GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Valamar i Tankerska NG na meti kupaca, indeksi porasli

Zagrebačka burza: Valamar i Tankerska NG na meti kupaca, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2020 / 17:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su indeksi porasli oko pola posto, uz dvostruko veći promet nego krajem prošloga tjedna, no trgovalo se oprezno jer ulagači čekaju financijska izvješća domaćih kompanija, koja bi mogla pokazati inicijalni utjecaj koronakrize na njihovo poslovanje.

Crobex indeks u ponedjeljak je ojačao 0,57 posto, na 1.573 boda, a Crobex10 za 0,43 posto, na 966 bodova.

Svi sektorski indeksi su porasli, a najviše turistički, za 1,32 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 10,6 milijuna kuna, što je 5,8 milijuna kuna više nego u petak.

Daleko najveći promet, 4,43 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Valamar Rivijere, čija je cijena porasla 3 posto, na 24 kune.

Po likvidnosti slijedi dionica Dukata, kojom je ostvareno 915 tisuća kuna. Cijena joj je potonula 7,25 posto, na 640 kuna pa je bila najveća gubitnica.

U fokusu investitora bila je i dionica Arena Hospitality grupe, kojom je ostvareno 848 tisuća kuna prometa, a cijena joj je porasla 3,57 posto, a 232 kune.

Znatnije se trgovalo i dionicom Tankerske Next Generation, kojom je ostvareno 817 tisuća kuna prometa. Cijena joj je porasla 7,4 posto, na 58 kuna, pa je među likvidnijima bila i najveća dobitnica.

Od poslovnih objava, iz AD Plastika izvijestili su da jedan od njihovih glavnih kupaca, slovenski Revoz od sutra, 28. travnja nastavlja s radom.

"Proizvodnja će se prvi tjedan u Revozu odvijati u jednoj smjeni, a sukladno tome prilagodit će se i kapaciteti naših tvornica u Hrvatskoj", navodi se u objavi te solinske tvrtke koja proizvodi auto-dijelove.

Naveli su i da je s radom započela i Hella, a u Rusiji su s proizvodnjom danas nastavili Renault Rusija te Volkswagen. Napominju još da će svi kupci za početak raditi sa smanjenim kapacitetima.

Cijena dionice AD Plastika porasla je 0,72 posto, na 139,5 kuna, a njome je ostvareno gotovo 250 tisuća kuna prometa.

Iz Adris grupe, pak izvijestili su da je Nadzoni odbor na današnjoj sjednici razmotrio i dao na usvajanje glavnoj skupštini financijska izvješća.

Adris grupa je u 2019. godini ostvarila ukupan prihod u iznosu od 6,3 milijarde kuna, što je rast od šest posto. Neto dobit iznosi 506 milijuna kuna, što je rast od 13,4 posto. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 402 milijuna kuna i 31 posto je veća od prošlogodišnje.

Zahvaljujući takvim rezultatima ostvarenim u 2019., ali i rezultatima ostvarenim prethodnih godina, Adris je zadržao snažnu novčanu poziciju, što mu omogućuje nastavak planiranih ulagačkih aktivnosti i prevladavanje posljedica nenadane globalne gospodarske krize izazvane pandemijom koronavirusa, istaknuto je u priopćenju.

A s obzirom na težinu gospodarskih okolnosti u Hrvatskoj i svijetu, izazvanih pandemijom koronavirusa, tvrtka će se usredotočiti na očuvanje likvidnosti i smanjenje troškova. Stoga, Nadzorni odbor smatra da bi ove godine bilo opravdano suzdržati se od dividende, odnosno Nadzorni odbor stava je da Glavnoj skupštini ove godine neće predložiti isplatu redovne dividende.

Povlaštenoj dionici Adrisa cijena je stagnirala na 375 kuna, uz promet od 388 tisuća kuna.

Na domaćem tržištu danas je protrgovano s 39 izdanja, pri čemu je njih 18 ostvarilo rast cijene u odnosu na petak, 14 pad, a 7 nije bilježilo promjenu cijene.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Tankerska Next Generation, AD Plastik, Adris Grupa, Arena Hospitality Group, Dukat
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE