marčelji-Viškovo-čvor Rujevica nove autoceste A7 na kojoj će i prelagati instalacije. Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 94,8 milijuna kuna bez PDV-a, a krajnji rok za dovršetak radova je dvije godine od datuma početka radova.

Valamar grupa stekla je 12,5 milijuna dionica Riviera Adrije, odnosno 11,76 posto te kompanije. Grupacija grofa Georga Eltza sada drži ukupno 88,18 posto Riviere Adrije. Prodavatelji su bili svi institucionalni investitori. U posljednjih desetak dana, sva četiri obvezna mirovinska fonda izašla su iz vlasničke strukture ove turističke kompanije, a pridrižio im se i Slavosnki zatvoreni investicijski fond, investicijsko društvo Auctor te investitori koji su se skrivali iza skrbničkih računa.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Luka Rijeka, COSCO, Ericsson Nikola Tesla, Hidroelektra niskogradnja
PROČITAJ I OVO
Turska prodala 10 posto Istanbulske burze katarskom suverenom fondu
PRODAJA
Turska prodala 10 posto Istanbulske burze katarskom suverenom fondu
ANKARA - Turski fond bogatstva (TWF) objavio je u ponedjeljak da je prodao 10 posto dionica jedine burze u državi Borsa Istanbul Qatar Investment Authorityju (QIA) za 200 milijuna dolara.
Azijska tržišta: Kineski podaci zaslužni za rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Kineski podaci zaslužni za rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, pa je i prvog dana prosinca nastavljen trend rasta jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz kineskog gospodarstva.
Zašto rastu dionice Alpha Adriatica?
UZLET
Zašto rastu dionice Alpha Adriatica?
ZAGREB - Dionice pulskog brodara Alpha Adriatica danas su na Zagrebačkoj burzi katapultirane čak 39,2 posto.
Dow Jones pao više od 200 bodova, ali s najvećim mjesečnim rastom od 1987.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Dow Jones pao više od 200 bodova, ali s najvećim mjesečnim rastom od 1987.
NEW YORK - Indeksi na Wall Streetu u novi su tjedan ušli negativno, a investitori su očito iskoristili priliku i unovčili su dio dobitaka stečenih tijekom studenoga.
Zagrebačka burza: CROBEX iznad 1.700 bodova, uzlet Alpha Adriatica
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX iznad 1.700 bodova, uzlet Alpha Adriatica
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi snažno porasli, uz veći promet nego krajem prošloga tjedna, završivši i mjesec studeni sa znatnim dobitcima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE