GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, CROBEX ojačao drugi tjedan zaredom

Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, CROBEX ojačao drugi tjedan zaredom
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2022 / 07:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna Crobex indeks blago ojačao, drugi tjedan zaredom, pri čemu je u fokusu investitora bila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvarena trećina ukupnog prometa.

Crobex indeks ojačao je protekli tjedan blagih 0,26 posto, na 2.092 boda, ostvarivši dobitak drugi tjedan zaredom. Istodobno, Crobex10 spustio se 0,2 posto, na 1.241 bod.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobextransport, za 3,55 posto, dok je najviše pao indeks Crobexindustrija, za 2,42 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je oko 33 milijuna kuna, što je gotovo 5 milijuna više nego u tjednu ranije.

Najveći promet ostvaren je pritom dionicom Valama Riviere, 13,5 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 1,19 posto, na 33,1 kunu.

Valamar je u četvrtak otvorio hotel Dalmacija Places u Makarskoj, sa 180 soba i 10 apartmana, u koji je uložio 67 milijuna kuna, a u petak je objavio i da nastavlja sa širenjem portfelja u Obertauernu u Austriji kroz preuzimanje luksuznog hotela Kesselspitze, koji će time postati treći hotel pod upravljanjem Valamara u Obertauernu.

Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a, s prometom od 2,1 milijun kuna. Cijena joj se spustila 0,56 posto, na 177 kuna.

Dionicom Arena Hospitality grupe ostvareno je, pak 1,85 milijuna kuna prometa, uz pad cijene za 2,19 posto, na 268 kuna.

Znatniji promet, 1,7 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena porasla 2,7 posto, 1.900 kuna.

Najveća dobitnica među likivdnijima bila je dionica Janafa, sa skokom cijene za 10,2 posto, na 6.850 kuna.

Rast cijene dionice Janafa uslijedio je nakon što su početkom tjedna čelnici država članica EU-a postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima.

Premijer Andrej Plenković na sastanku čelnika EU-a kazao je da Janaf može povećati kapacitet za 30 posto u roku od 20 do 30 dana, i to uz ulaganja od samo osam milijuna eura.

Rekao je i da Janaf godišnje prevozi 11,4 milijuna tona sirove nafte godišnje, a s povećanjem od 30 posto kapacitet bi narastao na više od 15 milijuna tona i tako bi se Mađarska i Slovačka mogle normalno opskrbljivati.

Znatnije su poskupile i dionice Jadroplova, za 9,4 posto na 70 kuna, potom Dalekovoda, za 9,09 posto, na 18 kuna, te Plave lagune, za 8,97 posto, na 1.700 kuna.

S druge strane, najveće gubitnice bile su dionice Varteksa, čija je cijena potonula 25 posto, na 5,25 kuna, i Tehnike, za 23,27 posto, na 122 kune.

Od burzovnih vijesti, Upravno vijeće Hanfe odobrilo je u četvrtak zagrebačkoj tvrtki za ulaganja u industrijske i logističke nekretnine Quattro logistika d.d. jedinstveni prospekt u vezi s uvrštenjem 32.500.005 redovnih dionica, nominalne vrijednosti 10 kuna, ukupnog nominalnog iznosa 325 milijuna kuna.

Riječ je o vrijednosnim papirima koji su izdani prije nešto manje od godinu dana, a za koje je sada zatraženo odobrenje za uvrštenje na uređeno tržište, navode iz Hanfe.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 63 dionice, pri čemu je cijena njih 25 porasla, 22 pala, a 16 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba, hrvatski telekom, Janaf, Arena Hospitality Group
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE