GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa pod pritiskom globalnih zbivanja

Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa pod pritiskom globalnih zbivanja
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2021 / 08:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobex indeksi pali pod utjecajem oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama u petak zbog pojave nove varijante koronavirusa, što je zasjenilo vijest o skoku hrvatskog BDP-a u trećem tromjesečju za 15,8 posto.

Uslijed pada za otprilike jedan posto u petak, Crobex indeks završio je prošli tjedan na gubitku od 0,45 posto, skliznuvši na 1.985 bodova, a Crobex10 za 0,54 posto, na 1.215 bodova.

Crobexi su tako pratili pad svjetskih burzovnih indeksa, koji su bili pod pritiskom zbog pojave nove varijante koronavirusa.

U petak je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica potonuo 3,7 posto, zabilježivši najveći dnevni gubitak još od srpnja 2020. godine.

Ulagače je, naime, uznemirila vijest da je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova varijanta covida-19 s višestrukim mutacijama, koja je vrlo zarazna i možda otporna na cjepiva. Stoga su i Britanija, i EU, pa tako i Hrvatska, nametnule ograničenja putovanja u šest afričkih država.

Ulagači sa zabrinutošću prate i širenje koronavirusa u Europi.

U takvim okolnostima, domaće tržište nije reagiralo na objavu DZS-a u petak o rastu hrvatskog BDP-a u trećem ovogodišnjem tromjesečju za 15,8 posto na godišnjoj razini, što je druga najveća stopa rasta hrvatskog BDP-a u povijesti, nakon što je u prethodnom tromjesečju taj rast iznosio 16,5 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna potonuo građevinski, za 4,8 posto, dok je jedino ojačao transportni, za 1 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 29,3 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je i 6,08 milijuna kuna blok prometa dionicom Atlantic grupe, po cijeni od 1.580 kuna.

Najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren je dionicom Valamar Riviere, gotovo 4 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,63 posto, na 31,8 kuna.

Slijedila je povlaštena dionica Adrisa, s 3,9 milijuna kuna prometa i padom cijene za 1,68 posto, na 410 kuna. Istodobno je redovnom dionicom Adrisa protrgovano 1,76 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 1,69 posto, na 466 kuna.

Znatan promet, 2,1 milijun kuna, ostvaren je dionicom Podravske banke, čija je cijena skočila 5 posto, na 210 kuna.

Promet iznad 2 milijuna kuna imala je još i dionica HT-a, uz pad cijene za 2,54 posto, na 184 kune.

Među likvidnijima, najviše je pala cijena dionice Dalekovoda, za 11,36 posto, dok je najviše na dobitku bila dionica Jadroplova, za 8,82 posto, na 55,5 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga tjedna trgovalo se s ukupno 67 dionica, pri čemu je cijena njih 14 porasla, 36 pala, a 17 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Span, Podravska banka, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Ingra, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt ovotjednim snažnim rastom prinosa na američke državne obveznice, dok investitori čekaju nove smjernice sa skorašnje sjednice američkog Feda.
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE