GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Slab promet, težak pad Atlantske plovidbe

Zagrebačka burza: Slab promet, težak pad Atlantske plovidbe
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uz skroman promet tek nešto veći od tri milijuna kuna, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u utorak su porasli treći trgovinski dan zaredom, i to za nešto manje od 0,2 posto.

Crobex indeks je porastao za 0,19 posto, na 1.547,34 boda, a Crobex10 za 0,17 posto, na 963,06 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je tek 3,2 milijuna kuna, što je za oko 1,2 milijuna kuna manje nego jučer.

O slabom interesu investitora govore i podaci da se trgovalo s tek 28 dionica, pri čemu ni jedna nije imala više od milijun kuna prometa, a tek je njih šest imalo promete veće od sto tisuća kuna.

U takvim je uvjetima najtrgovanija bila dionica Optima telekoma s prometom od 843,7 tisuća kuna. Cijena dionici Optime je u plusu od 0,69 posto na 5,80 kuna.

Više od pola milijuna kuna prometa, 626,4 tisuće kuna, imala je još samo dionica Valamar Riviere, kojoj je cijena porasla za 0,88 posto, na 22,80 kuna.

Slijedi dionica Atlantske plovidbe s prometom od 491,7 tisuća kuna. Dionici Atlantske cijena je pala za 6,52 posto, na 165 kuna, pa je i najveća današnja gubitnica.

Dionica HT-a je protrgovano za 372,2 tisuće kuna, uz rast cijene za 0,30 posto, na 165 kuna.

Više od sto tisuća kuna prometa imale su još samo dvije dionice - Podravke 163,2 tisuće i povlaštena Adris grupe 122,1 tisuću kuna. Pritom se zadnja cijena tih dionica nije mijenjala te je dionici Podravke ostala na 410 kuna, a povlaštene Adrisa na 379 kuna.

Dionicama Dalekovoda ostvaren je promet od gotovo 97 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 1,03 posto, na 3,93 kune.

Za više od jedan posto porasla je cijena i dionicama Kraša, za 1,07 posto, na 566 kuna, uz promet od 70,75 tisuća kuna.

Kraš je danas objavio da je Nadzorni odbor predsjednikom Uprave te tvrtke imenovao Slavka Ledića, koji će tu funkciju preuzeti 16. svibnja, a dosadašnji predsjednik Uprave Damir Bulić bit će član Uprave.

Nadzorni odbor Kraša na sjednici u utorak prihvatio je ostavku predsjednika Uprave te tvrtke Damira Bulića, koji karijeru nastavlja u Krašu na funkciji člana Uprave, a za novog je predsjednika Uprave imenovan Slavko Ledić, bivši čelnik Konzuma.

Ledić je predsjednikom Uprave imenovan na godinu dana, odnosno mandat mu traje od 16. svibnja 2020. do 23. svibnja 2021.

Uz to su iz Kraša izvijestili da se Nadzorni odbor suglasio i s odlukom o pokretanju postupka prijenosa dionica manjinskih dioničara u društva Mira, iz Prijedora, pa će kompanija podnijeti zahtjev za sazivanje glavne skupštine Mire radi donošenja odluke o prijenosu dionica manjinskih dioničara na Kraša uz isplatu odgovarajuće financijske naknade.

Kraš i Mesna industrija Braća Pivac, koji zajednički djeluju, u vlasništvu imaju 17,86 milijuna dionica Mire, što predstavlja 96,7 posto ukupnog broja glasova na skupštini.

Inače, većina dionica s kojima se danas na Zagrebačkoj burzi trgovalo, njih 16, zabilježilo je rast cijene, dok je pala cijena osam dionica, a nije se mijenjala cijena četiri dionice.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Optima Telekom, Valamar Riviera, Atlantska plovidba, Dalekovod, Kraš, Podravka, Adris Grupa, Hrvatski Telekom
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE