GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa veći od dva posto

Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa veći od dva posto
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2022 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobexi oštro pali, pod utjecajem negativnih kretanja na svjetskih burzama, a ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezona objava poslovnih izvješća domaćih kompanija za 2021. godinu.

Crobex indeks potonuo je prošloga tjedna 2,01 posto, na 2.121 bod, a Crobex10 za 2,25 posto, na 1.289 bodova. Oba indeksa time su prekinula 2-tjedni pozitivni niz.

Indeksi su već na početku tjedna oštro pali, za gotovo dva posto, pod utjecajem negativnih kretanja na globalnim burzama zbog intenziviranja geopolitičkih napetosti oko Ukrajine, ali i zbog očekivanja da će američka središnja banka uskoro agresivno povećati kamatne stope, što bi moglo negativno utjecati na tržišta kapitala.

Svi sektorski indeksi su pali prošloga tjedna, a najviše transportni, za 5,67 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 37,7 milijuna kuna, što je za 5 milijuna više nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je i gotovo 14 milijuna kuna blok prometa dionicom HT-a, po cijeni od 186 kuna.

I u redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 4,2 milijuna kuna. Cijena joj je pala 0,53 posto, na 186,5 kuna.

Slijedila je dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 3,6 milijuna kuna, a cijena joj je pala 6,19 posto, na 409 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

I ostale dionice u transportnom sektoru zabilježile su cjenovni pad, pri čemu Jadroplova za 6,14 posto, na 53,5 kuna, a Alpha Adriatic za 8,55 posto, na 107 kuna. Dionica Tankerske Next Generation pojeftinila je, pak, za 2,56 posto, na 38 kuna, a Lošinjske plovidbe za 0,75 posto, na 133 kune.

Dionicom Podravke ostvareno je prošloga tjedna 3,19 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 3,51 posto, na 660 kuna.

U fokusu je bila i dionica HPB-a, kojom je ostvareno 2,95 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 1,28 posto.

Najveći skok cijene među likvidnijima imala je dionica FTB Turizma, koja je poskupjela 2,44 posto, na 1.260 kuna.

Od poslovnih objava, Ina je izvijestila da je na razini grupe u 2021. godini ostvarila neto dobit pripisivu vlasnicima društva od 1,31 milijardu kuna, ostvarivši tako ponovno pozitivni rezultat nakon godinu ranije zabilježenog gubitka od 1,14 milijarde kuna, pokazuje financijsko izvješće te naftne kompanije objavljeno u četvrtak. Inin neto prihod od prodaje u 2021. godini dosegnuo je 22,4 milijarde kuna ili 51,5 posto više nego godinu dana ranije.

Cijena dionice Ine pala je 1,7 posto, na 3.440 kuna, uz promet od 156 tisuća kuna.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 64 dionice, od čega je 15 ostvarilo rast cijene, 37 pad, a 12 stagnaciju.

Tagovi: Zagrebačka burza, Atlantska plovidba, Tankerska Next Generation, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Ingra, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE