GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Tržište bez jasnog smjera, u fokusu i dalje Podravka

Zagrebačka burza: Tržište bez jasnog smjera, u fokusu i dalje Podravka
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2021 / 18:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi oscilirali između negativnog i pozitivnog područja, a trgovanje su završili s različitim predznacima, pri čemu je u najvećem fokusu bila ponovno dionica Podravke.

Crobex indeks u srijedu je oslabio 0,21 posto, na 1.983 boda, dok je Crobex10 nastavio uspon treći dan zaredom, ojačavši 0,03 posto, na 1.216 bodova.

Svi sektorski indeksi su pali, izuzev prehrambenog, koji je ojačao 0,2 posto. Najviše su se spustile cijene dionica u transportnom sektoru, za 2,74 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 13,3 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego dan ranije.

Najveći promet, kao i proteklih dana, ostvaren je dionicom Podravke, više od 4 milijuna kuna, pri čemu joj cijena porasla 1,275 posto, na rekordnih 636 kuna.

Ta dionica bilježi pojačani obujam trgovanja već treći tjedan zaredom. U tom razdoblju najviše ju je kupovala Mesna industrija braća Pivac, koja, prema zadnjim podacima SKDD-a, ima više od 226,6 tisuća dionica Podravka, što čini 3,18 posto udjela u dioničkom kapitalu.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić danas je, odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije Dan velikih planova u organizaciji tjednika Lider, istaknula kako je "pred nama jedna teška i izazovna godina, naročito za prehrambeno prerađivačku industriju". Pojasnila je da izazov proizlazi iz svega što se događa vezano uz rast cijena sirovina i prijevoza.

Dalić je navela kako se rast cijena sirovina zbiva u postocima koji u proteklim godinama nisu zabilježeni, a dodatno, sav taj rast zbiva se odjednom - i u ambalaži, i u prijevozu, i u poljoprivrednim sirovinama. To znači da je pritisak na troškove toliki da ga neće moći samo apsorbirati svojim unutarnjim rezervama, upozorila je.

Novinari su Dalić pitali i kako komentira kupnju dionica Podravke od strane Mesne industrije braće Pivac, a ona je kazala da je Podravka jedna od domaćih tvrtki koja ima najviši free flow, koji premašuje 20 posto.

"Tako veliki free flow omogućava da se na Burzi zbiva i intenzivna trgovina. Mislim da smjer cijene, odnosno njezin rast pokazuje da investitori prepoznaju procese koji se događaju u Podravci i prepoznaju da su ti procesi zdravi za naš budući razvoj. A što se tiče dioničke strukture, mirovinski fondovi imaju nešto više od 51 posto, država 25,2 posto, a ostalo je free flow i u ovom trenutku to je okvir u kojem se to kreće", izjavila je.

Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 1,76 milijuna kuna prometa, a cijena joj stagnira na 412 kuna.

Znatan promet ostvaren je i dionicom HT-a, 1,68 milijuna kuna, uz stagnaciju cijene na 191 kunu.

Milijunski promet, u visini od 1,46 milijuna kuna, imala je i dionica Turisthotela, a cijena joj je porasla 2,86 posto, na 3.600 kuna.

Najviše je pala cijena dionice Alpha Adriatica, za 7,8 posto, na 106 kuna. Istodobno, najviše je poskupjela dionica Spačve, za 27,9 posto na 55 kuna.

Znatno je poskupjela i dionica Dalekovoda, za 7,59 posto, na 85 kuna. Naime, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom namjeru provedbe koncentracije koja će nastati stjecanjem neizravne zajedničke kontrole Končar-Ulaganja i Construction Line Limiteda putem novoosnovane tvrtke Napredna energetska rješenja nad Dalekovodom.

Dalekovod je sredinom srpnja objavio javni poziv ulagačima na upis novih dionica, kojim je kroz izdavanje najmanje 15 a najviše 41 milijun novih dionica, nominale 10 kuna, planirao prikupiti najmanje 150 a najviše 410 milijuna kuna.

U dva kruga upisa novih dionica Dalekovod je premašio najviši predviđeni iznos dokapitalizacije (410 milijuna kuna), a s iznosom od 310 milijuna kuna u toj dokapitalizaciji sudjelovali su Construction Line i Končar Elektroindustrija, i to kroz tvrtku Napredna energetska rješenja, koja je u stopostotnom vlasništvu Končar - Elektroindustrije.

Od važnijih objava, Zagrebačka burza obustavila je trgovanje dionicom DĐure Đaković Holdinga u 15,39 sati do kraja trgovinskog dana, zbog obavijesti iz tog holdinga da je za društvo iz njegova sastava, Đuro Đaković
Industrijska rješenja d.d. Uprava tog društva nadležnom sudu predala prijedlog za otvaranjem stečajnog postupka. To društvo u blokadi je od 13. srpnja.

Prije obustave trgovanja, cijena dionice Đure Đaković grupe pala je 5,53 posto, na 4,1 kunu.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s ukupno 44 dionice, pri čemu je cijena njih 12 porasla, 20 pala, a 12 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Turisthotel, Podravka, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Ingra, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
MLJEKARI
Vučković: Situacija s mljekarima u Hrvatskoj iznimno ranjiva
ZAGREB - Broj isporučitelja mlijeka značajno se smanjuje u svim zemljama EU-a, no situacija u Hrvatskoj je iznimno ranjiva, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.
U 2022. pala proizvodnja jabuka
JABUKE
U 2022. pala proizvodnja jabuka
ZAGREB - Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u 2022. pala proizvodnja jabuka i krušaka u odnosu na godinu ranije, dok je istodobno porasla proizvodnja šljiva, jagoda, mandarina i ostalog voća.
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
TURIZAM
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
ZAGREB - Prema podacima Hrvatske narodne banke u 2022. godini prihodi od stranih turista na razini cijele zemlje iznosili su 13 milijardi i 114 milijuna eura.
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
FONDOVI EU
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
BRUCELLES - Europska komisija, koja je Hrvatskoj dala milijardu eura za obnovu štete nastale potresima, smatra da bi vlada jasnijom komunikacijom prema korisnicima mogla ubrzati korištenje tih sredstava, saznaje Hina. Hrvatska je iskoristila 61 posto tog novca, a ima rok od tri mjeseca da iskoristi preostali dio. U protivnom će ostati neiskorišten.
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
ZAGREB - Kraj tjedna na Zagrebačkoj je burzi protekao u znaku optimizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE