GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Snažan tjedni rast indeksa, Podravka na rekordnoj razini

Zagrebačka burza: Snažan tjedni rast indeksa, Podravka na rekordnoj razini
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2021 / 07:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi nastavili uspon drugi tjedan zaredom, uz znatan promet, ponajviše zahvaljujući dionici Podravke, čija cijena posljednjih dana probija rekordne razine.

Crobex indeks proteklog je tjedna skočio 2,47 posto, na 2.024 boda, najvišu razinu od veljače prošle godine, dok je Crobex10 ojačao 3,33 posto, na 1.248 bodova, najvišu razinu od ožujka 2017.

Zahvaljujući rastu posljednjih 10-ak dana, oba su indeksa mjesec rujan završila s dobitkom - Crobex je porastao za 1,6, a Crobex10 za 1,75 posto.

I drugo tromjesečje indeksi su također završili s dobitkom, i to Crobex za 0,94 posto, a Crobex10 za 0,83 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna porastao prehrambeni, za 5,39 posto, poduprt skokom cijene Podravke na novu rekordnu razinu. Jedino je u minusu bio građevinski sektor, i to za 1,9 posto.

Redovni promet dionicama premašio je 85 milijuna kuna, što je 16,5 milijuna više nego u tjednu ranije.

Znatan je bio i blok promet, dosegnuvši 64,6 milijuna kuna. Najviše je pritom ostvareno dionicom HT-a, 28,65 milijuna kuna, po cijeni od 191 kuna za dionicu, potom Ericssona Nikole Tesle 15,97 milijuna kuna po cijeni od 1.700 kuna, Atlantic grupe 15,1 milijun kuna po cijeni od 1.510 kuna, Podravke 2,64 milijuna po cijeni od 660 kuna te povlaštenom dionicom Adrisa 2,23 milijuna kuna po cijeni od 413 kuna.

U redovnom trgovanju najveći promet postignut je dionicom Podravke, 30,7 milijuna kuna. Cijena joj je pritom porasla 13,9 posto, na novu rekordnu razinu od 690 kuna, a tijekom petka dosegnula je i 724 kuna.

Dionicom Podravke tako se već treći tjedan pojačano trguje, a u tom razdoblju najviše ju je kupovala Mesna industrija braća Pivac, koja, prema zadnjim podacima SKDD-a, ima više od 226,5 tisuća dionica Podravka, što čini više od 3 posto udjela u dioničkom kapitalu.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić sredinom tjedna je, odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije Dan velikih planova u organizaciji tjednika Lider, istaknula kako je "pred nama jedna teška i izazovna godina, naročito za prehrambeno prerađivačku industriju". Pojasnila je da izazov proizlazi iz svega što se događa vezano uz rast cijena sirovina i prijevoza.

Dalić je navela kako se rast cijena sirovina zbiva u postocima koji u proteklim godinama nisu zabilježeni, a dodatno, sav taj rast zbiva se odjednom - i u ambalaži, i u prijevozu, i u poljoprivrednim sirovinama. To znači da je pritisak na troškove toliki da ga neće moći samo apsorbirati svojim unutarnjim rezervama, upozorila je.

Novinari su Dalić pitali i kako komentira kupnju dionica Podravke od strane Mesne industrije braće Pivac, a ona je kazala da je Podravka jedna od domaćih tvrtki koja ima najviši free flow, koji premašuje 20 posto.

"Tako veliki free flow omogućava da se na Burzi zbiva i intenzivna trgovina. Mislim da smjer cijene, odnosno njezin rast pokazuje da investitori prepoznaju procese koji se događaju u Podravci i prepoznaju da su ti procesi zdravi za naš budući razvoj. A što se tiče dioničke strukture, mirovinski fondovi imaju nešto više od 51 posto, država 25,2 posto, a ostalo je free flow i u ovom trenutku to je okvir u kojem se to kreće", izjavila je.

Po likvidnosti je prošloga tjedna slijedila dionica HT-a, kojom je ostvareno više od 20 milijuna kuna prometa. Cijena joj se pritom blago spustila, za 0,26 posto, na 190 kuna.

Pojačani promet ostvaren je i dionicom Atlantske plovidbe, nešto više od pet milijuna kuna, a cijena joj je skočila 6,12 posto, na 520 kuna.

Među likvidnijima, uz Podravku najviše su skočile cijene dionica Čateksa, za 12,4 posto, Đuro Đaković grupe, za 9 posto, te Alpha Adriatica, za 8,9 posto.

S druge strane, najveća gubitnica bila je dionica Dalekovoda, s padom cijene za 20,25 posto, a potom dionica Petrokemije, čija je cijena pala 11 posto.

Od važnijih poslovnih objava, Span je izvijestio da je na razini grupe u prvoj polovini godine ostvario 390,7 milijuna kuna poslovnih prihoda ili 23 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je neto dobit porasla za 412 posto, na 7,4 milijuna kuna. Cijena dionice Spana porasla je 3 posto, na 206 kuna, uz 1,77 milijuna kuna.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 61 dionicom, pri čemu je cijena njih 30 porasla, 24 pala, a 7 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Podravka, Mesna industrija braća Pivac, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE