GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu, tjedni rast indeksa

Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu, tjedni rast indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2019 / 19:29
Autor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je rast indeksa uz značajno povećani promet.

Središnja turistička sezona uz smanjenje PDV-a vjerojatno su odigrali ulogu da se investitori fokusiraju na izdanja iz turističkog sektora.

CROBEX je u tjednu porastao 0,7 posto, na 1.927,89 bodova. CROBEX10 je podignut 0,8 posto, na 1.117,50 bodova. Ukupni dionički promet je uvećan za 52,69 posto to jest za 11,4 milijuna kuna, na 33 milijuna kuna. 

Najlikvidniji je bio Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) s prometom od 4,8 milijuna kuna, a bilježi nepromijenjenu cijenu od 160 kuna. Ukupni konsolidirani prihodi Hrvatskog Telekoma u prvom polugodištu 2019. ostvareni su u iznosu od 3.695 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 0,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Tom pozitivnom razvoju najviše su pridonijeli rast prihoda u Sistemskim rješenjima te Pokretnim telekomunikacijamaU usporedbi s istim razdobljem 2018., neto dobit nakon manjinskih udjela povećana je za pet milijuna kuna, odnosno 1,2 posto, te iznosi 438 milijuna kuna.

Liburnia Riviera Hoteli (ZSE:LRH-R-A) su zaključili prometom od 3,2 milijuna kuna, a bilježe poskupljenje za 0,9 posto, na 4.540 kuna. 

Dionicama Valamar Riviere (ZSE:RIVP-R-A) se trgovalo u iznosu od 3,1 milijuna kuna, a cijena im je porasla 1,6 posto te iznosi 37,90 kuna. Valamar Riviera zaposlila je 7.000-tog radnika i potvrdila status najveće turističke kompanije i najboljeg poslodavca u turizmu u Hrvatskoj. Valamar nudi najbolje uvjete za rad u turizmu te svim svojim djelatnicima jamči minimalna neto primanja u iznosu od 5.000 kn do 7.500 kuna za puni mjesečni fond sati kao i 13. plaću u iznosu od 5.000 kuna neto svim stalno zaposlenima i onima koji će u 2019. raditi najmanje 10 mjeseci.

Zagrebačka banka (ZSE:ZABA-R-A) bila je dobitnica tjedna zbog skoka od 2,5 posto, na 62,50 kuna, uz promet od 1,4 milijuna kuna. 

Plava laguna (ZSE:PLAG-R-A) imala je skok cijene od 2,5 posto, cijenu od 1.670 kuna i 1,6 milijuna kuna prometa. 

Dionice Optima Telekoma (ZSE:OPTE-R-A) su poskupjele za 1,82 posto na 5,60 kuna, a njegov tjedni promet iznosi 1,9 milijuna kuna. 

Ericsson NT (ZSE:ERNT-R-A) bilježi rast od 1,8 posto, na 1.150 kuna i promet od milijun kuna. Ericsson Nikola Tesla u prvom je polugodištu ostvarila 71,1 milijun kuna konsolidirane neto dobiti, što je rast od 15,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Porast neto dobiti, kako se navodi, je rezultat smanjenja porezne obveze na temelju poreznih olakšica ostvarenih zapošljavanjem sukladno Zakonu o poticanju ulaganja.

Gubitnik tjedna bio je ZAIF Proprius (ZSE:FMPS-R-A) kojemu je cijena potonula 10 posto, na 8,55 kuna, uz promet od 2,2 milijuna kuna.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera, Liburnia Riviera Hoteli, Optima Telekom, Zagrebačka banka, Plava laguna, ZSE:OPTE-R-A, ZSE:RIVP-R-A, ZSE:HT-R-A, ZSE:ZABA-R-A, ZSE:LRH-R-A
PROČITAJ I OVO
Granica otvorena, Hrvati ponovno idu u šoping u Srbiju
ŠOPING
Granica otvorena, Hrvati ponovno idu u šoping u Srbiju

OSIJEK - S obzirom da je Srbija otvorila granicu, Hrvati mogu neometano i bez ograničenja i tamo i nazad, a Slavonci su počeli koristiti tu mogućnost i krenuli po osnovne namirnice u njihove jeftinije trgovine.

Brnabić pozvala građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori
POZIV
Brnabić pozvala građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori
PODGORICA - Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojom će Crna Gora 1. lipnja otvoriti granicu, srbijanski mediji oštro su u ponedjeljak napali crnogorsku vladu, a srbijanska predsjednica vlade Ana Brnabić pozvala je stanovnike Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori.
Markotić: Drugi val mogao bi biti agresivniji, ali sad znamo više
PORUKE
Markotić: Drugi val mogao bi biti agresivniji, ali sad znamo više
ZAGREB - Alemka Markotić,ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kazala je da je zadovoljna s trenutnom situacijom glede pandemije koronavirusa u Hrvatskoj.
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa zbog otvaranja ekonomija
RAST
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa zbog otvaranja ekonomija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući postupnom otvaranju gospodarstava u svijetu i najavama daljnjih poticajnih mjera, pa su napetosti između SAD-a i Kine pale u drugi plan.
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi je danas prodata obveznica Republike Srbije denominovana u evrima s rokom dospeća od 20 godina, za gotovo 117 miliona dinara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE