GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza u lipnju prošla bolje od ostalih regionalnih tržišta

Zagrebačka burza u lipnju prošla bolje od ostalih regionalnih tržišta
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2015 / 09:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Glavni indeks Zagrebačke burze CROBEX je lipanj završio na 0,5% višoj razini od one koja je zabilježena na kraju svibnja ove godine.
Istodobno je indeks najlikvidnijih dionica CROBEX10 izgubio 0,5 % svoje vrijednosti. Skroman rast CROBEX-a tek je manjim dijelom rezultat probuđenog optimizma zbog izlaska hrvatskoga gospodarstva iz recesije i nastavka naznaka pozitivnih kretanja u dijelu ekonomskih pokazatelja. Povećanje obujma prometa i vrijednosti indeksa većim je dijelom bilo potaknuto prodajom duhanskog poslovanja Adris grupe te probuđenim interesom za dionice turističkog sektora u kojem su sve jasnije naznake da bi turistički rezultati mogli biti povoljniji od prošlogodišnjih.

Tako je dionicama Adris grupe ostvaren najveći promet na Zagrebačkoj burzi (19,6 % ukupnoga dioničkog prometa), dok je istodobno indeks turističkih dionica CROBEXturist zabilježio rast od 6,0 %, što predstavlja najviši rast među sektorskim indeksima. U takvim je okolnostima u lipnju, u odnosu na svibanj, zabilježen rast dioničkog prometa od 15,6 %, porastao je i promet strukturiranim proizvodima za 20,9 %, što je uz povećani blok promet i smanjeni promet obveznicama rezultiralo rastom ukupnog prometa na Zagrebačkoj burzi za 5,6 %. Riječ je o i nadalje izuzetno niskoj razini mjesečnoga ukupnog prometa (204,7 milijuna kuna) s obzirom na činjenicu da niža razina mjesečnog prometa, uz izuzetak svibnja ove godine, nije zabilježena još od kolovoza 2013. godine.

Na susjednim regionalnim tržištima kapitala u lipnju su kretanja bila nepovoljnija nego na Zagrebačkoj burzi pa je zabilježen pad vrijednosti indeksa u odnosu na svibanj. Najveći pad vrijednosti zabilježio je beogradski BELEX15 (za 8,9 %), a slijede ga  ljubljanski SBI-TOP (-7,3 %), sarajevski SASX10 (-0,72 %) i makedonski MBI10 koji je izgubio 0,6 % svoje vrijednosti.

S obzirom na stagnantan gospodarski rast, ni u nastavku godine ne očekujemo znatnije dinamiziranje aktivnosti na Zagrebačkoj burzi, što znači nastavak situacije niske likvidnosti i stagnantnih cijena uz oscilacije koje će biti refleksija globalnih kretanja na svjetskim tržištima kapitala. Određene bi pomake mogle donijeti aktivnosti države u vezi s restrukturiranjem i prodajom tvrtki u njenom vlasničkom portfelju, ako se u njih domaće tržište kapitala bude uključilo na odgovarajući način.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, Beogradska berza, BELEX15, Ljubljanska borza, SBI BTOP, CROBEXturist
PROČITAJ I OVO
S&P: Katastrofa za crnogorski turizam
ANALIZA
S&P: Katastrofa za crnogorski turizam
PODGORICA - U analizi se navodi da je Crna Gora uvrštena među 15 zemalja čiji će turistički sektor trpjeti velike posljedice pandemije. Na toj listi je i Albanija, zatim Aruba, Bahami, Barbados, Zelenortska ostrva i Fidži.
Njemačka najveći izvoznik medicinskih proizvoda, Kina prva u izvozu zaštitnih maski
IZVOZ
Njemačka najveći izvoznik medicinskih proizvoda, Kina prva u izvozu zaštitnih maski
PARIZ - Njemačka je najveći izvoznik medicinskih proizvoda u svijetu, Kina i Singapur predvode u izvozu maski i respiratora a najviše se u vrijeme pandemije Covida 19 carini - sapun, pokazuje izvješće Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
Nijemci optužuju Amerikance za krađu maski, Trump negira
MASKE
Nijemci optužuju Amerikance za krađu maski, Trump negira
BERLIN, WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump u subotu je odbacio optužbe za "piratstvo" zbog navodne zapljene 200.000 respiratornih maski namijenjenih Berlinu koje su nestale usred globalne nestašice u vrijeme pandemije koronavirusa.
Svjetska tržišta: Indeksi pali, globalna ekonomija tone u recesiju
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi pali, globalna ekonomija tone u recesiju
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, nakon niza podataka koji pokazuju da zbog posljedica širenja koronavirusa najveća svjetska gospodarstva uranjaju u recesiju.
Snažan tjedni rast dolara
TJEDNI FOREX
Snažan tjedni rast dolara
LONDON -Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna znatno porasla jer se, premda i SAD-u zbog pandemije koronavirusa prijeti duboka recesija, smatra sigurnijim utočištem za kapital u ovo nesigurno doba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE