GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Težak pad indeksa, Jadroplov gubitnik dana

Zagrebačka burza: Težak pad indeksa, Jadroplov gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2022 / 16:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prateći oštar pad cijena dionica na europskim tržištima, na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su pretrpjeli znatan pad, spustivši se na najniže razine od kraja ožujka, pri čemu su najveće gubitke bilježile brodarske dionice.

Crobex indeks potonuo je u ponedjeljak 1,88 posto, na 2.061 bod. Istodobno, Crobex10 spustio se 1,58 posto, na 1.222 boda. Oba indeksa sada su na najnižim razinama od kraja travnja ove godine.

Crobexi su pratili oštar pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom jer je inflacija u SAD-u dosegnula nove najviše razine u više od 40 godina, pa se ulagači plaše da će američka središnja banka povećati kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo, što bi usporilo rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Na europskim burzama oko 16,30 sati paneuropski Stoxx 600 indeks bio je u minusu za 2,5 posto.

Svi sektorski indeksi na ZSE su na početku tjedna pali, a najviše Crobextransport, za 3,04 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 11,5 milijuna kuna te je bio za otprilike 7 milijuna veći nego u petak.

Najveći promet imala je dionica Atlantske plovidbe, 1,64 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 6,9 posto, na 486 kuna.

Većina dionica u brodarskom sektoru, koji je senzitivan na izmjenu gospodarskih ciklusa, zabilježila je oštre gubitke. Najveća gubitnica pritom je bila dionica Jadroplova, čija je cijena pala 11,54 posto, na 64,5 kuna. Jedina je u brodarskom sektoru ojačala dionica Lošinjske plovidbe holdinga, za 2,08 posto, na 147 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Spana, s 1,23 milijuna kuna prometa, i padom cijene za 7,06 posto, na 250 kuna.

U fokusu je bila i dionica Končara EI, s prometom od 1,14 milijuna kuna. Cijena joj se oslabila 1,62 posto, na 910 kuna.

Milijunske promete imale su još i dionice HPB-a i Podravke, pri čemu je cijena dionice HPB-a pala 3,26 posto, a Podravke za 0,33 posto.

Na Burzi se danas trgovalo s ukupno 42 dionice, pri čemu je cijena njih tek dvije porasla, a 31 pala, dok 9 nije bilježilo promjenu.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba, Jadroplov, Span, Končar EI
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE