GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa, Slavonski ZAIF u fokusu

Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa, Slavonski ZAIF u fokusu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2021 / 17:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Crobex indeksi Zagrebačke burze u utorak su blago korigirani s različitim predznacima, dok je promet nešto veći nego proteklih dana, uz tri dionice s milijunskim prometima.

Crobex indeks je u plusu od 0,05 posto, na 1.972,07 bodova.

Crobex10 je, pak, smanjen za 0,10 posto, na 1.211,70 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,8 milijuna kuna, što je za oko 4,5 milijuna kuna više nego jučer.

Najlikvidnija je bila dionica Slavonskog zatvorenog alternativnog investicijskog fonda (SZAIF) s prometom nešto većim od tri milijuna kuna. Ujedno predvodi likvidnije dobitnice s rastom cijene za 8,82 posto, na 22,20 kuna.

Po prometu slijede dionice Podravke, kojih je protrgovano za 1,5 milijuna kuna. Cijena dionice Podravke je porasla za 0,69 posto, na 582 kune.

Milijunski promet, 1,1 milijun kuna, imala je još dionica Atlantske plovidbe, kojoj je cijena u plusu od 2,67 posto, na 423 kune.

Dionicama HT-a ostvaren je promet od 315,3 tisuće kuna, a cijena im je snižena za 0,78 posto, na 190 kuna.

Dionica Kraša protrgovano je za 247,1 tisuću kuna, a cijena im stagnira na 750 kuna.

Najveći rast cijene, za 10,96 posto, na 33,40 kuna, zabilježila je dionica Vira, uz promet od oko 68 tisuća kuna.

Među dionicama s više od sto tisuća kuna cijena je snižena dionicama Hrvatske poštanske banke, za 3,51 posto, na 550 kuna, Ilirije, za 2,56 posto, na 152 kune, Ericssona Nikole Tesle za 0,86 posto, na 1.720 kuna, redovnoj Adris grupe za 0,41 posto, na 480 kuna, itd.

Ukupno se na Burzi trgovalo s 39 dionica, od čega je cijena njih 14 porasla, njih 13 pala, a 12 ostala nepromijenjena.

Od objava na Burzi, Dalekovod je izvijestio da je danas primio rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu, kojim je obaviješten da je dvadesetak manjinskih dioničara tvrtke podnijelo tužbu radi pobijanja svih odluka glavne skupštine, održane krajem lipnja. Sud još nije odredio datum za ročište, a iz Dalekovoda najavljuju da će informaciju o tome objaviti čim je zaprime.

Skupština Dalekovoda je 30. lipnja uz ostalo odlučila o smanjenju temeljnog kapitala s 247,19 na 2,47 milijuna kuna, i to spajanjem sto u jednu dionicu, te potom povećanju za najmanje 150 a najviše 410 milijuna kuna.

Na temelju odluka skupštine, Dalekovod je sredinom srpnja objavio javni poziv ulagačima na upis novih dionica u prvom i drugom krugu, kojim planira prikupiti najmanje 150 a najviše 410 milijuna kuna radi namirenje dugova prema vjerovnicima iz predstečajne nagodbe sklopljene krajem siječnja 2014. godine, dok bi se eventualni ostatak koristio za financiranje tekućeg poslovanja. U ta dva kruga, kako je tvrtka objavila 23. srpnja, premašen je najviši predviđeni iznos dokapitalizacije (410 milijuna kuna). Tada je i objavljeno da su s iznosom od 310 milijuna kuna u dokapitalizaciji sudjelovali Construction Line i Končar Elektroindustrija, i to kroz tvrtku Napredna energetska rješenja.

Dionicom Dalekovoda ostvaren je promet od tek 840 kuna, a zadnja joj je cijena ostala na 84 kune.

Tagovi: Zagrebačka burza, Slavonski ZAIF, Dalekovod, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Podravka, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE