GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Snažan rast indeksa, Agrokorova izdanja odbila se u plus

Zagrebačka burza: Snažan rast indeksa, Agrokorova izdanja odbila se u plus
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2017 / 17:14
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Nakon produženog vikenda zbog uskrsnih blagdana, snažan rast indeksa na Zagrebačkoj burzi.

Agrokorova izdanja dočekala su snažan odbijanac u plus, a solidan rast imale su i dionice nekih od dobavljača tog koncerna. Osim smirivanja nervoze oko Agrokora, na optimizam su zacijalo utjecale i sjajne turističke brojke. Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom blagdana Uskrsa i produženog vikenda, odnosno od 14. do 17. travnja, u Hrvatskoj je ostvareno 117.288 dolazaka i 399.921 noćenja.  U usporedbi s Uskrsom i povezanim produženim vikendom prošle godine, riječ je visokom porastu u dolascima od 68 posto i 94 posto u noćenjima!

CROBEX je skočio 2,1 posto, na 1.944,72 boda dok je CROBEX10 podignut 1,6 posto, na 1.135,73 boda. Ukupno je ostvareno 27,4 milijuna kuna prometa.

Ledo (ZSE:LEDO-R-A) je i danas bio najtrgovaniji s preko 6,8 milijuna kuna prometa uz skok cijene od 15,8 posto, na 3.590 kuna. Belje (ZSE:BLJE-R-A) je podignuto 15,1 posto, na 10,90 kuna, uz 2,2 milijuna kuna prometa. Dobitnica dana bila je Jamnica (ZSE:JMNC-R-A) koja je katapultirana 18,8 posto, na 59.400 kuna, uz 1,4 milijuna kuna trgovine. Vupik (ZSE:VPIK-R-A) je podignut 6,3 posto, na 25,50 kuna, uz gotovo 777 tisuća kuna prometa. Zvijezda (ZSE.ZVZD-R-A) je uzletjela 17,5 posto, na 1.950 kuna, uz 111 tisuća kuna prometa. 

Da srpski biznismen Miroslav Mišković pozorno prati što se događa u Agrokoru, pokazuje izjava drugog čovjeka njegova Delta Holdinga Ivana Kostića.

- Mi smo kao kompanija izuzetno stabilni, posjedujemo snažan financijski potencijal koji se u određenom trenutku može iskoristiti da se neka od kompanija iz sustava Agrokora, koja će proći kroz proces restrukturiranja, dosta osnaži i ponovno postane respektabilan igrač na tržištu', poručuje Ivan Kostić, potpredsjednik Delta holdinga i generalni direktor Delta Agrara u intervjuu Poslovnom dnevniku.

I neki dobavljači Agrokora imali su sjajan dan. Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) tako je podignuta 6,5 posto, na 843 kune, uz 2,8 milijuna kuna prometa. Podravka (ZSE:PODR-R-A) je skočila 2,6 posto, na 360,20 kuna, uz 479 tisuća kuna trgovine. 

Odličan dan imala je i Zagrebačka banka (ZSE:ZABA-R-A) koja je podignuta tri posto, na 58,71 kunu, uz 978 tisuća kuna prometa. 

Turistički sektor predvodila je Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) sa 839 tisuća kuna prometa uz skok cijene od 2,1 posto, na 42,88 kuna. Valamar Riviera od 1. lipnja svim svojim stalnim i sezonskim zaposlenicima osigurava minimalni mjesečni neto primitak od 4.000,00 kuna. Pravo na ovu garanciju stječu svi zaposlenici Valamara koji su u mjesecu odradili puni fond sati, a ukoliko to bude potrebno, radnicima čiji puni fond sati ne osigurava minimalni neto primitak od 4.000,00 kuna, Valamar će uplatiti razliku. Valamar na ovaj način dodatno motivira svoje zaposlenike, čija je izvrsnost u pružanju usluge ključna za zadovoljstvo gostiju, a u konačnici i za uspjeh Valamara.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) podignut je 0,6 posto, na 175 kuna, uz 926 tisuća kuna prometa. 

Snažan odbijanac u plus doživio je i Viadukt (ZSE:VDKT-R-A) koji je uzletio 25,9 posto, na 112 kuna, uz 359 tisuća kuna prometa.  Ministar graditeljstva Lovro Kuščević u utorak je u Splitu izrazio nadu da će nova uprava Viadukta pomoći da se ta tvrtka spasi i riješi financijske probleme zbog kojih je blokirana, te da se sačuvaju sva radna mjesta u toj važnoj građevinskoj tvrtki. Novinari su Kuščevića, koji je u Splitu predao ključeve 162 POS-ova stana, pitali kako će se situacija s Viaduktom, koji je suočen s blokadom računa i padom cijene dionica, odraziti na građevinski sektor u slučaju da tvrtka ne opstane, na što je ministar odgovorio kako je u tijeku postavljanje nove uprave te da vjeruje kako će nova uprava pronaći rješenje.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Agrokor, Ledo, Jamnica, Vupik, Belje, Zagrebačka banka, Viadukt, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Atlantic Grupa, Podravka, ZSE:JMNC-R-A, ZSE.LEDO-R-A, ZSE:VPIK-R-A, ZSE:ZVZD-R-A, ZSE:BLJE-R-A, ZSE:ATGR-R-A, ZS
PROČITAJ I OVO
Otkazan ITB Berlin
LOŠE VIJESTI
Otkazan ITB Berlin
ZAGREB - ITB Berlin, vodeći svjetski putnički i turistički sajam ipak se neće održati kako je najavljeno od 4. do 8. ožujka.
Najgori tjedan za europske dionice od listopada 2008.
RASPRODAJA
Najgori tjedan za europske dionice od listopada 2008.
FRANKFURT - Stoxx600 je tijekom tjedna izgubio otprilike 12,7%, što je najgore od listopada 2008. u jeku globalne financijske krize.
Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
CLOSING BELL BSE
Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je nastavljen pad cena akcija i poslednjeg radnog dana u nedelji, a ukupan promet je, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama, skočio na 1,24 milijarde dinara (10,5 miliona evra).
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo ispod 1.900 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX potonuo ispod 1.900 bodova
ZAGREB - Četvrti pad u posljednjih pet trgovina dovoljno govori o sentimentu na Zagrebačkoj burzi.
Dolar oslabio, trgovci u strahu od epidemije koronavirusa
FOREX
Dolar oslabio, trgovci u strahu od epidemije koronavirusa
LONDON - Dolar je danas oslabio prema jenu i švicarskom franku u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta budući da je širenje koronavirusa potaknulo strah od recesije, natjeravši trgovce na kupnju imovine koju smatraju sigurnim ulaganjem u nesigurnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE